Una careta adorable

La NASA captura el Sol somrient, però hi ha una conseqüència darrere d’aquest fenomen

És la primera vegada que un telescopi capta així els forats coronals de l’astre, que després tenen un impacte a la Terra

La NASA captura el Sol somrient, però hi ha una conseqüència darrere d’aquest fenomen

NASA

2
Es llegeix en minuts

Quan creiem que ho hem vist tot, apareix una cosa nova que ens sorprèn una altra vegada. Passa molt sovint amb les fotografies i vídeos que ens arriben de l’univers. Sobretot des que el telescopi espacial James Webb capta i envia les imatges més detallades mai captades, en una missió que des del juliol està canviant la nostra manera de veure el cosmos. L’observatori ens ha mostrat nebuloses, estrelles moribundes i galàxies xocant. El telescopi Hubble tampoc es queda enrere. De fet, al març va mostrar Earendel, l’estrella més llunyana que s’ha descobert fins ara. Ara, la NASA ens torna a meravellar amb una altra espectacular i inèdita imatge: la del Sol ‘somrient’.

El somriure del Sol no és nou: tenim el costum, sobretot els nens, de pintar una cara feliç al mig de l’astre rei quan el dibuixem sobre un paper. Però això és ficció. Ara, tot i que sigui de manera fortuïta, és real: l’Observatori de Dinàmica Solar de la NASA va captar dijous el sol ‘somrient’.

Cara feliç de manera fortuïta: són forats coronals

Diem que és accidental perquè el telescopi, llançat el febrer del 2010 amb l’única missió d’estudiar l’astre rei, analitzava amb llum ultraviolada els anomenats forats coronals del Sol. Aquestes àrees apareixen i desapareixen de la superfície solar constantment.

Es caracteritzen per tenir temperatures i densitats més baixes que les del seu voltant, on a més el vent solar surt a borbolls cap a l’espai i per això es veuen fosques, va informar l’agència espacial a través d’un tuit.

Dijous va resultar que van formar una cara somrient i la NASA va compartir aquesta adorable i simpàtica instantània a les xarxes socials dient ‘Say cheese’ (somriu, en anglès). La veritat és que no només ho aconsegueix, sinó que ens hem ‘fos’ al veure-la.

¿És una carbassa? ¿Un lleó? És una tempesta solar

Notícies relacionades

Molts usuaris de Twitter han comparat la imatge amb una carbassa tallada de Halloween o un lleó. Amb unes conegudes galetes de xocolata que tenen una cara feliç i fins i tot amb el sol que apareixia en el programa infantil ‘Teletubbies’ o el malvat Home de Marshmallow d’‘Els caçafantasmes’.

Malgrat la seva dolça i adorable aparença, els forats coronals no apareixen perquè sí. Solen ser l’indici d’una tempesta solar i aquesta vegada no serà diferent: les onades de radiació còsmica, tres vegades més fortes del normal, impactaran aquest dissabte contra la Terra, informen diferents mitjans especialitzats.