Desenvolupament i comercialització
Gilead i Merck anuncien un acord per a combinacions de tractament d’acció prolongada en el VIH
La col·laboració entre les dues companyies farmacèutiques se centrarà en les formulacions orals i injectables de lenacapavir i islatravir, dos fàrmacs en investigació
eeuu-gilead-laboratorio
Gilead Sciences i Merck –conegut com a MSD fora dels Estats Units i el Canadà– van anunciar aquest dilluns que han arribat a un acord per desenvolupar i comercialitzar de manera conjunta tractaments d’acció prolongada contra el VIH.
Segons va informar Gilead, es tracta de l’inhibidor de la càpside en fase d’investigació de Gilead, lenacapavir, i l’inhibidor de la translocació de la transcriptasa inversa de nucleòsids en fase d’investigació de Merck, islatravir, per obtenir un règim de dos fàrmacs a fi de proporcionar noves opcions de tractament per a les persones que viuen amb el VIH.
L’islatravir i el lenacapavir són dos medicaments, «potencialment primers en la seva classe», que es troben en les últimes fases dels assajos clínics i que han generat importants dades fins ara. Tots dos ofereixen una prolongació de la vida mitjana i han demostrat activitat a dosis baixes en els estudis clínics, cosa que recolza el seu desenvolupament com a règim de combinació en investigació amb formulacions d’acció prolongada, tant orals com injectables.
S’espera que els primers estudis clínics de la combinació oral comencin al llarg de la segona meitat del 2021. Segons els termes de l’acord, Gilead i Merck treballaran com a socis, compartint les responsabilitats operatives, així com els costos de desenvolupament, comercialització i màrqueting, a més de qualsevol ingrés futur.
Les dues companyies pretenen aprofitar el seu coneixement i experiència en la transformació de l’atenció al VIH centrant-se en les teràpies d’acció prolongada, que poden representar una innovació significativa en el desenvolupament de medicaments contra aquest virus.
Si bé els règims diaris d’un sol comprimit estan disponibles per a les persones que viuen amb el VIH, aquestes noves opcions permetrien dosis orals o injeccions menys freqüents en lloc de dosis diàries, amb el potencial d’ajustar-se a les preferències dels pacients i als problemes associats amb l’adherència i la privacitat.
A mesura que s’evoluciona en el camp del tractament del VIH, les teràpies d’acció prolongada poden oferir opcions addicionals a les persones que viuen amb aquest virus i als seus metges, que ajudaran a continuar posant en el centre les necessitats dels pacients.
«A Merck estem decidits a avançar en la cura de les persones que viuen amb el VIH com a part de la nostra missió de salvar i millorar vides», afirma Kenneth C. Frazier, president i director executiu de Merck. «Aquesta col·laboració amb Gilead uneix dues empreses dedicades a la lluita contra el VIH per desenvolupar possibles noves opcions de tractament d’acció prolongada, i és un important pas endavant en la nostra estratègia per aprofitar tot el potencial d’islatravir per al tractament del VIH».
«A través d’aquest acord amb Merck, Gilead reforça el seu paper en la transformació a llarg termini de l’atenció al VIH», assenyala, per la seva banda, Daniel O’Day, president i director general de Gilead Sciences. «La nostra feina en l’àmbit del VIH durant les últimes dècades s’ha construït escoltant les persones que viuen amb el virus i els metges que les tracten. Ara estem adoptant el mateix enfocament amb les teràpies d’acció prolongada, combinant la ciència més avançada de les dues companyies per accelerar el progrés».
El lenacapavir i l’islatravir, sols, i en combinació, estan en fase d’investigació i no estan aprovats a cap lloc del món. La seva seguretat i eficàcia encara no s’han establert.
Col·laboració
Segons els termes de l’acord, Gilead i Merck desenvoluparan i comercialitzaran conjuntament productes d’acció prolongada per al tractament de les persones que viuen amb el VIH, que combinen l’inhibidor de la càpside, lenacapavir, de Gilead, i l’inhibidor de la translocació de la transcriptasa inversa, islatravir, de Merck.
Notícies relacionadesLa col·laboració se centrarà inicialment en les formulacions orals d’acció prolongada i en les formulacions injectables d’acció prolongada d’aquests productes combinats, a les quals podrien afegir-se altres formulacions de mutu acord.
En els programes de formulació oral i injectable, Gilead i Merck compartiran els costos globals de desenvolupament i comercialització en un 60% i 40%, respectivament. En el cas dels productes orals d’acció prolongada, Gilead dirigirà la comercialització als Estats Units, mentre que Merck ho farà a la UE i la resta del món. En el cas dels productes injectables d’acció prolongada, Merck liderarà la comercialització als Estats Units i Gilead a la UE i la resta del món.
- METRO Territori desencalla la construcció de dues estacions de l’L9
- La felicitació del president "Sou la força de Catalunya"
- La gestió de la dana Sánchez va oferir la mateixa ajuda a València que a tres autonomies més
- Judici per violació a Avinyó La fiscalia demana 20 anys per a Dominique Pelicot, la màxima pena possible
- Els patinets surten de la ciutat
- Un canvi d’armari d’hivern sostenible
- INNOVACIÓ Una eina catalogarà l’art flamenc importat
- Temporada d’exposicions Zurbarán i ‘Tinta contra Hitler’, grans fites del MNAC per al 2025
- LITERATURA Irene Zurrón i Víctor Recort guanyen ex aequo el premi Documenta
- ‘AMUNT EL TELÓ PER VALÈNCIA’ L’escena s’emociona amb València