UNA ENTITAT DE CIUTAT VELLA

Partitures amb memòria

Una associació de directors d'orquestra promou la música amb concerts gratuïts al Centre Sant Pere Apòstol

El seu ampli arxiu conserva i ofereix valuoses composicions

Gratuït 8L’argentí Rodrigo Tavera toca al Centre Sant Pere Apòstol.

Gratuït 8L’argentí Rodrigo Tavera toca al Centre Sant Pere Apòstol. / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
MARTA ALCÁZAR / BARCELONA

Mig centenar d'assistents esperen impacients que el Jordi obri les portes. Venen al concert que l'Associació Musical de Mestres Directors organitza cada 15 dies a l'auditori del Centre Sant Pere Apòstol, on també hi ha la seva seu. Hi toca una jove promesa del piano, l'argentí Rodrigo Tavera, que ha preparat obres de Bach, Mozart, Liszt, Prokófiev i Ginastera. A l'organització li encantaria sentir alguna peça catalana, però el músic no ha pogut assajar.

Jordi Gargallo és l'arxiver i secretari de l'Associació Musical de Mestres Directors i també el membre més antic de la junta. Explica que l'entitat persegueix posar la música «a l'abast de tothom i recuperar peces i autors catalans que són desconeguts per al gran públic». Per a això organitza concerts al llarg de l'any, edita el butlletí d'actualitat musical barcelonina 'Vibracions' i reconeix la trajectòria artística de músics catalans amb el guardó Felip Pedrell, coincidint amb la festivitat de santa Cecília.

Encara que si d'alguna cosa s'enorgulleix aquesta entitat de Ciutat Vella és del seu prolix arxiu musical. Centenars d'òperes, ballables i cuplets omplen armaris i caixes de la seva oficina. L'arxiu documenta la història de la música catalana del segle XX, ja que per l'entitat han passat compositors i directors i les seves obres que formaven part de l'antic sindicat. «Oferim als músics obres que en la seva època van ser brillants però que ara són desconegudes. Volem que les interpretin i ens ajudin a divulgar-les», explica Maria Teresa Jiménez, presidenta de l'entitat.

Els seus orígens es remunten a principis del segle passat. Qualsevol director d'orquestra que volgués treballar entre el 1920 i el 1989 havia de formar part de l'Agrupació Espanyola de Mestres Directors. Quan el gremi es va dissoldre, els seus membres van decidir donar-li continuïtat com a punt de reunió dels músics. Així va néixer l'Associació Musical de Mestres Directors, que compta amb 70 socis, tant retirats com en actiu. El seu arxiu està carregat de llegats d'artistes. «L'Associació Joan Manen va descobrir material del compositor aquí. També tenim peces de Jaume Païssa, el compositor català que més obres ha estrenat al Liceu», explica Gargallo.

Obres digitalitzades

Notícies relacionades

L'associació ha digitalitzat partitures de mestres com Josep Rodoreda (autor del 'Virolai'), Bosch Humet i Josep Rivera, i les ofereix de forma gratuïta a la seva web www.ammd.cat a qualsevol professional que s'hi registri. Aquestes obres s'han incorporat a l'arxiu del Centre Robert Gerhard, institució cultural que agrupa l'obra musical de Catalunya. L'organització confia a seguir amb l'edició 'on line' de partitures i rejovenir l'associació els pròxims anys. «Els joves van a grans sales de concerts i no saben que aquí poden disfrutar de forma gratuïta», explica la presidenta.

L'Associació Musical de Mestres Directors organitza dos concerts gratuïts al mes al Centre Sant Pere Apòstol. Els pròxims concerts són el 3 d'abril, a càrrec de la guitarrista Bruna Escolà Parra, i el 24 d'abril a càrrec del duo argentí Isas Kwiek, en violí i piano.

Temes:

Música