Troballa científica

Descobertes a l’Antàrtida bacteris amb gens resistents als antibiòtics

«Val la pena preguntar-se si el canvi climàtic podria tenir un impacte en l’aparició de malalties infeccioses», assenyalen els científics

Descobertes a l’Antàrtida bacteris amb gens resistents als antibiòtics
1
Es llegeix en minuts

Un equip de científics han descobert a l’Antàrtida bacteris amb gens que els donen resistència natural a antibiòtics i antimacrobians i tenen el potencial de propagar-se fora de les regions polars.

Andrés Marcoleta, investigador de la Universitat de Xile que va encapçalar l’estudi publicat a la revista Science of the Total Environment al març, explica que aquests «superpoders» que van evolucionar per resistir condicions extremes estan continguts en fragments mòbils de l’ADN que es poden transferir fàcilment a altres bacteris.

«Sabem que les terres de la península Antàrtica, una de les zones polars més impactades pel desglaç, allotgen una gran diversitat de bacteris», va dir Marcoleta. «I que alguns constitueixen una font potencial de gens ancestrals que confereixen resistència als antibiòtics».

Científics de la Universitat de Xile van recollir diverses mostres de la península Antàrtica entre el 2017 i el 2019.

«Val la pena preguntar-se si el canvi climàtic podria tenir un impacte en l’aparició de malalties infeccioses», va dir Marcoleta.

«En un possible escenari, aquests gens podrien sortir d’aquest reservori i promoure l’aparició i proliferació de malalties infeccioses».

Notícies relacionades

Els investigadors van descobrir que el bacteri ‘Pseudomonas’, un dels grups de bacteris predominants a la península Antàrtica, no és patogen, però pot ser una font de «gens de resistència», que els desinfectants comuns com el coure, el clor o l’amoni quaternari no aturen.

L’altre tipus de bacteri que van investigar, el bacteri ‘Polaromonas’, sí que té el «potencial d’inactivar els antibiòtics de tipus betalactàmic, que són essencials per al tractament de diferents infeccions», va dir Marcoleta.