Recerca clínica
Barcelona acull el banc de tumors infantils més gran d’Espanya: «És un tresor per a la recerca»
Els investigadors de l’Hospital Sant Joan de Déu utilitzen les mostres de més de 4.200 nens amb càncer pediàtric per investigar nous tractaments
Teràpies a la carta per a malalties ara incurables
La vida amb parkinson infantil: una família, una neuropediatra i una investigadora reflexionen sobre aquesta malaltia rara
En un discret racó del laboratori d’oncologia infantil de l’Hospital Sant Joan de Déu, protegit com si fos un veritable tresor, hi ha el banc de tumors infantils més gran de tot Espanya. Es tracta d’un ‘arxiu’ iniciat fa gairebé 20 anys i que, ara com ara, compta amb les mostres de més de 4.200 nens i nenes amb càncer pediàtric. «És un veritable tresor per a la ciència. Gràcies a aquestes mostres podem continuar avançant en la recerca d’aquestes malalties, millorar el pronòstic dels pacients i accelerar la recerca de tractaments», explica, amb tarannà didàctic, Cristina Jou, la responsable d’aquest biobanc.
La iniciativa es va posar en marxa pels volts del 2004. La idea, segons explica Jou, era crear un repositori d’una cosa tan valuosa i escassa com són les mostres de diferents tipus de càncers infantils: des dels més freqüents, com els neuroblastomes, fins als més rars, com els de retina. «Quan se li extirpa un tumor a un pacient, una part s’utilitza per fer la biòpsia i una altra es processa i s’emmagatzema al banc de tumors», comenta la científica. «Aquestes donacions només són possibles gràcies a la generositat de les famílies. Pràcticament totes accedeixen a incloure les mostres dels seus fills al nostre repositori perquè entenen el valor de la recerca per al tractament d’aquestes malalties», comenta.
«Aquestes donacions només són possibles gràcies a la generositat de les famílies»
Cristina Jou, responsable del banc de tumors infantils
Algunes mostres amb prou feines mesuren uns mil·límetres. D’altres, a tot estirar, poden arribar a tenir uns centímetres. Però malgrat la mida reduïda, tots i cadascun d’aquests fragments de tumor obren la porta a una infinitat d’estudis científics per, per exemple, buscar biomarcadors que ajudin a predir l’evolució de la malaltia i testar l’eficàcia de tractaments potencials. «A partir d’aquestes mostres podem extreure material molt valuós, com l’ADN, l’ARN i les proteïnes del tumor. A partir d’aquí podem ‘reviure’ aquestes cèl·lules, cultivar-les perquè es multipliquin i utilitzar-les en experiments», explica Jaume Mora, director científic del servei d’oncologia i hematologia del Sant Joan de Déu.
Circuit de professionals
El banc de tumors infantils del Sant Joan de Déu té, en aquests moments, cinc persones dedicades enterament a gestionar-lo. Però perquè funcioni de manera correcta, i sobretot perquè vagi creixent, compta amb el suport de tot el personal de l’hospital. Segons explica Mora, cada vegada que s’opera un nen o una nena d’un càncer pediàtric, tot el personal del quiròfan es prepara per recollir un fragment del tumor idoni per ser emmagatzemat al banc. A partir d’aquí, la mostra es trasllada ràpidament al servei d’anatomia patològica perquè els tècnics la netegin, la processin i la congelin tan ràpid com sigui possible.
«El procés és senzill, però requereix la coordinació de moltes persones i, sobretot, molta rapidesa»
Jaume Mora, director científic
«Hi ha tot un circuit de persones involucrades en aquest procés. El procés és senzill, però requereix la coordinació de moltes persones i, sobretot, molta rapidesa», explica el metge. En aquests moments, segons calcula l’especialista, per cada extracció es mobilitzen una desena de professionals del centre. El circuit s’ha perfeccionat fins al punt que, ara com ara, les mostres tan sols triguen entre 30 minuts i una hora des que s’extreuen del pacient fins que s’emmagatzemen al banc de teixits. «Imaginin que és una col·lecció de segells rars. Cada un té un valor incalculable i s’han de fer tots els possibles per preservar-los en les millors condicions», afegeix Mora.
Recerques punteres
Notícies relacionadesA les instal·lacions del Sant Joan de Déu es guarden les mostres de més de 25.000 donants amb diferents patologies. D’aquestes, almenys 4.200 són de nens i nenes amb càncer infantil. «El fet de tenir una col·lecció tan àmplia és el que ens permet fer estudis sòlids sobre aquestes malalties», explica Ángel Montero, director del grup de recerca sobre tractaments de càncer pediàtric a l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu. «Agafem fragments de les mostres tan petits com el cap d’una agulla i les ‘multipliquem’ fins a aconseguir-ne grans poblacions. A partir d’aquí fem estudis ‘in vitro’, amb les cèl·lules mateixes, o les passem a models animals», explica.
«Agafem fragments de les mostres tan petits com el cap d’una agulla i les multipliquem per fer recerca»
Ángel Montero, director del grup de recerca
Segons explica Montero, gràcies a les mostres recopilades en aquest banc s’ha pogut crear el model animal més sofisticat fins a la data per estudiar els gliomes difusos (un tipus de tumors primaris del sistema nerviós central). «Aquest model s’utilitza a més de seixanta laboratoris de tot el món. Tot el que està estudiant aquesta malaltia ho fa a partir del model creat en aquest hospital», explica. Les recerques que s’han portat a terme amb aquestes mostres també han permès estudiar una vintena de tumors pediàtrics diferents i afinar tractaments per a malalties com, per exemple, el retinoblastoma (càncer de retina) que ara mateix ja s’estan testant en pacients.