Fenomen astronòmic

Eclipsi solar d’octubre: ¿quan és i on i com es veurà a Barcelona i a la resta d’Espanya?

EXPOSICION SEDUIT PELS ASTRES ECLIPSE DE SOL EN BARCELONA FOTO ROBERT RAMOS

EXPOSICION SEDUIT PELS ASTRES ECLIPSE DE SOL EN BARCELONA FOTO ROBERT RAMOS / Robert Ramos (Bcn)

2
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els aficionats a l’astronomia tenen una nova cita. Aquest dimarts, 25 d’octubre, arriba un espectacular fenomen visual a Barcelona i part de les regions de l’est, nord i nord-oest d’Espanya: la Lluna taparà una part del Sol durant el migdia i es formarà un eclipsi parcial de Sol.

Un eclipsi es produeix quan es dona una alineació perfecta (o gairebé) del Sol, la Lluna i la mateixa Terra. Si es dona una alineació Sol-Terra-Lluna, és el nostre satèl·lit el que entra a l’ombra de la Terra i tenim un eclipsi de Lluna. Si l’alineació és Sol-Lluna-Terra, és la Lluna la que ens deixa a l’ombra i es produeix un eclipsi de Sol.

Més de quatre hores

A diferència d’un eclipsi total de Sol, en el qual la Lluna bloqueja completament la llum d’aquest satèl·lit i provoca una foscor momentània, l’eclipsi d’avui serà parcial, perquè s’arribarà a cobrir prop del 82% del disc solar. És a dir, el Sol es veurà en forma de mitjalluna i l’eclipsi tindrà una durada aproximada de 244 minuts (poc més de quatre hores).

Aquest eclipsi únicament es podrà visualitzar a la major part d’Europa, a l’oest d’Àsia i al nord-est d’Àfrica, i s’estima que l’inici del fenomen astronòmic a Espanya serà a les 11.33 hores, hora peninsular, que tindrà el seu màxim apogeu a les 12.07 hores a Barcelona i que finalitzarà gairebé a les 12.43 hores, després de gairebé 70 minuts (poc més d’una hora), segons l’Institut Geogràfic Nacional.

A Espanya assolirà una magnitud màxima de 0,12 a Girona, 0,10 a Barcelona i per sota de 0,10 a la resta de Catalunya, les Balears, Aragó, Navarra, la Rioja, el País Basc, Cantàbria, Astúries i el nord del País Valencià i Castella i Lleó.

A Barcelona, la predicció meteorològica indica que no serà gaire difícil de veure, ja que hi haurà poca nuvolositat (entre un 12% i un 17%).

Algunes associacions han disposat sistemes per seguir-lo en directe, com el Parc Astronòmic del Montsec.

121 anys.

Cada any tenim un mínim de dos eclipsis de Sol, i, en casos excepcionals, n’hi pot haver un màxim de cinc. El d’avui, 25 d’octubre, serà el segon i últim eclipsi parcial de l’any, després del que va tenir lloc el 30 d’abril.

Notícies relacionades

Per veure un eclipsi total de Sol, encara caldrà esperar gairebé quatre anys, fins al 12 d’agost del 2026, a última hora de la tarda. Des del 1905 que Espanya no presencia un eclipsi total de Sol, és a dir, quan l’astre rei queda totalment tapat per la Lluna i, per això, es torna de nit en ple dia. Després de tanta espera, Espanya podrà disfrutar en aquesta mateixa dècada de tres grans eclipsis de Sol en anys consecutius. El primer serà el 2026, i el següent, el 2027. Però és que, a més, el 2028 n’hi haurà un altre, aquest de tipus anular, igualment excepcional. Serà, sens dubte, la ‘dècada dels eclipsis solars’ per al nostre país.

El primer, el de l’agost del 2026, serà visible al llarg d’una franja de 290 quilòmetres d’ample que inclourà la Corunya, Gijón, Oviedo, Santander, Valladolid, Vitòria, Saragossa, València, Castelló, Tarragona i les Balears. Tant Madrid com Barcelona quedaran fora de la franja de totalitat per molt poc, la qual cosa no evitarà que el fenomen continuï sent espectacular.