Com fabricar nanomedicaments magnètics per tractar l’ictus cerebral
EL PERIÓDICO i l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB, CSIC) publiquen cada dimecres fins al 7 de setembre una sèrie de vídeos i articles en el marc del projecte de divulgació científica ‘YouMaker: així es fa la ciència’. Es tracta d’uns continguts en què diversos experts explicaran de forma didàctica els processos de preparació de materials utilitzats en els camps de l’energia, l’electrònica i la medicina, com les bateries o les cel·les solars, des dels seus laboratoris i amb la participació de divulgadors científics professionals.
Llegeixo en una notícia que els efectes secundaris dels medicaments són una de les principals causes d’hospitalitzacions a tot Europa. Una de les raons dels efectes secundaris és que a l’administrar els fàrmacs per via oral o venosa, entren en el corrent sanguini i es distribueixen per tot el cos. Una substància química que prenem per curar-nos d’una malaltia que afecta un òrgan, pot afectar altres òrgans que no la toleren.
Poder dirigir el medicament exclusivament cap a l’òrgan afectat seria el somni de qualsevol metge, i és precisament en això que treballa un equip de l’ICMAB liderat per la investigadora Anna Roig. Es tracta d’unes càpsules diminutes –o més aviat bombolles– que podrien viatjar a través del cos transportant el medicament a l’interior, i que s’acumularia, mitjançant un iman exterior, a l’òrgan desitjat.
Per crear-lo, es fa a partir d’una emulsió de dos compostos immiscibles (com quan fem una vinagreta, que les gotes de vinagre queden atrapades en l’oli), i el medicament queda atrapat en bombolles molt petites del material transportador.
Nanopartícules magnètiques
A les nanocàpsules s’afegeixen unes nanopartícules magnètiques o algun altre material perceptible a la superfície, viatgen pel cos a través de la sang i es provoca l’alliberament de la substància interior allà on es desitja. L’equip de l’ICMAB treballa en un medicament per tractar els pacients que han patit un ictus, però esperen poder ampliar el camp a altres teràpies. Seria un gran avenç a l’hora d’estalviar-se efectes secundaris. I, alhora, estalviar medicaments.
Per saber més coses de les nanocàpsules magnètiques i per descobrir com es fabriquen, no us perdeu el vídeo «Com es fa un nanomedicament» amb la divulgadora científica Andrea Stephany i la investigadora i estudiant de màster a l’ICMAB al Grup de Nanopartícules i Nanocompostos, Anna Solé. Podreu endinsar-vos al seu laboratori i veure com es treballa en el marc del projecte ‘YouMaker: així es fa la ciència’.
‘YouMaker’ és un projecte de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB, CSIC) en col·laboració amb la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia