Futur de la tecnologia
Ishiguro i Hagita, pioners en avatars cibernètics: «El 2050 podràs enviar a treballar un robot de tu mateix»
El 2050 viurem en un món on, més enllà de les relacions cara a cara, també podrem comunicar-nos a través de robots i avatars cibernètics dissenyats a la nostra imatge i semblança. Aquest és el pronòstic al qual apunta el projecte d’investigació més ambiciós dissenyat fins a la data per crear una «societat simbiòtica» en la qual humans i androides puguin entrellaçar-se de manera totalment natural.
Un programa reuneix més de 140 científics, entre ells l’investigador de la UPC, Albert Sanfeliu, per crear una societat en què humans i androides convisquin
«Imaginin un món on puguem enviar a treballar un robot que sigui una còpia exacta de nosaltres mateixos. Seríem més productius, contaminaríem menys i tindríem més temps per a nosaltres mateixos», expliquen entusiasmats els investigadors Hiroshi Ishiguro i Norihiro Hagita, pioners en el desenvolupament d’aquests avatars cibernètics.
El Japó és el país que més està invertint en aquest tipus de programes d’investigació. Fa uns anys, per exemple, es va llançar el ja famós ‘Moonshot project’: un projecte que recull l’esperit i l’ambició del programa espacial amb què la humanitat es va proposar trepitjar per primera vegada la Lluna. «L’èxit d’aquest programa era si una sola persona arribava a la Lluna. Nosaltres ens proposem aconseguir una cosa que pugui ajudar tothom a augmentar les seves capacitats», comenta Nohiro Hagita, director d’aquest programa d’investigació que reuneix més de 140 científics de primer nivell i, just ara, acaba de sumar entre les seves files l’investigador català Albert Sanfeliu.
«Si utilitzéssim avatars seríem més productius, contaminaríem menys i tindríem més temps per a nosaltres mateixos»
«Facilitar la vida» dels humans
La idea d’aquest programa és crear avatars cibernètics que puguin, en la mesura possible, «facilitar la vida dels humans». Sobretot en el cas de les persones amb discapacitat, problemes de mobilitat o que simplement no vulguin desplaçar-se més del que ho han de fer. «No es tracta de crear una competició entre androides i humans. Es tracta més aviat d’imaginar una societat on el cos, el temps i l’espai no siguin un problema. On, per exemple, puguis estar en diversos llocs alhora utilitzant diversos avatars idèntics a tu. O on puguis utilitzar robots per realitzar diverses feines alhora», explica Ishiguro.
Ishiguro està considerat un dels pioners en aquest àmbit. El 2006, aquest investigador va crear un avatar cibernètic de si mateix. Després d’uns primers prototips una mica rudimentaris, que fàcilment podien identificar-se com un robot, l’investigador japonès va aconseguir dissenyar un prototip pràcticament indistingible de si mateix. El robot no només tenia la seva mateixa aparença, sinó que es movia amb els seus mateixos gestos i parlava amb els seus mateixos deixos. Tant va ser així que, segons explica, la seva pròpia filla esclafia a plorar quan veia el seu pare al costat del seu avatar. Vint anys més tard, aquest projecte ha avançat fins al punt que fins i tot s’ha creat un avatar idèntic al primer ministre japonès, Fumio Kishida.
«Volem imaginar una societat on el cos, el temps i l’espai no siguin un problema»
Científic
Acceptació social dels robots
Notícies relacionadesSegons expliquen els investigadors japonesos, protagonistes del primer simposi internacional de la coneguda com a ‘Avatar Symbiotic Society’, en aquests moments s’està treballant tant en el desenvolupament tècnic d’aquests robots com en estudis enfocats a entendre com es podrien integrar a la societat. «Tot depèn de la societat i del context social. Al Japó els robots ja estan molt integrats a la societat i la gent els percep com a amics. En altres contextos com Europa, per exemple, encara no sabem com la gent podria percebre aquest tipus d’androides», explica Sanfeliu, investigador de la Universitat Politècnica de Catalunya(UPC) i l’únic expert internacional a participar en aquest programa.
«En altres contextos com Europa encara no sabem com la gent podria percebre aquest tipus d’androides»
Investigador de la UPC
Per endinsar-se en aquest debat, la universitat catalana organitza aquest divendres un simposi per reflexionar, per exemple, sobre els aspectes ètics i legals en l’ús d’androides així com els reptes de cara a implementar una societat totalment simbiòtica en la qual humans i androides es vegin obligats a conviure. En el marc d’aquest projecte, els investigadors també es disposen a instal·lar un avatar robòtic en una de les seves cafeteries universitàries per veure com interactua amb els alumnes i altres curiosos que s’acostin als seus circuits.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Sinistre a França Qui eren les víctimes de l'accident d'autobús que tornava d'Andorra a L'Hospitalet?
- Scalextric o la remuntada històrica de la família Arnau
- El Barça es trenca
- Fenomen en auge Així es contracten i funcionen les excursions ‘low cost’ des de Barcelona
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Televisió Una soltera abandona la seva cita a 'First Dates' després de les preguntes a les quals va ser sotmesa: "A mi em sembla un escàndol"
- A València Condemnats per contractar un sicari que va morir en un accident de moto quan anava a matar la seva víctima
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme