Explicació científica
¿Per què hi ha persones que (gairebé) mai emmalalteixen?
Tots coneixem algú que mai (o gairebé mai) emmalalteix. Com aquelles persones que durant la pandèmia de covid-19 es van exposar al virus una vegada i una altra i, tot i així, mai es van posar malaltes. Aquesta habilitat, que de vegades fins i tot sembla un superpoder, ha intrigat durant anys la comunitat científica perquè, almenys fins ara, tan sols teníem unes quantes pistes per entendre què hi pot haver darrere d’aquest fenomen. ¿Però quina és la raó per la qual algunes persones emmalalteixen menys que d’altres? Segons apunta una nova investigació publicada aquest mateix dimarts a la revista ‘Nature Communications’, la resposta podria estar en una característica innata coneguda com a resiliència immunològica.
Per entendre de què es tracta, comencem aquesta història pel principi. Fins i tot abans de néixer, el nostre cos comença a desenvolupar el seu sistema immune. És a dir, un ‘escut’ invisible dissenyat per defensar el nostre cos de virus, bacteris i altres agents tant interns com externs. Aquesta barrera protectora es configura, d’una banda, en funció de factors genètics i, de l’altra, a través d’elements ambientals com, per exemple, hàbits com l’alimentació, l’exercici, el descans i la gestió de l’estrès. Tots aquests elements, que poden anar canviant al llarg de la vida, són els que finalment determinen la fortalesa de les nostres defenses. ¿Però per què dues persones que tenen els mateixos hàbits emmalalteixen de manera diferent? ¿I sobretot per què hi ha gent que mai es posa malalta?
La fortalesa del sistema immune depèn tant de factors biològics com d’elements ambientals com, per exemple, els hàbits
Per respondre a aquesta incògnita, un equip internacional d’investigadors ha analitzat una gran varietat d’estudis sobre com funciona el sistema immunitari tant en humans com en animals. En total, van recopilar dades sobre més de 48.500 persones i múltiples models animals. L’anàlisi d’aquesta informació va revelar que un dels factors més importants per mantenir-se sans no és tant la fortalesa del sistema immune sinó la seva capacitat d’adaptar-se ràpidament per fer front a infeccions i processos inflamatoris. Aquest fenomen es coneix com a resiliència immunitària i, segons expliquen els experts, ve determinat majoritàriament per factors hereditaris i es pot ‘monitoritzar’ a través dels nivells dels limfòcits T i diferents firmes genètiques.
Perfils més resilients
L’estudi també troba una correlació entre la resiliència immunològica i l’esperança de vida. Segons argumenten els experts que han liderat aquesta investigació, les persones amb una alta capacitat de reaccionar tant a les infeccions com a malalties inflamatòries també són les que, de mitjana, viuen més. Fins i tot en els casos on s’acaben desenvolupant malalties com el VIH, influença, covid-19, sèpsia o càncer de pell, aquests individus amb alta resiliència immunològica són els que més probabilitats tenen de superar l’afecció amb bon resultat.
Segons apunten els experts, aquesta característica es pot trobar en persones de totes les edats i, tal com suggereixen alguns treballs, podria ser més comuna entre les dones. Aquesta hipòtesi coincideix amb altres estudis en els quals també s’assenyala que les dones tenen millor immunitat innata que els homes (és a dir, que la seva ‘primera barrera’ immunològica davant les amenaces externes sol ser més resistent i que, a més, també tenen més eines per controlar una eventual infecció i evitar que s’expandeixi per l’organisme). Això explicaria per què les dones solen emmalaltir menys que els homes.
La resiliència immunològica sol ser més comuna entre les dones, segons assenyala aquest estudi
La fortalesa del nostre sistema immune, per paradoxal que sembli, també depèn del nostre historial de malalties. Aquest fenomen es coneix com a immunitat adaptativa i té a veure amb la capacitat del nostre organisme per recordar infeccions passades i evitar futurs contagis. En el cas de la covid-19, per exemple, diversos estudis apunten que les persones amb al·lèrgies tenen un sistema immune més preparat per desenvolupar una resposta cel·lular ràpida i potent per fer front a una infecció per coronavirus. El mateix passa en el cas dels refredats, que enforteixen la immunitat creuada davant virus semblants i, per estrany que sembli, ens protegeixen davant altres infeccions respiratòries.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034