Estudi científic
Els gossos poden olorar quan estem estressats
Un estudi demostra que els gossos són capaços de detectar els senyals químics de l’estrès només mitjançant l’olfacte
Els gossos poden detectar amb una precisió superior el 90% quan un humà està estressat. Aquest fenomen, segons detalla un nou estudi científic publicat aquest dimecres a la revista ‘PLOS ONE’, es deu a la capacitat d’aquests animals de percebre els «senyals químics», les olors i els canvis fisiològics associats a moments d’estrès agut.
Per comprovar el mecanisme exacte al darrere d’aquest ‘superpoder’ caní, els investigadors van recollir mostres d’alè i suor de 36 persones abans i després de passar per una tasca estressant. A partir d’allà es van col·locar les mostres davant quatre gossos de diferents races i se’ls va demanar que identifiquessin quins venien de persones estressades i quins pertanyien a persones en estat de repòs.
Segons apunten els resultats d’aquest experiment, els animals van aconseguir completar la tasca amb èxit en 675 de les 720 proves realitzades. Tots els gossos van aconseguir encertar en més del 90% dels casos. Alguns, més eixerits, fins i tot van aconseguir més d’un 96% d’encerts. Això demostraria que, més enllà del ‘mite’, aquesta capacitat dels gossos per detectar l’estrès respon a un mecanisme biològic.
«La investigació destaca que els gossos no necessiten senyals visuals o d’àudio per detectar l’estrès humà. Aquest és el primer estudi d’aquest tipus i proporciona evidència que els gossos poden olorar l’estrès només amb l’alè i la suor, cosa que podria ser útil a l’entrenar gossos de servei i gossos de teràpia», explica la investigadora Clara Wilson de la Universitat de Queen, una de les expertes que ha liderat aquest treball.
L’equip responsable d’aquest estudi argumenta que, probablement, aquest fenomen es deu a diverses raons. D’una banda, a la capacitat dels gossos de «detectar canvis en els compostos orgànics volàtils produïts pels humans en resposta a l’estrès». I d’altra banda, és probable que l’estreta història de domesticació i convivència d’aquests animals amb la nostra espècie els hagi preparat per estar al corrent d’aquest tipus de canvis.
Més enllà de l’entranyable que ens pugui semblar la capacitat dels gossos per percebre el nostre estrès, els científics recorden que demostrar el funcionament d’aquest fenomen és molt important. «Gràcies a això, aquests animals poden ajudar persones amb ansietat, atacs de pànic o trastorn d’estrès posttraumàtic (TEPT)», recalquen els investigadors que han liderat aquesta investigació.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors