Projecte científic
Missió Hypatia: s’enlaira el projecte català per ‘viatjar’ a Mart (des del desert de Utah)
Un equip d’investigadores viurà durant dues setmanes en una estació que simula les condicions del planeta vermell
Aquestes són les nou científiques catalanes que ‘viatjaran’ a Mart a bord de la missió Hypatia
Un equip de nou científiques catalanes es disposa a emprendre un viatge extraordinari. Es tracta de les tripulants de la missió Hypatia: un projecte d’investigació creat per estudiar com seria la vida dels primers terrícoles al planeta vermell. La iniciativa, que té previst començar aquest mateix diumenge, es portarà a terme en un ‘simulador marcià’ situat al desert de Utah (Estats Units). Des d’allà, l’equip d’Hypatia viurà durant dues setmanes amb l’estil de vida (i les condicions) que es trobarien a Mart. El seu projecte arrenca a la Terra però, algun dia, els seus ensenyaments podrien ajudar els primers exploradors del planeta vermell.
«Ens embarquem en una missió molt especial i espacial», explica entusiasmada Mariona Badenas-Agustí, comandant de la missió. El primer viatge del projecte Hypatia es portarà a terme entre el 16 i el 29 d’abril en una estació marciana situada en un desert que recorda molt les condicions de Mart, tant pel seu terra ric en ferro com per les oscil·lacions extremes de temperatura. Allà se situa un habitacle extraterrestre desenvolupat per la Mars Society en què es pot trobar des d’un laboratori de biologia i geologia fins a diversos observatoris espacials, sales per desenvolupar projectes d’enginyeria i zones de convivència per a les tripulants. I de la mateixa manera que es produiria a Mart, tot està dissenyat per mantenir fora de perill la tripulació davant les hostils condicions del planeta vermell.
Durant dues setmanes, les integrants de la missió Hypatia es dedicaran en cos i ànima a realitzar experiments científics i, a més, es convertiran elles mateixes en subjecte d’estudi. D’una banda, segons expliquen les responsables d’aquesta missió, es realitzaran experiments sobre agricultura extraterrestre (per entendre com s’hauran de cultivar plantes a Mart) i microbiologia (per saber com reaccionarien alguns organismes en condicions extraterrestres). D’altra banda, el projecte també preveu posar a prova les científiques per entendre com es gestiona la convivència en aquest tipus d’entorns i com s’adapten cada una d’elles en un entorn tan diferent.
Passejos amb escafandre
Tot està dissenyat per simular l’experiència d’una estada a Mart. Les integrants de la missió hauran de vestir en tot moment amb els reglamentaris vestits d’astronauta, menjaran menjar deshidratat i tindran una reserva limitada d’aigua potable. De la mateixa manera que es produiria a Mart, hauran de viure en els entorns controlats, només podran sortir en moments comptats (i seguint estrictes protocols de seguretat) i no es podran comunicar en temps real amb els altres terrícoles.
«Durant tota la missió treballarem com si de veritat fóssim a Mart i haguéssim de fer front a les hostils condicions del planeta»
«Durant tota la missió treballarem com si de veritat fóssim a Mart i haguéssim de fer front a les hostils condicions del planeta vermell», explica Carla Conejo González, una de les integrants de la missió. «Quan sortim als espais exteriors ens posarem escafandre per simular com seria caminar en un planeta amb una atmosfera hostil i sense aire respirable. També ens hem preparat per fer front a emergències de tot tipus perquè, si passessin a Mart, hauríem de saber reaccionar», afegeix la científica.
Referents científics
La missió Hypatia estarà composta per nou científiques catalanes: l’astrònoma Mariona Badenas-Agustí, la biòloga Carla Conejo González, la matemàtica Ariadna Farrés Basiana, la investigadora Laia Ribas, la física Neus Sabaté, l’enginyera aeroespacial Cesca Cufí Prat, l’analista Anna Bach, l’estudiant d’enginyeria Helena Arias Casals i la periodista científica Núria Jar, que s’encarregarà de documentar el dia a dia de la missió. «Necessitem canviar la narrativa de l’exploració espacial i demostrar que tots poden contribuir a aquest apassionant món», explica la comunicadora.
«Necessitem canviar la narrativa de l’exploració espacial i demostrar que tots poden contribuir a aquest apassionant món»
Un dels grans objectius d’aquesta missió, més enllà dels experiments extraterrestre, és convertir-se en font d’inspiració per a les generacions presents i futures. Sobretot per a les nenes i les joves a la recerca de referents científics en què inspirar-se. «Cal crear una ciència més inclusiva i diversa on les dones tinguin el reconeixement i la visibilitat que mereixen», expliquen les integrants de l’equip durant una roda de premsa celebrada aquest dimecres a la Llotja de Barcelona.
El llançament d’aquesta missió ha costat uns 50.000 euros i ha sigut impulsat per una coalició d’entitats entre les quals destaca la Fundació Catalunya La Pedrera, la Fundació Banc Sabadell i la Generalitat de Catalunya. El calendari de la missió preveu, per ara, un sol viatge de dues setmanes a l’estació marciana de Utah però, en un futur, les integrants d’Hypatia ja estan planejant expandir el projecte. «Estem treballant perquè hi hagi una altra missió el 2025 i, a partir d’allà, viatges cada dos anys. El nostre objectiu no només és llançar més missions sinó que també volem incorporar persones de diferents àmbits i perfils», expliquen les integrants de la primera missió d’Hypatia en vigílies del seu viatge a Mart.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.