BCN tindrà una de les 7 ‘fàbriques d’IA’ europees

La Comissió Europea va anunciar ahir l’aprovació del programa que suposarà la inversió de 198 milions d’euros al Barcelona Supercomputing Center-CNS.

BCN tindrà una de les 7 ‘fàbriques d’IA’ europees
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Barcelona serà una de les set fàbriques d’intel·ligència artificial de la Unió Europea. El Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), que allotja el supercomputador MareNostrum 5, un dels més potents del món, ha sigut seleccionat per Brussel·les i rebrà una inversió aproximada de 200 milions d’euros per desenvolupar un ecosistema de sistemes avançats d’IA que acceleri l’adopció d’aquesta tecnologia.

La Comissió Europea va anunciar ahir l’aprovació del projecte AI Factory, que a partir de l’any vinent mobilitzarà 1.500 milions d’euros per crear una xarxa europea de superordinadors que impulsi la investigació, el desenvolupament i la innovació tecnològica, i posicioni així Europa com a referent mundial a l’emergent mercat de la IA. S’espera que a finals del 2025 sigui plenament operatiu.

A Espanya, aquesta missió estarà en mans del BSC-CNS. La proposta inclou una millora de les capacitats del MareNostrum 5 perquè pugui entrenar i desenvolupar models d’IA generativa a gran escala que tinguin un impacte social positiu. Reforçat amb tecnologia d’última generació, el superordinador donarà servei a àmbits tan diversos com el farmacèutic, el financer, l’energètic, el climàtic o el dels mitjans de comunicació. "Si Europa no fa aplicacions d’IA perquè les dades europees s’analitzin des de màquines europees per al nostre benefici, estem perduts", remarcava ahir Mateo Valero, director del BSC-CNS.

La "factoria d’IA" de la capital catalana servirà perquè tant l’administració pública com el teixit empresarial nacional, especialment pimes i empreses emergents puguin accedir a recursos de computació d’alt rendiment i a repositoris de dades europees per llançar les seves pròpies aplicacions i serveis d’IA i accelerar la seva productivitat, eficiència i la creació de riquesa. "La gent pot venir aquí [al BSC] i accedir a la ciència algorítmica de frontera per traslladar-la a les pimes", va assenyalar Juan Cruz, secretari d’Estat de Ciència, Innovació i Universitats. A més, empreses i institucions també tindran accés al suport tècnic dels experts del BSC, a esdeveniments per dinamitzar-ne el desenvolupament i a tota mena de cursos de formació, tant per a directius com per a estudiants, cosa que servirà per atraure talent i connectar-lo amb les companyies. "Personalitzarem l’atenció depenent de les necessitats de cada empresa", va especificar Mariona Sanz, directora d’Innovació del BSC.

Inversió pública

Notícies relacionades

El Govern central va anunciar ahir que aportarà 62 dels 198 milions d’euros del projecte, que canalitzarà a través del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i del Ministeri de Transformació Digital i de la Funció Pública. Per la seva banda, la Generalitat de Catalunya destinarà uns altres 14 milions d’euros a aquesta ambiciosa iniciativa que, segons la consellera de Recerca i Universitats Núria Montserrat, suposa "una oportunitat sense precedents per millorar la qualitat de vida dels ciutadans". A més, la branca ibèrica del programa AI Factory també comptarà amb aportacions internacionals: Portugal afegirà 15,6 milions; Turquia, 6,5 milions; i Romania, un milió d’euros.

Aquest ambiciós projecte europeu es traduirà en la creació de cinc nous superordinadors optimitzats per a IA a Finlàndia, Alemanya, Itàlia, Luxemburg i Suècia. Només Espanya i Grècia, amb el seu superordinador Daedalus, gestionaran aquestes fàbriques d’innovació des d’infraestructures ja existents.

Temes:

Barcelona Intel