Pseudoteràpia

Els perills de la «teràpia del lleixiu», el tractament pel qual ha sigut inhabilitat Forcades

  • Aquest fals tractament, que no compta amb cap mena de suport científic, planteja la ingesta d’un compost semblant al lleixiu

Els perills de la «teràpia del lleixiu», el tractament pel qual ha sigut inhabilitat Forcades
3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

El Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) ha inhabilitat durant 18 mesos la monja benedictina Teresa Forcades per la seva defensa de la coneguda com «teràpia del lleixiu». Aquest fals tractament, que no disposa de cap aval científic, planteja la ingesta de clorit de sodi (un compost similar al lleixiu i utilitzat en processos industrials com la fabricació de paper i la desinfecció d’aigües) per tractar una àmplia gamma d’infeccions i malalties. La comunitat científica i mèdica recorda que no hi ha proves sòlides que recolzin les propietats mèdiques d’aquest compost, però sí que hi ha motius per alertar dels seus riscos per a la salut.

Fa anys que pel clorit de sodi (NaClO2) és promogut per diversos gurus de les pseudoteràpies sota el nom de «solució mineral miraculosa» (o MMS, per les seves sigles en anglès). La fórmula química d’aquest compost és molt similar a la del lleixiu (hipoclorit de sodi, NaClO). Els promotors d’aquesta pseudoteràpia defensen el seu ús com una cura polivalent per a diferents afeccions, ja siguin víriques, bacterianes o de qualsevol altra índole, malgrat que, segons recorden científics i metges, no hi ha cap prova que avali la seva utilitat.

El clorit sòdic s’utilitza en la indústria per a la fabricació de paper i la desinfecció de les aigües

El 2018, per exemple, l’agricultor Josep Pàmies i el químic porto-riqueny Gregorio Placeres van impulsar una conferència per promoure l’ús de la «teràpia del lleixiu» per tractar l’autisme. En altres esdeveniments també es va promoure el seu ús com una cura per al càncer, la leucèmia i fins i tot la covid-19. La promoció d’aquesta falsa teràpia va alertar des del primer moment les autoritats sanitàries i administratives. La Generalitat va imposar una multa de 600.000 euros a Pàmies per la promoció d’aquest compost i va obrir diversos expedients més per investigar la difusió que se li estava donant. El Ministeri de Sanitat, per la seva banda, va interposar una denúncia davant la Fiscalia General de l’Estat per la «publicitat i el foment» que alguns gurus estaven fent d’aquesta pseudoteràpia.

Símptomes perillosos

L’ús de clorit sòdic per a finalitats medicinals va ser prohibit per l’Agència Espanyola del Medicament l’any 2010. En primer lloc, perquè la ingesta d’aquesta substància tòxica pot provocar símptomes que van des de dolor abdominal, nàusees, vòmits, diarrea i intoxicacions fins a fallades renals greus. I, en segon lloc, perquè no existeixen estudis científics que avalin la seva seguretat i eficàcia. Ni tan sols en dosis mínimes. Les autoritats sanitàries també recorden el perill de subministrar aquestes substàncies tòxiques a persones en estat de salut especialment vulnerable com, per exemple, nens petits, avis i persones malaltes.

Notícies relacionades

Un altre dels grans perills del clorit sòdic és que, a diferència d’un medicament tradicional, la seva fórmula no està avalada per cap entitat sanitària. Segons va revelar aquest diari, aquest compost tòxic es ven de manera clandestina en herbolaris i pàgines web. També es comercia de manera privada a través de grups de WhatsApp i de Facebook. Els seus defensors fins i tot suggereixen preparar-lo a casa a partir d’una barreja i posterior dilució de clorit sòdic amb un àcid com la llimona (els científic alerten que això comporta encara més riscos, perquè la barreja d’aquestes substàncies pot derivar en productes encara més nocius).

La ingesta d’aquest compost pot provocar dolor abdominal, nàusees, vòmits, diarrea i fallades renals

Les associacions de metges també apunten a un altre perill en l’ús de la «teràpia del lleixiu». Segons han destacat en reiterades ocasions diferents col·legis de metges espanyols, la promoció de pseudoteràpies pot allunyar els pacients de tractaments reals i avalats per la ciència.  «La promoció de tractaments curatius sense base científica ni garantia de seguretat provoca incertesa, desconcert i inseguretat en els pacients i familiars que conviuen amb malalties», destaca el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) en un comunicat emès sobre la qüestió. 

Temes:

Pseudociencia