«Revolució alimentària»
De l’extinció al plat: aquestes són les primeres mandonguilles de mamut
Una empresa australiana presenta el primer aliment del món creat amb proteïna d’un animal extint
El que llegireu a continuació és una d’aquelles històries en les quals, al principi, sembla que la realitat supera la ficció i en les quals, després d’unes quantes voltes, tot cobra sentit. Així que presteu atenció i no us perdeu en la que (molt probablement) sigui una de les receptes més extravagants que llegireu en la vida. Una empresa australiana acaba d’anunciar la creació de la primera mandonguilla d’un mamut. O dit d’una altra manera, el primer aliment del món creat a partir de la proteïna d’un animal extint. «El nostre objectiu és clar: volem desafiar el públic i plantejar una ‘revolució radical’ en la manera en la qual ens alimentem», argumenten els creadors d’aquest projecte pintoresc.
La recepta de la primera mandonguilla de mamut, presentada aquesta mateixa setmana al Museu de Ciències dels Països Baixos, ha sigut dissenyada per Vow: una empresa dedicada al ‘cultiu’ de la carn de laboratori. Fa anys que aquesta companyia treballa aïllant cèl·lules de diferents espècies, ‘cultivant-les’ en plaquetes i deixant-les créixer en entorns estèrils fins que formin un teixit que, a la pràctica, és exactament igual al filet d’un animal. Aquesta tècnica, utilitzada a laboratoris d’arreu del món, ja s’està aplicant per replicar carns d’animals de granja com la vedella, el porc i el pollastre. ¿Però com es cultiva la carn d’un animal extint?
It's here! Introducing the #MammothMeatball, the world's first meat made from extinct animal protein 🦣
— Vow (@itsjustvow) 29 de marzo de 2023
With @WunThompson, we're starting a conversation on what the future of food looks like (and from our view, it's pretty exciting) 🍽
Watch now at https://t.co/Xuk2CizLOI pic.twitter.com/64UUK4Wf1n
Els científics que hi ha darrere dels ‘fogons’ de la mandonguilla de mamut expliquen pas a pas la seva recepta. Tot comença, com no podia ser de cap altra manera, per identificar els gens més adequats per replicar el sabor d’un mamut llanut (una espècie que va desaparèixer de la faç de la terra fa uns 150.000 anys). «Vam escollir la mioglobina: un gen molt present a l’esquelet i als músculs i que, per la seva unió amb el ferro, vam creure que ens podia donar el característic sabor de la carn vermella», expliquen els creadors d’aquesta recepta.
Una vegada identificat l’‘ingredient’ més adequat per a la recepta, els científics es van centrar a rastrejar la presència de la mioglobina en l’ADN dels mamuts. Per fer-ho, es van revisar centenars de seqüències genètiques d’aquests animals publicades en repositoris científics públics. Aquest treball va permetre crear una rèplica de com seria la composició d’una carn d’un mamut. «Vam veure que la seqüència tenia diversos buits, així que els vam completar amb els gens del parent viu més pròxim al mamut: l’elefant africà», expliquen els científics que hi ha darrere de la primera mandonguilla de mamut.
«Vam completar la seqüència amb els gens del parent viu més pròxim al mamut: l’elefant africà»
En aquest punt, els científics ja disposaven d’una rèplica dels gens d’un mamut (salpebrats amb fragments d’elefant africà). El pas següent va ser inserir aquest material genètic en un conjunt de cèl·lules musculars aïllades d’una ovella i, a partir d’allà, esperar que aquestes comencessin a funcionar com una fàbrica de mioglobina de mamut. «Per fer-ho, hi vam afegir micronutrients essencials, així com sucres, sals, vitamines i aminoàcids», expliquen els científics. Així van aconseguir cultivar-se les 20.000 milions de cèl·lules necessàries per crear la primera mandonguilla de mamut del món.
¿Podràs demanar mandonguilles de mamut al teu restaurant de confiança?
Notícies relacionadesLa presentació de les primeres mandonguilles de mamut, com es podia esperar, ha generat una infinitat de preguntes. ¿Per què s’ha creat un producte tan estrafolari? ¿Es podrà aconseguir als restaurants corrents de carrer? ¿I de què serveix tenir la carn d’un animal extint en un plat? Els creadors d’aquesta recepta expliquen que el seu objectiu no és comercialitzar aquestes mandonguilles, sinó iniciar una conversa sobre el futur de la indústria alimentària per a un món cada vegada més poblat i cada vegada més exposat a l’avanç de la crisi climàtica. «Si continuem així, per al 2050 necessitarem dos planetes com el nostre per alimentar la humanitat», destaquen.
«Aquesta tecnologia té el potencial de revolucionar la indústria alimentària»
Els impulsors d’aquest projecte argumenten que aquesta mandonguilla representa, en realitat, el potencial de la carn cultivada al laboratori per reduir l’empremta ecològica dels productes d’origen animal. «Aquesta tecnologia té el potencial de revolucionar la indústria alimentària. Es tracta de productes més sostenibles, ja que comporten menys aigua, terreny i emissions respecte a la ramaderia tradicional, i no impliquen patiment animal», expliquen des de Vow després de la presentació de la seva última (i polèmica) creació.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.