Les vacunes i els tractaments contra la Covid-19 sembla que són eficaços contra les noves soques
Les noves variants descobertes al Regne Unit i Sud-àfrica semblen ser més contagioses i virulentes, i es troben en creixement exponencial a nivell mundial
El Ministeri de Sanitat pronostica que la variant britànica serà dominant en dos mesos a Espanya.
Companyies com ara Pfizer i Moderna amb les seves respectives vacunes, i Gilead amb el seu antiviral remdesivir, continuen realitzant investigacions addicionals per avaluar l’eficàcia dels seus productes en les noves variants emergents del coronavirus que provoca la Covid-19.
La soca del Regne Unit ja ha sigut detectada en dotzenes de països d’arreu del món i s’estima que és entre un 50% i un 70% més infecciosa que la soca original de SARS-CoV-2. Per la seva banda, la variant sud-africana també s’està estenent per tot el món i s’estima que és un 50% més transmissible. Fa uns dies, els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units ja van advertir sobre el ràpid creixement de la variant britànica, i van afirmar que podria convertir-se en la soca dominant als Estats Units en els pròxims dies. Un fet que s’assembla al que està passant a Europa, on s’ha demanat als països membres que preparin i reforcin els seus sistemes sanitaris davant l’allau de nous casos per l’augment de la transmissibilitat i virulència del virus.
A Espanya, segons un informe del Ministeri de Sanitat, la variant britànica serà dominant en menys de dos mesos per la seva alta capacitat de contagi, ja que es preveu que estigui més estesa del que aparentment està; una cosa que pot ocasionar un augment en la taxa d’hospitalització i letalitat. De fet, Carolina Darias assegurava recentment que els casos sospitosos d’aquesta variant podrien suposar fins al 10% dels nous contagis detectats a Espanya.
Fins ara, cap d’aquestes dues variacions sembla estar associada amb símptomes més greus de Covid-19, tot i que hi ha hagut algunes investigacions preliminars que suggereixen que la soca sud-africana –detectada en aquest país l’octubre passat– podria permetre la reinfecció amb el SARS-CoV-2 i també ser menys susceptible a les vacunes.
RESPOSTA TERAPÈUTICA I VACUNES
Un any després de l’aparició dels primers casos de coronavirus i davant els nous interrogants que sorgeixen entorn de les noves variants, la investigació encara continua per donar resposta a aquesta crisi sanitària global.
Quant als tractaments, remdesivir, l’antiviral desenvolupat per la biofarmacèutica Gilead, sembla ser eficaç contra les noves variants del SARS-CoV-2 segons anàlisis inicials. Anàlisis genètiques de les seqüències disponibles per a les noves variants del SARS-CoV-2 indiquen que les mutacions identificades a la proteïna viral de les soques no han alterat significativament la part del virus a la qual es dirigeix el remdesivir.
VACUNES I ANTIVIRALS
En el marc de la celebració de la XV Aula Virtual del Centre d’Estudis de Polítiques Públiques i Govern de la Universitat d’Alcalá (CEPPyG), en la qual van participar alguns experts sanitaris de prestigi, una de les principals conclusions extretes va ser que, a més de la vacunació de la societat, el reforç de la resposta terapèutica contra el SARS-CoV-2 és clau per gestionar l’actual tercera onada de contagis.
En aquest sentit, el doctor Álex Soriano, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Clínic Barcelona, afirmava que s’ha pogut observar que el pacient que presenta una evolució ràpida de la malaltia és el que més mor i que, per tant, «és imprescindible un tractament que aconsegueixi revertir aquest desenllaç», destacant que és essencial comptar amb una opció terapèutica que millori aquests efectes i assenyala que, per a això, «és necessari un combinat de dos medicaments: un antiinflamatori i un antivíric».
Davant la crisi sanitària actual, l’abordatge terapèutic del coronavirus és un pilar fonamental, ja que «l’increment de casos de contagi en les últimes setmanes ha posat de manifest que la campanya de vacunació implementada pels diferents governs no és l’única solució i que s’han de continuar tractant els pacients que emmalalteixen», assegura el doctor Soriano.
Notícies relacionadesA més dels avenços en tractaments, companyies líders en el desenvolupament de vacunes com ara Moderna i Pfizer han afirmat que les seves vacunes contra la Covid-19 –les dues primeres a obtenir aprovació– també aconsegueixen neutralitzar les variants britànica i sud-africana del virus SARS-CoV-2, segons els resultats preliminars de proves clíniques. Amb les dades disponibles fins avui, «els experts creuen que les vacunes actuals seran eficaces contra aquestes soques», declarava recentment Henry Walke, dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units. No obstant, Pfizer està desenvolupant una variant de la seva vacuna només per a la soca sud-africana, ja que, de moment, aquesta soca sembla suscitar més interrogants que la britànica.
A més, fa tot just uns dies, l’EMA recomanava l’autorització de la vacuna desenvolupada per AstraZeneca –no apta per a menors de 18 anys– i que aprova la Comissió Europea, sumant-se així als antídots desenvolupats per Pfizer/BioNTech i Moderna.
- METRO Territori desencalla la construcció de dues estacions de l’L9
- La felicitació del president "Sou la força de Catalunya"
- La gestió de la dana Sánchez va oferir la mateixa ajuda a València que a tres autonomies més
- Judici per violació a Avinyó La fiscalia demana 20 anys per a Dominique Pelicot, la màxima pena possible
- Els patinets surten de la ciutat
- Un canvi d’armari d’hivern sostenible
- INNOVACIÓ Una eina catalogarà l’art flamenc importat
- Temporada d’exposicions Zurbarán i ‘Tinta contra Hitler’, grans fites del MNAC per al 2025
- LITERATURA Irene Zurrón i Víctor Recort guanyen ex aequo el premi Documenta
- ‘AMUNT EL TELÓ PER VALÈNCIA’ L’escena s’emociona amb València