Publicació a ‘Science’
Un equip de científics ‘ressuscita’ molècules de l’edat de pedra de fins a 100.000 anys d’antiguitat
L’estudi s’ha centrat en la tosca dental de 18 neandertals, un «cementiri de bacteris mineralitzats»
Un collar de 20.000 anys permet reconstruir la història de la seva propietària
Els neandertals ja muntaven mariscades fa 90.000 anys
Un equip internacional de científics de diferents disciplines ha unit forces i, per primera vegada en la història, ha aconseguit ‘ressuscitar’ molècules de fins a 100.000 anys d’antiguitat. Segons publiquen els autors d’aquest èxit en un article de la revista ‘Science’, la unió de coneixements d’arqueòlegs, bioinformàtics, biòlegs moleculars i químics ha permès convertir els laboratoris en veritables màquines del temps, viatjar fins a l’edat de gel i descobrir, per exemple, diverses espècies de microorganismes extintes que fins ara es desconeixien.
La investigació, publicada aquest dijous, es basa en restes dentals de 12 neandertals que van viure fa entre 100.000 i 40.000 anys, 34 humans moderns d’entre 30.000 i 150 anys i 18 humans contemporanis. Els científics es van centrar, concretament, en l’estudi de la tosca dental: l’única part del cos que es fossilitza rutinàriament durant la vida i que, al seu torn, es converteix en una mena de cementiri de bacteris mineralitzats.
Una de les mostres dentals que més va sorprendre els experts va ser de la coneguda com a ‘Dama vermella d’El Mirón’, una dona adulta que va viure fa 19.000 anys a les escarpades muntanyes de Cantàbria. L’estudi de les seves dents va permetre trobar les restes d’un bacteri oral fins ara desconegut del gènere ‘Chlorobium’. El mateix microbi també es va trobar en uns altres set humans paleolítics i neandertals.
Com ressuscitar una molècula
Una vegada recuperades les restes d’aquests bacteris antics, els científics van fer servir eines de biotecnologia molecular sintètica per ‘ressuscitar-les’. Van començar agafant bacteris vius actuals, els hi van introduir part d’aquests gens antics i, a partir d’aquí, els ‘van reactivar’ perquè tornessin a funcionar. Es tracta de la primera vegada que s’utilitza aquest tipus d’eines en bacteris antics. «Aquest és el primer pas per accedir a la diversitat químicaoculta dels microbis del passat de la Terra», explica Martin Klapper, investigador de la Universitat de Leibniz-HKI i coautor de l’estudi.
«Aquest és el primer pas per accedir a la diversitat química oculta dels microbis del passat de la Terra»
Segons argumenten els experts que han liderat aquest treball, la nova tècnica afegeix una nova i emocionant dimensió al descobriment de compostos del passat. «Ara podem començar a treballar amb milers de milions de fragments d’ADN antics desconeguts i ordenar-los sistemàticament en genomes bacterians perduts tan llunyans com de l’edat de gel», comenta Alexander Hübner, investigador postdoctoral a MPI-EVA i coautor del treball.
Aquesta fita científica, liderada per experts de l’Institut Max Planck d’Antropologia Evolutiva i la Universitat de Harvard, podria obrir una nova àrea d’estudi centrada, per exemple, a estudiar la diversitat genètica, microbiana i química del nostre passat. «El nostre objectiu és traçar un camí per al descobriment de compostos antics i informar sobre les seves possibles aplicacions futures», explica, entusiasmat, l’equip d’experts que ha aconseguit aquesta fita.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034