Expert ressalta que el remdesivir «accelera la recuperació un 30%» en pacients hospitalitzats amb Covid-19
El doctor Álex Soriano, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Clínic de Barcelona, ha ressaltat que el fàrmac remdesivir «accelera la recuperació un 30% i això és una dada fonamental en la situació en què som».
«Les dades de l’estudi del NIAID, que són les més sòlides publicades fins al moment, ens diuen que els beneficis del remdesivir són més grans com abans l’utilitzem. Això és una cosa molt important», ha assenyalat durant la jornada ‘Lliçons apreses de la pandèmia de la Covid-19: el cas del remdesivir’, organitzada per l’Associació Nacional d’Informadors de la Salut (ANIS).
Soriano és un dels metges que ha participat en diversos assajos per estudiar el valor clínic de l’antiviral. «Els antivírics són més eficaços si s’administren precoçment», ha puntualitzat. En el cas concret del remdesivir, ha afegit que ara se sap que «el remdesivir escurça l’estada hospitalària en quatre o cinc dies, que són molts». «Hi ha una finestra temporal a l’inici de la malaltia en la qual el pacient té més càrrega viral. Perquè el remdesivir sigui eficaç, s’ha d’administrar-lo dins dels 10 primers dies», ha afegit.
En relació amb l’estudi ‘Solidarity’, impulsat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Soriano ha afegit, a més, que «falten dades per entendre bé les conclusions, com el moment en què va ser administrat el remdesivir». «Per ara, l’únic estudi vàlid és l’ACTT-1, les dades del qual són les més sòlides publicades fins ara», ha defensat.
Per la seva banda, la directora mèdica de Gilead España, Marisa Álvarez, ha arrencat la seva intervenció afirmant que, des que es va identificar el remdesivir com a possible tractament contra la SARS-CoV-2, tots els esforços de la companyia s’han centrat a analitzar i establir la seguretat i l’eficàcia de l’antiviral en investigació per tractar la malaltia, a més d’oferir un accés ràpid als pacients que el necessitaven.
«Hem estat treballant perquè qualsevol pacient que ho necessités pogués accedir al remdesivir. A Espanya, més de 12.000 pacients han sigut tractats amb aquest medicament sense cost per al Sistema Nacional de Salut des de l’inici de la crisi», ha afirmat, i ha afegit que la companyia ha realitzat «importants inversions a risc perquè crèiem que era necessari».
«Ara, hem aconseguit reduir el procés de fabricació de 12 mesos a sis i multiplicar la producció per 50. A finals d’aquest any haurem fabricat més de 2 milions de tractaments. A més, hem creat una xarxa global de producció amb altres ‘partners’ en què també hi ha dues empreses espanyoles com Esteve i Uquifa», ha celebrat.
A més, Álvarez ha recordat que l’objectiu de la companyia ha sigut facilitar-hi l’accés a tots els pacients que el necessitessin. Per això, la companyia va donar 1,5 milions de vials, que era tota la producció existent fins a finals de maig. Durant la sessió, també s’ha abordat el paper fonamental que ha exercit Espanya en el desenvolupament del remdesivir. De fet, 37 hospitals d’Espanya han participat en els assajos i programes d’accés primerenc, cosa que ha convertit Espanya en un dels països amb més experiència en l’ús del fàrmac.
Durant la sessió també s’ha explicat el programa de desenvolupament clínic del remdesivir per disposar de dades que n’avalin l’eficàcia i seguretat. En aquest sentit, les dades del remdesivir han sigut avalades per l’assaig ‘ACTT-1’, un estudi de fase 3, aleatoritzat, doble cec, controlat per placebo i amb una mostra de més de 1.062 pacients impulsat pel NIAID americà i els resultats del qual van ser publicats el 8 d’octubre a la revista ‘New England Journal of Medicine’. Aquests resultats han sigut la base de l’aprovació del remdesivir com a primer fàrmac per a pacients amb Covid-19 a més de 50 països.
Segons aquest estudi, els pacients que van rebre el remdesivir es van recuperar de mitjana cinc dies més ràpid que els que van prendre placebo; és més, en aquells pacients amb malaltia més greu, la recuperació va ser set dies més ràpida. Els resultats també van mostrar que el remdesivir va reduir la probabilitat que els pacients evolucionessin a etapes més greus de la malaltia, amb un 43% menys de pacients que van arribar a necessitar ventilació mecànica que aquells que van rebre placebo.
Notícies relacionades«Un fet que demostra que el seu benefici resulta més gran quan s’administra en fases més primerenques de la malaltia, quan hi ha replicació viral», ha explicat la doctora Cristina de Álvaro, responsable del remdesivir en l’equip mèdic de Gilead España, que ha afegit que «es va obtenir una millora més ràpida en els pacients en els quals es va administrar dins dels primers 10 dies des de l’inici dels símptomes».
En una anàlisi post hoc es va observar, a més, una reducció del 70% en la mortalitat dels pacients amb oxigenoteràpia de baix flux que van rebre el remdesivir en comparació amb els que van rebre placebo.
- METRO Territori desencalla la construcció de dues estacions de l’L9
- ‘AMUNT EL TELÓ PER VALÈNCIA’ L’escena s’emociona amb València
- El pla de barris del Govern oferirà als municipis inversions d’entre 3 i 25 milions
- 22 detinguts en una operació dels Mossos i Europol contra el narcotràfic
- El fiscal demana 10 anys per al clan Jodorovich per blanqueig