Astronàutica
SpaceX porta a l’espai el primer satèl·lit desenvolupat per una firma emergent del Brasil
Pion Labs ha creat un picosatèlit que va ser inclòs entre els 105 que va transportar l’empresa d’Elon Musk
El coet Falcon 9 de la firma privada SpaceX llançat aquest dijous des de cap Canaveral (EUA) va posar en òrbita un petit satèl·lit desenvolupat per l’‘start-up’ brasilera Pion Labs, que s’ha convertit en la primera ‘start-up’ del país a aconseguir aquesta gesta. «Es tracta d’un marc per al Brasil. Es tracta de la primera ‘start-up’ del país a col·locar un satèl·lit a l’espai», va destacar el director de Gestió de Cartera de l’Agència Espacial Brasilera (AEB), Paulo Barros, citat en un comunicat de l’organisme. «És un satèl·lit de bolso, que en diem PocketSat (picosatèlit), totalment desenvolupat al Brasil. És molt important per al país que una ‘start-up’ ja estigui en condicions de fer un llançament d’aquests», va afegir el dirigent de l’estatal.
El Pion-Br1, un picosatèlit que estudiarà la capacitat de transmissions a llargues distàncies durant els seus dos anys de vida útil, va ser un dels 105 petits satèl·lits de clients privats i governamentals que la missió Transporter-3 de SpaceX va posar en òrbita heliosincrònica aquest dijous. Entre els satèl·lits que constituïen la càrrega útil del coet Falcon 9 també n’hi havia sis de la firma espanyola Fossa Systems, dels 80 que preveu tenir operatius el 2023 per facilitar connexions IoT (internet de les coses), i el satèl·lit miniatura ‘General San Martín’, que el Govern argentí utilitzarà per oferir accés a internet a productors agrícoles de zones rurals de tot el país.
El Pion-Br1, el volum del qual és de tan sols 125 centímetres cúbics, va ser desenvolupat i muntat al laboratori de la petita empresa tecnològica brasilera a São Caetano do Sul, municipi a l’interior de l’estat de São Paulo. «En nom de l’Agència Espacial Brasilera vull felicitar els joves emprenedors de l’‘start-up’ Pion Labs per la gesta que han aconseguit», va dir per la seva part el coordinador de Satèl·lits i Aplicacions de l’AEB, Rodrigo Leonardi, en el mateix comunicat.
La Pion, batejada en homenatge al físic brasiler César Lattes, un dels responsables del descobriment de la partícula subatòmica mesó pi (pió), va néixer el 2017 amb la intenció de desenvolupar coets per presentar a la Spaceport American Cup (SAC), esdeveniment que es porta a terme anualment als Estats Units. La petita empresa es va adjudicar el 2020 una licitació del Ministeri de Ciència i Tecnologia del Brasil que li va facilitar els recursos per finançar el desenvolupament i el llançament del seu satèl·lit. L’aparell va ser desenvolupat en només set mesos pels fundadors de l’empresa, Calvin Trubiene, Bruno Pinto Costa, Gabriel Yamato i João Pedro Vilas Boas, i té com a objectiu estudiar la capacitat de comunicacions a llarga distància per al futur desenvolupament d’una nova era per a aquest segment al Brasil.
La tecnologia permetrà recollir i analitzar dades sobre la capacitat de comunicació a llarga distància i per explorar aquest tipus de transmissions. «A llarg termini volem perfeccionar aquests descobriments i transformar-los en solucions per al monitoratge de sustentabilitat i seguretat, com molts ‘players’ de l’agronegoci i de la preservació de l’Amazònia demanen», va explicar Trubiene. «En un segon moment també pensem a expandir l’actuació a altres països d’Amèrica Llatina», va afegir.
Les missions Transporter de SpaceX consisteixen en viatges compartits que permeten assumir entre institucions privades i públiques el cost aproximat de més de 50 milions de dòlars que suposa posar en òrbita la càrrega. El llançament d’aquest dijous és el segon de l’any després de l’enlairament la setmana passada des del Centre Espacial Kennedy, també a cap Canaveral, d’un altre lot de gairebé 50 satèl·lits Starlink per a la xarxa d’internet satel·litària de SpaceX.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça