Divulgació científica
Com transformar calor en electricitat amb un simple paper
EL PERIÓDICO i l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB, CSIC) publiquen cada dimecres fins al 7 de setembre una sèrie de vídeos i articles en el marc del projecte de divulgació científica ‘YouMaker: així es fa la ciència’. Es tracta d’uns continguts en què diversos experts explicaran de forma didàctica els processos de preparació de materials utilitzats en els camps de l’energia, l’electrònica i la medicina, com les bateries o les cel·les solars, des dels seus laboratoris i amb la participació de divulgadors científics professionals.
¿Us imagineu tenir una fàbrica de paper en un laboratori? ¿I que la fàbrica estigui formada per petits bacteris que no paressin de produir dia i nit? Doncs no és ciència-ficció. ¡Hi ha un tipus de bacteris que produeixen fibres de cel·lulosa 24/7 i que aconsegueixen entrellaçar-les per formar membranes de cel·lulosa que semblen fulls de paper! Una cel·lulosa molt pura, molt fina i molt resistent.
En això treballa un equip de l’ICMAB, entre els quals, els investigadors Anna Laromaine i Mariano Campoy-Quiles, que estan desenvolupant, amb aquesta nanocel·lulosa bacteriana, un material anomenat ‘termopaper’. El termopaper, no només està format per cel·lulosa, sinó que té en la seva estructura nanotubs de carboni que li confereixen una alta conductivitat elèctrica, necessària per a l’aplicació que estan buscant: ¡volen crear un material termoelèctric!
Voltatge elèctric
Els materials termoelèctrics són els que generen un voltatge elèctric a partir d’una diferència de temperatura. Són materials molt útils per aprofitar la calor que es desprèn dels dispositius elèctrics, per exemple, i convertir-la en electricitat, o per generar energia a partir de la diferència de temperatura entre el terra i l’aire.
El termopaper es podria utilitzar per alimentar sensors dels sistemes de regs de les vinyes, i aprofitar la diferència de temperatura entre l’aire i el terra, o podria recobrir els dispositius electrònics i així reaprofitar la calor que emeten, i evitar que l’energia es dissipi al buit. El termopaper, a més, és un material biodegradable i els nanotubs de carboni que el formen poden reutilitzar-se moltes vegades, per a futurs termopapers o noves aplicacions.
Si vols saber més sobre aquest fantàstic material i descobrir com es fa, no et perdis el vídeo «¿Com es fa el termopaper?» del projecte ‘YouMaker: així es fa la ciència’, amb el divulgador científic Guillermo Orduña, la investigadora Anna Laromaine, del Grup de Nanopartícules i Nanocompostos, i l’investigador Mariano Campoy-Quiles del Grup de Materials Nanoestructurats per Energia, de l’ICMAB.
‘YouMaker’ és un projecte de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB, CSIC) en col·laboració amb la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista