Tendència en auge
Una parella malaguenya ven certificats covid a antivacunes per 350 euros
Una investigació de l’empresa de peritatge informàtic QuantiKa14 destapa una possible estafa o servei il·legal que ja està en mans de la policia
En ple rebrot dels contagis per la variant òmicron, cada vegada més comunitats autònomes han fet obligatori el passaport covid per poder accedir a espais tancats amb la intenció d’augmentar la taxa de vacunació i contenir la pandèmia a Espanya. No obstant, entre els cercles antivacunes hi ha qui intenta fer caixa venent falsos certificats per enganyar les autoritats.
És el que ha estat fent una parella malaguenya, que produeix certificats que després ven als negacionistes per 350 euros la unitat o dos per 450, oferta nadalenca. Així ho ha destapat una investigació feta per l’empresa de peritatge informàtic QuantiKa14, que s’ha infiltrat en canals de Telegram, on negacionistes de la pandèmia i opositors de les vacunes xerren i organitzen les seves protestes, per rastrejar aquests delinqüents.
L’estudi ha localitzat un home resident a Màlaga i una dona de Granada que han manifestat en aquests grups ser antivacunes i que s’han dedicat a comercialitzar amb certificats covid amb la intenció de promoure les protestes d’un heterogeni moviment reaccionari en què s’estan infiltrant grupuscles neofeixistes i d’extrema dreta. «No és una qüestió eventual ni única, sinó que es repeteix un perfil bastant comú», afirma a aquest diari Jorge Coronado, fundador de QuantiKa14.
¿Col·laboració amb metges antivacunes?
La investigació revela un detall especialment preocupant: la possibilitat que metges antivacunes hagin col·laborat amb la parella per validar els certificats de forma fraudulenta. «Els nostres certificats es produeixen mitjançant un doctor [...] registrem el certificat a la base de dades de Sanitat, de manera que el seu codi QR correspon perfectament a vostè», diu una de les seves publicacions a Telegram.
Això fa que, com apunta Coronado, no tinguin proves de si aquests certificats són falsos o han estat avalats per la salut pública espanyola a través d’un mètode il·legal. Aquesta és una cosa que haurà d’aclarir la policia, que ja s’està fent càrrec de la investigació avançada per QuantiKa14. A més, aquesta parella exigia el pagament dels certificats en criptomonedes. «Això fa que rastrejar el pagament sigui molt més difícil que amb una transferència bancària comuna», diu el fundador de l’empresa.
Més enllà d’aquest cas concret, la venda de passaports covid falsos comença a proliferar a les xarxes. «És l’última tendència en què es recolzen els ciberdelinqüents», afirma Marcos Gómez, subdirector de serveis de l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE). «Són serveis falsos amb què pretenen robar les teves dades».
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia