40 anys de dades
Els ximpanzés «més idiotes» són els que més triomfen en la seva comunitat
Un estudi sobre la personalitat d’aquests primats revela quines són les característiques que més afavoreixen el seu progrés social
Un estudi prediu quines espècies de mamífers s’extingiran en el futur
Els ximpanzés prefereixen envellir sols o amb bons amics
Els ximpanzés «més idiotes» –és a dir, els més assetjadors, cobdiciosos i amb mal humor del grup– són els que més paperetes tenen de prosperar en la seva comunitat. Un estudi sobre la personalitat dels nostres ‘cosins evolutius’ revela que, paradoxalment, els animals amb un caràcter més problemàtic són els que més triomfen. ¿Però per què la naturalesa premia aquest tipus de comportaments? ¿No haurien de prosperar més els animals que millor es comporten en societat? «Som davant un trencaclosques evolutiu», explica Joseph T. Feldblum, investigador de la Universitat de Duke (Estats Units) i un dels experts que ha liderat aquesta anàlisi.
La investigació, publicada aquest mateix dilluns a la revista científica ‘PeerJ Life and Environment’, analitza gairebé 40 anys de dades de 28 ximpanzés mascles del Parc Nacional de Gombe (Tanzània). Alguns d’aquests animals van començar a ser estudiats en la dècada dels 70 per la cèlebre Jane Goodall, que, ja en aquell temps, va observar que els animals tenen personalitats molt diferents. Hi ha, per exemple, ximpanzés més tranquils i solitaris que viuen sense causar problemes a la comunitat. Però també hi ha ximpanzés especialment autoritaris que es dediquen a buscar baralla entre els seus símils. A partir d’aquí, la pregunta és quin tipus de personalitats són les que més triomfen en aquest tipus de societats.
«Sembla que la intimidació té els seus avantatges»
Després d’analitzar gairebé 40 anys d’interaccions diàries dels ximpanzés de Gombe, els experts van descobrir que els animals més conflictius eren els que més èxit havien tingut a reproduir-se i engendrar descendència. Els animals més problemàtics també eren els que havien arribat més amunt en l’escala social. «Els ximpanzés mascles amb una personalitat que combina un alt domini amb poca escrupolositat tendeixen a tenir millors resultats en la vida», conclou l’estudi. «Sembla que la intimidació té els seus avantatges», afegeixen els investigadors que han liderat aquest treball.
Trets de la personalitat
¿Però per què la naturalesapremia els comportaments més conflictius? Els experts expliquen que, fins ara, una de les teories més avalades afirma que cada tret de la personalitat ens ajuda a prosperar en un moment o un altre de la vida. L’agressivitat, per exemple, sembla que ajuda els exemplars més joves a fer-se un lloc en el grup. Però ja arribats a la vellesa, quan aquesta habilitat perd el seu sentit social, sembla que els animals més agressius dilueixen aquesta faceta de la seva personalitat cap a trets més afables. Una cosa semblant al que podríem observar entre humans.
Els ximpanzés, igual que els humans, tenen personalitats úniques i distintives
No és la primera vegada que la ciència se submergeix en l’estudi de la personalitat dels nostres cosins evolutius. Sobretot perquè, a causa de la nostra proximitat en l’arbre de les espècies de primats, entendre com funciona el caràcter d’aquests simis podria ajudar-nos a entendre millor per què som com som. Un estudi publicat fa uns anys a ‘Scientific Data’, de fet, estableix un cert paral·lelisme entre els trets de la personalitat observats en els ximpanzés (tant en estat salvatge com en captivitat), que se superposen amb característiques observades en la nostra espècie.
Segons apunten diversos estudis, de la mateixa manera que es produeix entre els humans, els ximpanzés tenen personalitats individuals molt distintives i, a més, també tenen uns comportaments socials que canvien amb l’edat. D’una banda, tal com apunta una anàlisi liderada per la Universitat d’Edimburg, cadascun d’aquests animals té una combinació única de característiques com la timidesa o l’extroversió. D’altra banda, com mostra un estudi publicat a ‘Science’, hi ha comportaments de grup com, per exemple, el fet que els ximpanzés més grans prefereixen fugir dels conflictes i envoltar-se només del seu cercle pròxim d’amics.
- De l’avís a Vinícius a la filtració al City
- El temporal descarrega a València i Albacete i causa set desapareguts
- LA GALA DE LA PILOTA D'OR ¿Com es va blindar Aitana Bonmatí?
- Mapes Aquesta és la zona zero de València on ha colpejat la pitjor dana del segle
- Begoña Gómez, imputada per apropiació indeguda i intrusisme