Avanç científic

Així aconsegueix un robot fondre’s, escapar-se d’una gàbia i tornar a acoblar-se

  • Un equip d’investigadors aconsegueixen crear un artefacte capaç de canviar de forma, moure’s i tornar al seu estat original

  • Aquest tipus de tecnologia es podria utilitzar algun dia per fer operacions de precisió o per erradicar tumors

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Sembla ciència-ficció però no ho és. Un equip internacional d’enginyers ha aconseguit crear un minúscul robot capaç de fondre’s, colar-se entre les escletxes d’una gàbia i tornar a acoblar-se com abans. La seva història, publicada aquest mateix dimecres a la revista científica ‘Matter’, il·lustra com els avanços en robòtica i en ciència de materials podrien, algun dia, engendrar un esquadró de robots en miniatura capaços de navegar pel cos humà per administrar medicaments en el moment i lloc indicat, fer operacions de precisió i fins i tot erradicar tumors.

La història d’aquest ‘Terminator’ en miniatura comença així. Els seus creadors es van inspirar en ni més ni menys que els cogombres de mar i en la seva increïble capacitat per estovar-se i endurir el cos en funció de les condicions ambientals. A partir d’aquí van crear un nou tipus de material en el qual es van incorporar, entre d’altres, partícules magnètiques de gal·li i que, gràcies a un mecanisme de regulació de temperatura, és capaç d’alterar la seva forma, desplaçar-se per l’espai i tornar a la seva aparença original en qüestió de segons.

Segons explica l’equip d’investigadors que han liderat aquest projecte, en el que gairebé sembla un exercici d’alquímia, aquest nou material va permetre acoblar uns petits robots (de tan sols uns mil·límetres de mida) capaços de canviar de fluctuar entre un estat sòlid i líquid en funció de la temperatura i el camp magnètic. Aquests artefactes sorprenen sobretot perquè, a diferència d’altres prototips, «en la seva fase líquida arriben a una forma veritablement fluida en comparació amb altres materials que mantenen una consistència més viscosa».

Robots escaladors i escapistes

Una vegada creat aquest nou material i acoblats els robots, els científics van decidir posar a prova aquests petits prodigis de la tecnologia. Segons relaten a l’article publicat aquest dimecres, amb l’ajuda d’un camp magnètic, van aconseguir que els robots saltessin sobre fosses, escalessin parets i fins i tot es partissin per la meitat per moure de manera coordinada objectes cap a costats oposats per després tornar a unir-se en un mateix cos.

Una de les proves més espectaculars que va protagonitzar aquest robot és justament la que encapçala aquesta notícia. Els investigadors van acoblar un robot amb forma humana (o més ben dit, de LEGO), el van tancar en una gàbia i van deixar que la tecnologia fes la seva màgia. Mitjançant la combinació de camps electromagnètics i alteracions de temperatura, els robots van aconseguir fondre’s, escapar a través de les escletxes de la gàbia i tornar a pujar a l’exterior.

Futures aplicacions

Notícies relacionades

¿Però de què serveixen exactament aquests robots escapistes? Per ara, per demostrar el seu potencial. En un futur, segons explica l’equip d’enginyers que els ha engendrat, aquest tipus d’eines es podran utilitzar per administrar tractaments de precisió o fer operacions mínimament invasives. En altres estudis també s’ha provat l’eficàcia d’aquests nanorobots per, per exemple, operar tumors.

Els experts també entreveuen que, en un futur, aquests robots es puguin utilitzar per filtrar-se en circuits electrònics de difícil accés i fer reparacions com, per exemple, una soldadura intel·ligent. «Per ara només tenim proves de concepte, però encara es necessiten més estudis per entendre com aquests robots es podrien utilitzar per a tota mena d’aplicacions», explica Carmel Majidi, enginyer de la Universitat Carnegie Mellon i un dels creadors d’aquest artefacte.