Eclipsi solar l’abril del 2022: ¿Quan és i com i on es veurà?
Cada any tenim un mínim de dos eclipsis de Sol, i, en casos excepcionals, fins i tot en poden haver un màxim de cinc.
Aquest any, hi haurà un eclipsi parcial de Sol aquest dissabte, dia 30, i un altre el 25 d’octubre, dia en què serà visible a Europa (des del nord-est d’Espanya), al nord-est de l’Àfrica i a l’oest d’Àsia.
A més, aquest 2022 també registrarà dos eclipsis totals de Lluna, un el 16 de maig, que serà visible a Amèrica, Europa i l’Àfrica, i un altre el 8 de novembre, que es veurà a Àsia, Austràlia, el Pacífic i Amèrica.
Primers càlculs
Els eclipsis de Sol, i en particular els eclipsis totals, han sigut des de sempre uns dels fenòmens astronòmics que més expectació han generat. El fenomen va passar de despertar pànic entre els humans primitius –al veure que el Sol misteriosament s’anava enfosquint– a ser comprès, i les seves ocurrències ja les calculaven els astrònoms de l’antiga Babilònia.
Però, ¿com es produeix un eclipsi? Tot objecte en el Sistema Solar projecta una ombra en direcció oposada al Sol i, per tant, pot passar que un objecte se situï a l’ombra d’un altre. En el cas del planeta Terra, els eclipsis es produeixen quan es dona una alineació perfecta (o gairebé) del Sol, la Lluna i la mateixa Terra.
Eclipsi de Lluna
En el cas d’una alineació Sol-Terra-Lluna, és el nostre satèl·lit el que entra a l’ombra de la Terra i tenim un eclipsi de Lluna. Si l’alineació és Sol-Lluna-Terra, és la Lluna la que ens deixa a l’ombra i es produeix un eclipsi de Sol.
Segons com s’interposi la Lluna, entre el Sol i la Terra, tenim els diversos tipus d’eclipsi. El cas més favorable és l’alineació perfecta en la qual, a més, la Lluna i la Terra són a prop. En aquest supòsit, s’aconsegueix tapar completament el disc solar i parlem d’un eclipsi total de Sol.
En altres casos d’alineació perfecta, la Lluna està allunyada i no arriba a tapar el Sol completament, sinó que queda un anell visible. Per això se’n diu eclipsi anular.
L’eclipsi d’ara
Notícies relacionadesFinalment, com passarà aquest dissabte, l’alineació no és perfecta i només una part del Sol queda oculta per la Lluna: són els anomenats eclipsis parcials. La petita mida de la Lluna, en comparació amb la Terra, fa que només una part del planeta pugui veure un mateix eclipsi de Sol, i en el cas dels totals, tan sols una estreta franja pot observar el fenomen astronòmic.
L’eclipsi solar parcial d’aquest dissabte només es podrà veure –sempre que el temps ho permeti– en diferents parts d’Amèrica del Sud –Xile, l’Argentina i algunes regions de l’Uruguai, el Paraguai, Bolívia, el Perú i el Brasil–, l’Antàrtida, les illes Malvines i en una part de l’oceà Pacífic Sud i l’oceà Antàrtic. El percentatge d’ocultació arribarà a nivells del 50% des d’alguns punts de Xile, tot i que coincidirà amb la posta del Sol, ja que es produirà entre les 20.45 i les 00.38 hores.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia