37è Congrés de la Societat Europea de Reproducció Humana i Embriologia

DuoStim redueix a la meitat el temps per aconseguir un embrió sa

Es postula com una de les principals eines en aquelles pacients subòptimes que, per les seves característiques, necessiten acumular embrions per realitzar un diagnòstic genètic preimplantacional

DuoStim redueix a la meitat el temps per aconseguir un embrió sa

ARCHIVO

3
Es llegeix en minuts

IVI guanya novament la batalla al temps, aquesta vegada mitjançant l’estratègia Duostim. La Dra. María Cerrillo, ginecòloga d’IVI Madrid, ha presentat, en el congrés anual de l’ESHRE, el treball amb el títol «The DuoStim strategy shortens the time to obtain an euploid embryo in poor prognosis patients: a non-inferiority randomized controlled trial». Una alternativa en pacients subòptimes –baixes responedores– que necessiten acumular el major número d’ovòcits, i posteriorment embrions, en el menor temps possible, per realitzar un diagnòstic genètic preimplantacional d’aquests (PGT-A, per les seves sigles en anglès). Pacients amb pronòstics severs, en els casos dels quals, optimitzar els temps d’obtenció d’ovòcits i embrions, és clau per a l’obtenció d’un nadó sa.

«La idea del DuoStim sorgeix al comprovar quins ovòcits obtinguts en altres fases diferents a la fol·licular, són igualment útils i viables. Tot i que la literatura ja oferia estudis i dades sobre realitzar dues estimulacions seguides en determinades pacients, som els primers a realitzar la comparativa de dues estimulacions en un mateix cicle davant dues estimulacions diferides. La conclusió revela que les pacients estimulades mitjançant DuoStim van aconseguir reduir gairebé a la meitat el temps utilitzat per aconseguir un embrió sa per transferir, i per tant, més probabilitat de reduir el temps d’aconseguir un embaràs», explica la Dra. Cerrillo.

Per a aquest treball es van reclutar 80 pacients, més grans de 38 anys i amb la necessitat, per les seves característiques, de fer un PGT-A. Es van establir dos grups, un amb DuoStim (el protocol DuoStim consisteix a realitzar dues estimulacions seguides, la segona després de la punció de la primera, sense esperar a la menstruació) i un altre amb dues estimulacions diferides.

Finalment, i després d’algunes exclusions, va quedar una mostra de 27 pacients en cada un dels grups. Segons anota la Dra. María Cerrillo, «al comparar els resultats dels dos grups, es va comprovar que no hi havia variació en els dies en què s’aconseguia portar a terme les dues estimulacions, ni en el nombre d’ovòcits aconseguits, ni embrions sans; la diferència principal residia en el nombre de dies que eren necessaris per aconseguir un embrió sa. En el cas de les pacients estimulades amb DuoStim, el temps en aconseguir un embrió euploide va ser de 23,3 dies davant els 44,1 dies en el grup control, o grup de pacients estimulades mitjançant dues estimulacions convencionals diferides».

A nivell ginecològic es plantegen tres dubtes habituals: com fer la maduració dels ovòcits per programar la punció, si resulta necessari deixar els ovòcits de menor mida sense extreure en el moment de fer la primera punció, i quant temps és necessari esperar entre la 1a punció i la 2a estimulació. En el cas d’IVI, i en resposta a aquesta última qüestió, s’esperen cinc dies per arrencar la segona estimulació després de la punció.

Notícies relacionades

Les característiques de les pacients dels dos grups van ser similars (més grans de 38 anys, AMH de mitjana 0,92, IMC i recompte de fol·licles antrals similars). Les diferències dels cicles entre els dos grups també van ser similars (dosi de gonadotropina, dies d’estimulació, taxa de fecundació, de blastocist, implantació, embaràs...). L’únic diferent va ser el temps utilitzat per aconseguir un embrió euploide (cromosòmicament normal o sa), on es van reduir els temps gairebé a la meitat.   

«DuoStim es postula com una eina fonamental en pacients amb la necessitat d’acumular ovòcits, que necessiten tenir i acumular el major nombre d’embrions sans amb l’objectiu de realitzar un diagnòstic genètic preimplantacional. Pacients subòptimes, o baixes responedores, d’un determinat perfil, amb les quals estaríem guanyant un temps molt valuós del qual, en ocasions, no disposen», apunta la Dra. Cerrillo.

Compartir l’article

Temes:

Empreses