Estudi científic
Els gossos distingeixen quan els parles en diferents idiomes
Un estudi demostra que l’activitat neuronal d’aquests animals canvia en funció de l’idioma que senten
Es tracta de la primera demostració d’aquesta mena que un cervell no humà pot distingir entre llengües
Tothom que viu amb un gos creu (o almenys té l’esperança) que la seva mascota entén el llenguatge humà. Però en realitat, encara que tots volem creure que aquests animals entenen quan els estem parlant, no està del tot clar si aquests comprenen les paraules que estem dient o si es guien per un altre tipus de factors. Per afegir més llenya al foc, també hi ha qui es pregunta què passa si, de cop, comencem a parlar-los en un altre idioma. ¿Els gossos són capaços de distingir entre llengües i entendre que ens dirigim a ells en un idioma que no coneixen? Sembla que sí. Almenys segons el que apunta un nou estudi publicat aquest mateix dijous a la revista científica ‘NeuroImage’ i que es tracta de la primera demostració d’aquest tipus que un cervell no humà pot distingir entre llengües.
La investigació arrenca amb una història curiosa. Fa uns anys, la investigadora mexicana Laura V. Cuaya es va traslladar de Mèxic a Hongria al costat del seu gos Kun-kun. «Fins aleshores només havia parlat amb ell en espanyol. Així que em vaig preguntar si Kun-kun va notar que la gent a Budapest parlava un idioma diferent, l’hongarès», explica la científica. Per respondre a aquesta pregunta, Cuaya i el seu equip van dissenyar un estudi d’imatges cerebrals per analitzar com canvia l’activitat neuronal d’aquests animals en funció de l’idioma que senten.
L’experiment, realitzat al departament d’etologia de la Universitat Eötvös Loránd, va reclutar un total de 17 gossos. Segons expliquen els investigadors, aquests animals van ser entrenats per mantenir-se immòbils en un escàner cerebral i escoltar, pacientment, uns extractes d’‘El Petit Príncep’. Uns en espanyol i altres en hongarès. També van afegir fragments amb una parla completament distorsionada. Així, els investigadors van poder comparar com reaccionaven els animals davant un idioma molt familiar, una llengua completament desconeguda i un so que, tot i que semblava articulat, en realitat no deia res.
Cervell caní
L’anàlisi de l’activitat neuronal dels gossos va apuntar a diverses conclusions interessants que donen llum sobre com els gossos interpreten el llenguatge humà. Primer, segons van revelar els patrons d’activitat neuronal dels animals analitzats, tots apunten que, efectivament, els gossos són capaços de distingir la parla d’un altre tipus de sons. Concretament, els escàners van revelar que la regió del cervell dels gossos encarregada de processar aquest tipus d’estímuls, i diferenciar-los d’altres, és l’escorça auditiva primària. Això, perquè ens entenguem, demostraria que aquestes mascotes entenen que les nostres paraules no són un so com qualsevol altre sinó que requereixen una atenció diferent.
En segon lloc, l’estudi apunta a una conclusió cridanera: els gossos són capaços de distingir la parla en diferents idiomes. «Curiosament, com més gran era el gos, el seu cervell distingia millor entre el llenguatge familiar i el desconegut», apunta l’estudi. Segons expliquen els científics, de fet, es tracta de la primera prova empírica que un cervell no humà pot distingir entre dos idiomes. «Aquestes troballes suggereixen que durant la seva vida amb els humans, els gossos perceben les característiques auditives (i les diferències) de cada llenguatge a què estan exposats», comenta Raúl Hernández Pérez, un dels investigadors que ha treballat en aquest estudi.
Segons explica l’investigador Attila Andics, un altre dels científics que ha liderat aquesta curiosa investigació, les conclusions d’aquest treball revelen que la capacitat d’aprendre sobre les regularitats d’una llengua no és exclusivament humana. «Tot i això, no sabem si aquesta capacitat és especial dels gossos o, en general, es pot trobar en altres espècies no humanes. De fet, és possible que els canvis cerebrals de les desenes de milers d’anys que els gossos han estat vivint amb els humans els hagin convertit en millors oients del llenguatge», comenta l’expert.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"