Astronomia

Eclipsi lunar 2022: ¿Quan i on es veurà aquest 16 de maig?

Lluna de sang: ¿Per què veurem el satèl·lit de color vermellós?

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El primer eclipsi lunar de 2022 es podrà contemplar a Barcelona en tota la seva esplendor aquest dilluns, 16 de maig. Serà un eclipsi lunar total i perfectament visible sempre que ho fem des d’un lloc espaiós. A més, en aquest cas es produirà el fenomen ‘lluna de sang’, ja que la col·locació del Sol, la Terra i la Lluna provocarà que el satèl·lit es vegi de color vermell.

Quan serà visible

L’eclipsi parcial començarà les 4.28 de la matinada i finalitzarà les 7.55. L’eclipsi total començarà les 5.29 hores, acabarà a les 6.54 i el seu punt àlgid arribarà a les 6.11 hores.

No obstant, s’ha de tenir en compte que a Barcelona el 16 de maig la lluna sortirà a les 21.53 i es pondrà a les 6.39, així que s’ocultarà abans que finalitzi la fase totalment: només podrem veure la fase inicial i el moment de màxim cobriment. Això passarà a Catalunya, al nord-est peninsular i a les illes Balears, mentre que a la resta de la península es veurà la fase total íntegra. 

On veure l’eclipsi

L’únic inconvenient, deixant al marge que la meteorologia acompanyi aquell dia i tinguem el cel lliure de núvols, serà la posició de la lluna aquest 16 de maig: l’astre se situarà en una posició entre baixa i molt baixa.

Així, el millor lloc per contemplar-lo seran zones obertes o lluny d’edificis i, si és possible, evitant la contaminació lluminosa: àtics, terrats d’edificis, platges i zones de muntanya com la carretera de les Aigües o de Montjuïc serien bons punts per disfrutar d’un eclipsi total que es tornarà a poder veure a la tardor, el 8 de novembre. A diferència dels eclipsis solars, per veure a aquest eclipsi lunar no serà necessari cap dispositiu ni protecció ocular.

En què consisteix un eclipsi lunar

L’eclipsi lunar és un fenomen pel qual la Terra impedeix que la llum del Sol arribi fins a la Lluna, de manera que genera un con d’ombra que enfosqueix la Lluna. La Lluna, totalment eclipsada, adquireix un color vermellós característic a causa de la dispersió de la llum refractada per l’atmosfera de la Terra. Són molt més freqüents

Notícies relacionades

A diferència dels eclipsis solars, que només es poden veure des d’una part relativament petita de la Terra i que duren pocs minuts, l’eclipsi lunar es pot veure des de qualsevol punt de la Terra on sigui de nit i dura unes hores.

Els eclipsis lunars es divideixen en tres tipus: total, parcial i penombral. L’eclipsi lunar total té lloc quan la Lluna s’ha situat completament a la zona d’ombra; el parcial és quan només una part de la lluna se situa a l’ombra i el penombral és quan només es produeix un subtil enfosquiment en la superfície lunar.