Tiberi còsmic
Fi del món: diversos científics posen data a la desaparició de la Terra
¿Com i quan serà la fi del món? Això opinen els científics
Un asteroide s’aproxima a la Terra al juliol: ¿què passarà?
La Bíblia també prediu la fi del món: arriba en forma de sequera
Hi ha diverses teories científiques i especulacions sobre com es podria produir la fi del món. Entre les més esteses, hi ha la creença que la fi del món vindrà produïda per l’escalfament global i el canvi climàtic.
L’acumulació contínua de gasos amb efecte hivernacle a l’atmosfera podria provocar un augment dràstic de la temperatura global, canvis en els patrons climàtics, la fosa dels casquets polars i l’augment del nivell del mar. Aquests canvis podrien tenir efectes devastadors en els ecosistemes i en la vida a la Terra.
En la mateixa línia, hi ha els que aposten per la hipòtesi que la fi del món es produirà per un esgotament de recursos naturals, com l’aigua potable, els combustibles fòssils o els minerals, podria tenir conseqüències greus per a la societat humana. Si no es troben solucions sostenibles i alternatives a temps, l’escassetat de recursos podria desencadenar conflictes i col·lapses socials a gran escala.
Epidèmia de covid
Després de l’epidèmia de covid-19 que ha afectat la Terra, molts d’altres aposten perquè la fi del món vindrà de la mà d’una pandèmia global. Les malalties altament contagioses i mortals tenen el potencial de propagar-se ràpidament arreu del món. Si una pandèmia fos prou greu i no es controlés adequadament, podria tenir un impacte devastador en la població humana i en les infraestructures socials i econòmiques.
L’opció d’una catàstrofe natural també és l’aposta de molts. Pot arribar en forma d’impacte d’un asteroide de mida gran contra la Terra. Un impacte d’aquest tipus podria generar una gran explosió, causar terratrèmols massius, generar tsunamis i llançar una gran quantitat de pols i runa a l’atmosfera, que podria alterar el clima global i tenir conseqüències catastròfiques.
O d’erupció d’un supervolcà, cosa que alliberaria enormes quantitats de cendres, gasos i lava. Això podria provocar canvis climàtics significatius, bloquejar la llum solar, alterar els ecosistemes i afectar la producció d’aliments, cosa que podria tenir un impacte a gran escala en la vida a la Terra.
Planeta engolit
No obstant, a principis de maig i per primera vegada, els científics han captat una estrella empassant-se un planeta. No només va ser una mossegada, sinó que va ser un gran mos.
Els astrònoms van fer públiques les seves observacions del que semblava un gegant gasós de la mida de Júpiter o gran sent engolit per la seva estrella. L’estrella, semblant al sol, portava eons inflant-se per la vellesa i, finalment, va créixer tant que va engolir el planeta.
I això és el que aquests científics creuen que li passarà a la Terra quan el nostre sol es transformi en una gegant vermella i engoleixi els quatre planetes més pròxims a ella.
Tot i que hi ha hagut indicis anteriors d’altres estrelles endrapant planetes i de les seves seqüeles digestives, aquesta va ser la primera vegada que es va observar quan un planeta va ser engolit, segons l’estudi publicat a la revista ‘Nature’.
Empassats pel sol
«Si ens serveix de consol, això passarà d’aquí uns 5.000 milions d’anys», ha assegurat el coautor de l’estudi Morgan MacLeod, del Centre Harvard-Smithsonian d’Astrofísica.
Aquest tiberi galàctic es va produir entre 10.000 i 15.000 anys enrere, a prop de la constel·lació d’Àguila, quan l’estrella tenia uns 10.000 milions d’anys. A mesura que l’estrella rosegava el planeta, es va produir un esclat de llum, seguit d’un corrent de pols de llarga durada que brillava intensament en energia infraroja freda, van assenyalar els investigadors.
Notícies relacionadesTot i que hi ha hagut indicis anteriors d’altres estrelles endrapant planetes i de les seves seqüeles digestives, aquesta va ser la primera vegada que es va observar quan un planeta va ser engolit, segons l’estudi publicat a la revista ‘Nature’.
Ara que saben què buscar, els investigadors estaran atents a més tiberis còsmics. Sospiten que milers de planetes al voltant d’altres estrelles patiran el mateix destí que aquest i, amb el temps, també el nostre sistema solar.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034