Google, Huawei i SAP consideren que la transformació digital ha de ser prioritària per a Espanya

5
Es llegeix en minuts

Google, Huawei i SAP van coincidir aquest dimecres que la transformació digital ha de ser prioritària per a Espanya, remarcant que les petites i mitjanes empreses (pimes) són les que enfronten el desafiament més gran per la seva pitjor preparació i el procés ha de filtrar totes les indústries.

Així ho van indicar la directora general de Google a Espanya i Portugal, Fuencisla Clemares, el conseller delegat de Huawei España, Tony Jinyong, i el director general de SAP Espanya, Rafael Brugnini, en una taula rodona celebrada dins del ‘Forbes Summit Reinventing Spain’, en què van participar junt amb la secretària d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carmen Artigas. La inauguració de la trobada va anar a càrrec del president del Govern, Pedro Sánchez, i la clausura de l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida.

«Lamentablement, quan veiem el teixit empresarial espanyol, no estem tan digitalitzats com jo crec que Espanya hauria d’estar», va exposar la directora general de Google a Espanya i Portugal, destacant que la problemàtica està en les pimes. De manera il·lustrativa va indicar que alguns estudis de Cepyme apuntaven abans de la pandèmia que «només el 19% de les pimes espanyoles tenien inclosa la transformació digital en la seva agenda, i això és clarament insuficient» i «només un 30% del teixit empresarial espanyol treballa en solucions ‘cloud’».

Clemares va afirmar que la transformació és font de competitivitat i innovació i que «la pandèmia l’ha posat de manifest i tenim un camí apassionant». La directiva es va mostrar optimista sobre el desafiament, ja que «la capacitat d’adaptació de les persones és impressionant» i «quan a les persones se’ls dona un motiu i els expliques una història inspiradora i els formes, són capaços d’adaptar-se».

Segons el conseller delegat de Huawei España, Tony Jinyong, «necessitem aquesta digitalització no només per als sectors digitals, sinó per a totes les indústries, per a totes les verticals». «I gràcies al lideratge generat per les indústries i, per descomptat, per un brillant punt de vista a llarg termini, jo crec que Espanya té l’estructura fibra i l’accés a les infraestructures 4G, una cosa essencial i crítica sobretot durant la pandèmia, ja que la gent ha de connectar-se de manera remota per treballar, estudiar i per a la seva vida social», va estimar.

En relació amb l’impacte del 5G al nostre país, el primer executiu de Huawei va assenyalar que en digitalització i, «des del punt vista tècnic, hem de mirar de desenvolupar nous valors com la connectivitat, la computació, el ‘cloud’, la intel·ligència artificial i les aplicacions». «Quan parlem de connectivitat parlem també de banda ampla com la fibra òptica. A Espanya, liderem aquesta posició amb el 80% de cobertura», va relatar, defensant que «el 5G és una tecnologia fonamental al món mòbil que impulsarà l’economia de les comunicacions en les persones i les coses». «Espanya es troba en la primera onada del desplegament del 5G gràcies a les iniciatives del Govern», va valorar.

Per la seva banda, el director general de SAP Espanya, Rafael Brugnini, va dir que veu «que hi ha molta incertesa per tot arreu», però, «passat el primer xoc, totes les empreses estan revaluant les estratègies per assegurar la continuïtat del negoci». «Això ens ha ensenyat que demà pot ser una altra cosa i que cal estar preparats per garantir el servei», va assegurar.

El responsable de SAP Espanya va coincidir que les pimes són les que «tenen processos menys madurs, menys eines, per la qual cosa gràcies a la col·laboració publicoprivada i als processos adequats, podrem millorar, perquè el teixit empresarial està patint». I en relació amb l’Agenda Digital 2020-2025 va reconèixer que «és un treball professional que aborda el que s’ha de fer», però va alertar que «el pla per si sol, si no hi ha agilitació en la contractació de serveis cloud, no serà possible i és necessari posar el millor de cadascú». «D’alguna manera, hem d’agilitar els processos de contractació de tecnologia ‘cloud’ en el Govern perquè es puguin accelerar i anar junts, empreses privades i sector públic, i pot ajudar el consum d’aquests fons i òbviament que es dediquin a aquestes coses que tindran un impacte encara més gran i més contribuiran», va aconsellar.

ESPANYA HI DEDICARÀ UN 33% DELS FONS EUROPEUS

Durant el debat, la secretària d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carmen Artigas, va coincidir que pandèmia ha posat de manifest la necessitat de digitalització de les empreses i del país en general, al fer «que l’important, de cop, es va convertir en urgent».

«Aquestes transformacions que vèiem imprescindibles en el teixit empresarial espanyol ens han revelat que és la diferència entre poder continuar treballant o no, entre poder continuar educant els nostres fills o no, tenir accés als serveis públics o no, i fins i tot relacionar-nos amb els nostres éssers estimats», va glossar, afirmant que la situació deixa en evidència que «la recuperació econòmica del nostre país passa per la transformació digital».

A títol il·lustratiu del compromís adquirit pel Govern per afavorir-la va indicar que, mentre a Europa es dedicarà un 20% dels fons europeus de mitjana a la digitalització, Espanya destinarà el 33% «perquè aquests fons es dediquin a reconstruir, a recuperar no només el conjuntural, sinó també l’estructural, que és el que garantirà la nostra sostenibilitat a llarg termini».

Notícies relacionades

Artigas va desglossar a més els principals reptes que buscarà enfrontar l’Agenda Digital 20-25 per aconseguir objectius com que el 75% del territori tingui cobertura 5G, el 100% tingui banda ampla i ajudi, «sobretot, per reduir bretxes; socioeconòmica, de gènere, digital, i bretxa territorial».

Per la seva banda, el president del Govern, Pedro Sánchez, va reivindicar al fòrum que, «encara colpejats per la crisi del coronavirus, Espanya és una important potència econòmica que té totes les eines per sortir endavant». Segons el seu parer, estem davant «una oportunitat única» per a «la recuperació econòmica, per a l’impuls econòmic» i «per a la modernització i la transformació dels eixos fonamentals que vertebren i que expliquen el creixement econòmic de la nostra nació». Per la seva banda, Martínez-Almeida va remarcar la importància de «reforçar l’arquitectura institucional» del país com a eina per deixar enrere la crisi de la Covid-19» així com «la necessitat de reinventar-se».