Diferents perfils

Aquestes són les nou científiques catalanes que ‘viatjaran’ a Mart a bord de la missió Hypatia

Astrònomes, enginyeres, biòlogues i periodistes s’embarcaran en un projecte per simular com seria la vida al planeta vermell

Aquestes són les nou científiques catalanes que ‘viatjaran’ a Mart a bord de la missió Hypatia

Ferran Nadeu

4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Estem a punt de presenciar l’enlairament d’un curiós projecte: la missió Hypatia, una iniciativa liderada per nou científiques catalanes per estudiar com seria la vida al planeta vermell. El viatge d’aquestes investigadores les portarà fins a una estació d’investigació dels Estats Units en la qual simulen les condicions de Mart. El seu treball es quedarà, per ara, al terra terrestre però, algun dia, les seves ensenyances podrien ajudar els primers terrícoles que es disposin a trepitjar el planeta vermell

Aquestes són les nou científiques catalanes que protagonitzaran el projecte Hypatia.

Mariona Badenas-Agustí, comandant i astrònoma

La missió ‘s’enlairarà’ sota els comandaments de la científica catalana Mariona Badenas-Agustí. Aquesta investigadora és experta en astrofísica, cosmologia i ciències planetàries. En el seu currículum es poden llegir el nom d’institucions tan prestigioses com la Universitat de Yale, on va obtenir el seu graduat en astrofísica, l’Institut de Ciències Espacials de Catalunya, on va obtenir el seu màster, i el Massachusetts Institute of Technology (MIT), on ara està treballant en el seu doctorat. La seva investigació se centra actualment en eines computacionals per estudiar, d’una banda, l’evolució de les estrelles i, de l’altra, la recerca de mons més enllà del sistema solar.

Carla Conejo González, oficial de tripulació

La segona als comandaments de la missió serà la biòloga catalana Carla Conejo González. Aquesta científica ha viscut la ciència des de tots els seus angles. D’una banda, com a investigadora, s’ha especialitzat en biotecnologia i ha treballat en projectes de neurobiologia al Centre de Regulació Genòmica de Barcelona. D’altra banda, com a comunicadora científica, ha treballat com a assessora científica i documentalista per a TV3, així com directora de programes científics de la Fundació Catalunya La Pedrera. També és la fundadora de l’‘app’ Polaris de viatges científics. 

Ariadna Farrés Basiana, científica de tripulació i oficial de salut i seguretat

La responsable de la seguretat de la missió i de la salut dels tripulants serà la científica Ariadna Farrés Basiana. Aquesta investigadora ve de l’àmbit de les matemàtiques aplicades i està especialitzada en astrodinàmica i mecànica celeste. En aquests moments treballa a l’equip de dinàmica de vol del prestigiós Centre de Vol Espacial Goddard de la NASA. També col·labora amb la missió dels telescopis espacials Nancy Grace Roman i James Webb, l’instrument científic més potent mai llançat per la nostra espècie.

Laia Ribas, responsable del GreenHab

Un dels objectius d’aquesta missió marciana serà posar a punt un hivernacle per estudiar com es cultivaran les plantes al planeta vermell. Aquest projecte, batejat com a GreenHab, estarà a càrrec de la investigadora Laia Ribas. Aquesta científica treballa a l’Institut de Ciències del Mar del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). La seva trajectòria científica s’ha centrat a entendre quin tipus de factors determinen el sexe dels peixos.

Núria Jar, periodista a bord

El diari a bord de la missió estarà escrit amb la lletra de la periodista científica Núria Jar. Actualment, aquesta professional col·labora en programes com ‘El Matí de Catalunya Ràdio’, en mitjans com l’Agència SINC o la revista ‘Muy interesante’ escrivint sobre temes relacionats amb ciència, salut i medi ambient. Un dels seus objectius a bord d’aquesta missió serà documentar diàriament tant la vida de les astronautes a Mart com els progressos de cada un dels experiments i projectes que es posin en marxa sobre el terra roig.

Neus Sabaté, enginyera d’equip

La prestigiosa científica catalana Neus Sabaté s’encarregarà de posar a prova una nova generació de bateries marcianes. És a dir, unes fonts d’energia que resisteixin davant les inclemències del planeta vermell. Sabaté se submergirà en aquesta missió utilitzant tota la seva experiència en l’àmbit de la investigació. Aquesta científica, de fet, ve de l’àmbit de la física, treballa com a professora ICREA a l’Institut de Microelectrònica de Barcelona i és cofundadora de Fuelium; una empresa dedicada a desenvolupar i comercialitzar bateries basades en paper per a dispositius portàtils d’un sol ús.

Cesca Cufí Prat, enginyera

L’enginyera aeroespacial Cesca Cufí Prat serà una de les encarregades d’estudiar la «intel·ligència cel·lular a la superfície marciana». La seva missió consistirà sobretot a estudiar el comportament d’un curiós organisme unicel·lular conegut com a ‘blob’ per veure com reacciona davant les condicions del terra roig. Aquesta científica, especialitzada en sistemes espacials, va obtenir els seus estudis de grau a la Universitat Politècnica de Catalunya i el seu títol de màster en el prestigiós Institut Supérieur de l’Aeronautique et de l’Espace (ISAE Supaero). Actualment treballa a Airbus Defence and Space desenvolupant instruments d’alta precisió per a l’observació de la Terra.

Anna Bach, científica i artista

La investigadora Anna Bach Valls, especialitzada en matemàtiques i informàtica, s’incorporarà a la missió com a científica i artista. En la seva faceta més científica, Bach treballa com a analista de dades en l’empresa multinacional Scopely, on utilitza tècniques d’aprenentatge automàtic per comprendre el comportament dels usuaris. En el seu vessant més artístic, aquesta investigadora és la responsable del projecte ‘Annet Planet’ on comparteix il·lustracions sobre dones i ciència. 

Helena Arias Casals, enginyera

L’última tripulant d’aquesta missió serà Helena Arias Casals, estudiant d’enginyeria mecànica, enginyeria electrònica i física a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i a la Universitat Nacional d’Estudis a Distància (UNED). Aquesta jove, que compagina els seus estudis d’enginyeria amb la seva carrera esportiva com a tiradora olímpica, ha participat en diversos programes d’investigació com Joves i Ciència (Joventut i Ciència) de la Fundació Catalunya La Pedrera, o l’International Science Summer Institute (ISSI) del Weizmann Institute of Science d’Israel.