Noves tecnologies
La UPC estrena a Castelldefels el primer laboratori europeu d’aplicacions mòbils aplicades a drons
Es preveu que aquest sector generi més de 150.000 llocs de treball en els pròxims 20 anys
El Dron Research Laboratory (DroneLab) s’ha estrenat avui al campus de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) situat a Castelldefels. Es tracta d’un espai de vol multidisciplinari –amb unes dimensions de 80x40x15 metres i cobert per una xarxa protectora– especialitzat en les comunicacions mòbils aplicades als drons. En aquest nou centre, el primer d’aquestes característiques a Europa, es realitzaran vols de prova i es validaran i testejaran aplicacions basades en drons.
El DroneLab està impulsat per la UPC i l’Ajuntament de Castelldefels amb el suport del Parc Mediterrani de la Tecnologia (PMT) i de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC), i està vinculat a ICARUS (Intelligent Communication and Avionics for Robust Unmanned Aerial Systems). Les obres de l’espai han sigut finançades pel Ministeri d’Economia i Competitivitat gràcies al fons europeu FEDER.
Amb la implementació de l’estratègia d’U-Space, de la Comissió Europea, es preveu que en els pròxims 20 anys el sector dels drons generi més de 150.000 llocs de treball directes amb un impacte econòmic superior als 10.000 milions d’euros anuals. La majoria d’aquests beneficis es preveu que derivin de la prestació de serveis, com la inspecció d’infraestructures, la logística d’últim quilòmetre (el trajecte final del transport), l’agricultura de precisió o la mobilitat urbana, entre d’altres.
L’acte inaugural ha sigut presidit per la directora de l’EETAC, Cristina Cervelló, i ha comptat amb la presència de Daniel Crespo, rector de la UPC, que ha assegurat que aquesta iniciativa neix amb la intenció de ser «un referent en la investigació i desenvolupament en el camp de les telecomunicacions mitjançant drons» i espera que, en uns anys, Castelldefels i la UPC siguin reconeguts per tot Espanya com l’epicentre d’innovació en aquest àmbit. També hi ha sigut present l’alcaldessa de Castelldefels, María Miranda, que ha qualificat el DroneLab d’instal·lació «de primer ordre» i ha posat en valor la relació entre la universitat i el municipi. «Com a ciutat, tenim vocació per la innovació que aprofita les noves tecnologies per donar resposta a les necessitats de la nostra ciutadania», ha expressat. En la presentació també han participat Joaquim Nin, secretari general del Departament de Recerca i Universitats; Enric Pastor, director del grup ICARUS, i Josep M. Yúfera, delegat del PMT.
Com a instal·lació cientificotècnica innovadora, el DroneLab permetrà estudiar la integració dels drons amb les comunicacions de 4G i 5G i la Internet de les coses. Aquestes tecnologies són clau per al creixement de la indústria dels drons, ja que representen l’alternativa més viable per superar els obstacles que tenen en l’àmbit de les comunicacions.
UPC - Universitat Politècnica de Catalunya Universitat Castelldefels Drons Aplicacions Mòbils
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia