Per l’any de lluita contra la pandèmia

La Fundació Jiménez Díaz ret un emotiu homenatge als seus treballadors en el seu aniversari

  • En la celebració dels 86 anys de l’Institut d’Investigacions Clíniques i Mèdiques i els 66 de la Clínica de la Concepción, i un any després del primer cas de Covid-19 confirmat a l’hospital, el centre reconeix la feina i implicació dels seus professionals

  • L’hospital també va homenatjar el personal amb 25 anys de treball al centre i va entregar els 17ens Premis d’Investigació i els 5ens en Salut, Experiència del Pacient i Eficiència

Enfermeras de la Fundación Jiménez Díaz hacen entrega a la Policía Local de Madrid unas mascarillas fabricadas por ellas mismas, durante el homenaje diario a sanitarios que se celebra en el puerta de la Fundación en Madrid, a 31 de marzo de 2020.

Enfermeras de la Fundación Jiménez Díaz hacen entrega a la Policía Local de Madrid unas mascarillas fabricadas por ellas mismas, durante el homenaje diario a sanitarios que se celebra en el puerta de la Fundación en Madrid, a 31 de marzo de 2020. / Joaquin Corchero / Europa Press (Joaquin Corchero / Europa Press)

6
Es llegeix en minuts

Un any més, i com cada 13 de febrer, la Fundació Jiménez Díaz celebra dissabte el seu aniversari. I, en aquesta ocasió, els 86 anys de l’Institut d’Investigacions Clíniques i Mèdiques i els 66 de la Clínica de la Concepción es compleixen a escassos dies de l’aniversari del primer cas de Covid-19 confirmat a l’hospital, que es va produir el 26 de febrer del 2020.

Un any de lluita contra la pandèmia pel qual el centre madrileny ha rendit un emotiu homenatge a tots els seus professionals en reconeixement a la seva feina, implicació i humanitat durant aquests durs mesos que han omplert façanes, vidrieres, passadissos, pantalles i, sobretot, cors.

Així, un total de 25 professionals de tots els serveis, unitats, departaments i àrees de l’hospital –Medicina Interna, Pneumologia, Cures Pal·liatives, Uci, UCIR, Quiròfan, Radiologia, Urgències, Rehabilitació, Laboratori, Farmàcia Hospitalària, Infermeria, Electromedicina, Manteniment, Atenció al Pacient, Admissió, Cuina, Neteja...– han sigut els elegits, en representació dels seus respectius col·lectius, per protagonitzar una campanya d’agraïment a tot el personal del centre, amb fotografies amb missatges que al·ludeixen al treball en equip i el reconeixement a la seva tasca, des del cor, col·locades en nombrosos i molt visibles punts de les instal·lacions hospitalàries.

I és que, com es reconeix a l’inici d’un vídeo homenatge realitzat també en el marc d’aquesta campanya, tot i que cap d’ells «va imaginar mai viure una cosa així», l’equip FJD ha après aquest any «lliçons de vida que els guiaran per sempre», i ha sigut «un equip, bategant amb un únic cor en tot moment». I així ho continuarà fent, quedi el que quedi.

Per això, «en una immensa lliçó de compromís», l’hospital va poder organitzar-se des del primer dia, aconseguint que tothom sabés el que havia de fer, donant exemple des del companyerisme i la capacitat d’adaptació, i transformant constantment el centre per atendre amb agilitat el gran volum de pacients que ho necessitava, dins i fora de les seves portes, amb o sense coronavirus, perquè molts no podien esperar, ni per la Covid-19. En paral·lel, els professionals de la Fundació Jiménez Díaz no han deixat d’investigar com millorar el diagnòstic i tractament d’una malaltia desconeguda, fent més ciència en menys temps que mai.

L’entitat va destacar que gràcies a això, i a la feina d’anticipació i coordinació liderada des del principi de la pandèmia pel comitè de crisi de l’hospital, es van multiplicar esforços per arribar als objectius prioritaris: que cap pacient es quedés sense llit, que no faltessin respiradors, que els professionals tinguessin la protecció necessària, que les famílies estiguessin informades de l’evolució dels seus familiars ingressats i en contacte amb ells, i que tot el personal s’aboqués, sacrificant fins i tot el temps que dedicaven als seus, perquè ningú, fins i tot estant-ho necessàriament, se sentís sol.

Tampoc s’han sentit així els professionals de la Fundació Jiménez Díaz, que cada nit es van veure acompanyats, i més units que mai, escoltant els aplaudiments de tota la ciutat de Madrid, que va elegir aquest hospital com el primer al que les forces i cossos de seguretat van acudir a mostrar el seu recolzament i l’últim amb el que es va tancar l’esmentat homenatge diari de la societat.

Homenatge

«Gràcies, de cor» ha sigut la frase que més ha escoltat aquests mesos l’«equip FJD», i per això és la que dona títol a aquesta campanya que ha tematitzat l’aniversari de la Fundació Jiménez Díaz el 2021, i en el qual, a càrrec de Juan Antonio Álvaro de la Parra, gerent de l’hospital, els doctors Javier Arcos i Ana Leal –director i subdirectora mèdica del centre–, Ana Gloria Moreno i María José Checa –directora i subdirectora d’Infermeria, respectivament– també s’ha homenatjat més de mig centenar de treballadors, «conchitos», que compleixen enguany 25 anys treballant al centre.

Després de l’entrega dels més de 50 diplomes en reconeixement a aquest quart de segle de dedicació a l’hospital en un esdeveniment ‘online’ que els familiars i amics d’aquests professionals han pogut seguir per ‘streaming’, la doctora María Jesús Rodríguez Nieto, cap associada del Servei de Pneumologia de l’hospital, va agrair en nom dels homenatjats els diplomes rebuts, va felicitar els seus companys i va compartir amb tots ells la seva experiència a l’hospital al llarg dels seus 25 anys de trajectòria en la institució, amb especial èmfasi en l’últim.

Premis

Igualment, en el context de l’aniversari de la Fundació Jiménez Díaz, es van concedir els Premis d’Investigació i els de Salut, Experiència del Pacient i Eficiència. Entregats per la doctora Carmen Ayuso, directora de l’Institut d’Investigació Sanitària de la Fundació Jiménez Díaz (IIS-FJD), Álvaro de la Parra i el doctor Óscar Gómez, director de Continuïtat Assistencial de l’hospital, els primers guardons es van repartir entre les categories d’«Investigació Biomèdica Clínica» i «Investigació Biomèdica i Experimental» en reconeixement a les activitats investigadores reflectides en la presentació de tesis doctorals el 2020 per part dels guanyadors.

Així, en la primera d’aquestes categories, la Comissió d’Investigació avaluadora d’aquests guardons va acordar per unanimitat atorgar dos primers premis ex aequo a les doctores Marta del Pozo Valero i María Tarilonte Misas, i va concedir un accèssit, igualment ex aequo, als doctors Irene Carrillo Acosta i Santiago González Ayora.

Quant a la categoria d’«Investigació Biomèdica i Experimental», es va atorgar el primer premi ex aequo als doctors Paula Abigail Gratal Viñuales, Diego Martínez Sánchez i Juan Martínez Milla. En aquesta categoria també es va concedir un accèssit ex aequo als doctors Álvaro Auñón Rubio i David Romera García.

Per la seva part, Marta del Olmo, directora del Servei d’Informació i Atenció al Pacient de la Fundació Jiménez Díaz, va ser l’encarregada, al costat d’Álvaro de la Parra i Josu Rodríguez, gerent adjunt de l’hospital, d’entregar els segons guardons, l’objectiu dels quals és destacar aquells projectes que més contribueixen a impulsar els eixos estratègics i a continuar sent referents en Salut, Experiència del pacient i Eficiència.

Aquest any, els doctors Enrique Baca i Miguel Ángel Sánchez, cap i especialista del Servei de Psiquiatria de l’hospital, respectivament, al costat de Mónica Jiménez, psicòloga del mateix servei, van rebre el premi en la categoria «Salut» pel «Tamisatge en Salut Mental de pacients Covid-19 i derivats per e-consulta, i el suport en la salut dels professionals durant la pandèmia», mentre que el premi en la categoria «Experiència del Pacient» va recaure en el projecte HOPE (HOspital de Dia PErsonalitzat), i va ser recollit pels doctors Jesús García-Foncillas i Cristina Caramés, cap i especialista del Servei d’Oncologia de l’hospital, respectivament, al costat d’Emilio González i Cristina Élez, supervisors de l’Hospital de Dia.

Per la seva banda, els doctors César Pérez Calvo, Sara Heili i Luis Enrique Muñoz –cap de la Unitat de Cures Intensives (uci), especialista en Pneumologia i responsable de la Unitat de Cures Intermèdies Respiratòries (UCIR) i cap del Servei d’Anestesiologia i coordinador del Bloc quirúrgic, respectivament–, al costat de Sandra Pelícano, Verónica Benito i Laura Marcos, supervisores dels esmentats serveis, van ser els encarregats de recollir el premi en «Eficiència» per la coordinació Uci-UCIR-Bloc Quirúrgic durant la pandèmia en la gestió eficient de recursos.

Hospital universitari

L’Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz, fundat fa més de 80 anys pel doctor Carlos Jiménez Díaz, manté un concert amb la sanitat pública des de l’any 1953, pel qual dona servei sanitari públic a la societat espanyola.

«Seguint els compromisos del grup al qual pertany, Quirónsalud, els seus professionals porten a terme tasca assistencial, docent i investigadora. Així, manté acords amb la Universitat Autònoma de Madrid, entre altres entitats, i compta amb la seva pròpia Escola d’Infermeria. El seu Institut d’Investigació Sanitària va ser creat el 2009 per Conveni amb l’UAM i acreditat el 2010 i reacreditat el 2015 per l’ISCIII per a un període de cinc anys», explica l’entitat.

Notícies relacionades

(SERVIMEDIA)

12 FEBR