CIUTAT VELLA
Cop de volant al 'vintage'
El Retro Auto Moto Museu mostra 35 cotxes i 50 motos retro a Sant Pere Més Alt
Vladímir Spiridonov (Kemerov, Sibèria, 1955) va comprar el seu primer cotxe clàssic el 1992. El 1995, va venir com a turista a Barcelona, i li va agradar. El 2012, ja tenia una trentena de vehicles de col·lecció, tots anteriors als anys 60 del segle passat, i va obrir un museu a la ciutat russa de Txeliabinsk. Aquell mateix any, amb casa ja a Espanya, va aconseguir diversos vehicles aquí, per exposar-los allà.
"Em va sorprendre molt que a Barcelona no hi hagués, com en altres ciutats espanyoles, un museu de vehicles retro", comenta Spirdonov. I ell mateix s’ha ocupat d’arreglar-ho. El 2013 va començar a preparar la col·lecció que, des de l’1 d’abril passat, es pot visitar al número 41 del carrer de Sant Pere Més Alt. És el Retro Auto Moto Museu (RAMM), una exposició que reuneix 35 cotxes i 50 motos, fabricats abans dels anys 60. El més antic data de 1897.
Del Kazakhstan
"Són de marques ja desaparegudes, les fàbriques de les quals van ser absorbides o van tancar, però van ser vehicles molt preats", explica el director d’aquest peculiar museu de Ciutat Vella, Vitali Sobtxuk. Ell va néixer a Kazakhstan, però resideix a Barcelona des del 2000. És enginyer mecànic i ara dona la benvinguda a la mostra de vehicles, que ocupa tres plantes del que al seu dia va ser una fàbrica tèxtil.
"El dia que el vam inaugurar, se’m va acostar un senyor i em va explicar que el seu pare havia sigut l’amo de la fàbrica. Es va emocionar veient el seu nou ús". L’espai exposa cotxes francesos, anglesos, russos, nord-americans i alemanys. També d’Hongria, d’Ucraïna i de la República Txeca. Obre tots els dies de l’any. L’entrada costa vuit euros, (cinc per als menors de 10 anys i gratis fins als 3). Entrar a l’edifici és viatjar al més retro sobre rodes, i suposa una oportunitat d’imaginar la vida i la feina que s’havien respirat entre aquells murs fabrils del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera.
Sintonia amb el barri
Notícies relacionadesCada vehicle del RAMM guarda un tros d’història al darrere. Com la dels encarregats d’un magatzem italià de recanvis de cotxe, que amb peces dels uns i dels altres van muntar dos prototips únics. Un d’ells, un Isotta Fraschini, s’exposa ara al museu de Ciutat Vella.
A l’entrada, un curiós quiosc permet comprar vehicles retro en miniatura, i revistes i objectes que recreen útils mecànics de l’època. «Una època que coincideix amb la construcció del Palau de la Música, a uns 100 metres del RAMM. El 70% dels vehicles són del període modernista», compara Joan Ramon Bagés, encarregat de l’espai museístic, que el divendres 27 acollirà un concert d’Inaudits.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia