Entrevista a Diana Morant, ministra de Ciència i Innovació

«Els centres d’investigació tindran plans d’igualtat revisats cada any»

«Els centres d’investigació tindran plans d’igualtat revisats cada any»

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La reforma de la llei de la ciència, impulsada pel ministeri que ara dirigeix Diana Morant, no es limita a legislar només en qüestions científiques i tècniques. Per primera vegada, la normativa inclou un paquet de mesures socials per, per exemple, garantir la igualtat d’oportunitats en el sector científic. «Els centres d’investigació espanyols tindran tolerància zero davant l’assetjament sexual per raons de gènere, d’orientació sexual o de cap tipus», esgrimeix la ministra de Ciència i Innovació en una entrevista amb aquest diari.

El moviment ‘Me too’ ha aconseguit destapar casos de discriminació i assetjament a les universitats i centres d’investigació espanyols. Més de 25 professionals van denunciar a EL PERIÓDICO l’abast d’aquest problema. ¿Quin és el seu pla per aturar el problema?

Abans que res, m’agradaria reconèixer EL PERIÓDICO per aquest reportatge. Problemes tan importants com l’assetjament sexual han de tenir més visibilitat. Així que el meu reconeixement va als mitjans de comunicació i a vosaltres, que heu donat veu a aquestes dones. També he tingut l’ocasió de parlar amb Ángela Bernardo, autora del llibre ‘Acoso’, que amb el seu treball també va demostrar que l’àmbit de la ciència i la innovació no s’escapen d’actituds masclistes. El primer que volem dir és que no tolerem l’assetjament sexual per raons de gènere, d’orientació sexual ni de cap tipus. En aquest sentit, dins de la llei de la ciència incloem per primera vegada la perspectiva de gènere de manera transversal. A partir d’ara, per exemple, tots els centres d’investigació hauran de tenir un pla d’igualtat aprovat i revisat cada any. També han de disposar d’un protocol contra l’assetjament que els farem complir.

Diversos informes assenyalen que les dones continuen sent una minoria en diversos sectors científics. Sobretot en llocs de responsabilitat. ¿Com preveuen revertir aquesta situació?

Hem desplegat moltes polítiques per abordar aquest problema. Començant per plans per despertar vocacions científiques en nenes i potenciar els referents de dones en l’àmbit científic. És preocupant veure que a partir de determinades edats les nenes ja no es veuen capacitades per estudiar ciències o matemàtiques. Estem treballant de la mà del Ministeri d’Educació, i la nova llei LOMLOE, per acostar la ciència a les noves generacions i trencar estereotips.

És preocupant veure que a partir de determinades edats les nenes ja no es veuen capacitades per estudiar ciències o matemàtiques.

Les professionals de la ciència continuen denunciant que, avui dia, hi continua havent un sostre de vidre que els impedeix progressar en la seva carrera científica. ¿Quines polítiques?

Notícies relacionades

Quant a polítiques concretes, hi ha diversos plans en marxa. Per exemple, volem estendre que a tots els centres d’investigació hi hagi mentors perquè les professionals se sentin acompanyades. Crearem un distintiu d’igualtat per posar en relleu els centres on, a més de l’excel·lència científica, es garanteixi que les dones tenen les mateixes oportunitats que els homes. A partir d’ara també serà obligatòria la presència de dones als tribunals i organismes d’avaluació. En matèria de conciliació, hem canviat la normativa per evitar que els temps d’excedència, per exemple per embaràs, puguin penalitzar la carrera de les investigadores. També volem atacar el biaix que, fins ara, provocava que moltes investigacions excloguessin les dones de les mostres estudiades. La ciència no pot ser de qualitat si no té en compte les dones. 

«Crearem un distintiu d’igualtat per posar en relleu els centres on es garanteix que les dones tenen les mateixes oportunitats»

El 2018, els ministeris de Sanitat i Ciència van impulsar un pla per fer front a les pseudociències. Després de la pandèmia, veiem que el moviment negacionista i antivacunes està calant en diversos sectors de la societat. ¿Com preveuen frenar el seu avanç? A Espanya, la ciència ha guanyat la batalla al negacionisme. Un dels màxims exponents de com la ciutadania ha trobat en la ciència el camí és l’altíssim grau de vacunació del nostre país. Som uns dels països del món amb més taxa de vacunació. I això és perquè la ciutadania ha decidit aliar-se amb la ciència davant el negacionisme. Quant a l’avenç d’aquests moviments, creiem que la millor estratègia per fer-los front és acostar la ciència a la ciutadania. En aquest sentit, dedicarem el pressupost més gran de la història del nostre país en divulgació científica. Necessitem garantir que la ciutadania té accés a un coneixement rigorós per poder prendre les seves decisions.