Gastronomia

60 gastrònoms trien per primera vegada les 100 grans receptes de la cuina d’Espanya

60 gastrònoms trien per primera vegada les 100 grans receptes de la cuina d’Espanya

ARCHIVO

2
Es llegeix en minuts

Dimecres surt a la venda el llibre ‘Los 100 grandes platos de la cocina española’, editat per Planeta Gastro, i l’autor del qual, Carlos Díaz Güell, ha aconseguit que 60 gastrònoms de reconeguda solvència votin les grans elaboracions de la cuina espanyola. La recopilació d’aquestes receptes, encapçalada pel ‘cocido’ madrileny, la fabada asturiana, el gaspatxo andalús, la paella valenciana i la truita de patates, es pretén convertir en obra de referència de la gastronomia espanyola.

Els països que disfruten de gastronomies notables solen comptar entre la seva bibliografia amb obres que recreen aquells plats que compendien el conjunt de la seva cuina, que és tant com dir de la seva cultura. L’acreditat i prestigiós cuiner espanyol José Andrés mostrava la seva tristesa i certa amargor, segons Díaz Güell, perquè Espanya era un dels pocs països amb una important tradició culinària que no havia sigut capaç de consensuar la llista dels plats més representatius de la seva cuina.

L’obra ‘Los 100 grandes platos de la cocina española’ cobrirà precisament aquest buit que existia i compta, a més, amb un pròleg escrit pel cuiner asturià que triomfa als Estats Units.

El llibre és el resultat d’un ambiciós projecte editorial fet amb la col·laboració d’un selecte nombre de gastrònoms espanyols de reconeguda solvència que han seleccionat, entre més d’un centenar i mig de receptes tradicionals de la cuina espanyola, les cent més representatives.

Cada recepta elegida és acompanyada d’una versió lliure, en ocasions libèrrima, elaborada i firmada per reconeguts i distingits xefs espanyols com Quique Dacosta, José Andrés, Ángel León, Joan Roca, Martín Besarategui, Dani García, Eneko Atxa, Juan Mari y Elena Arzak, Dabiz Muñoz, Marcos Morán, Juanjo López, Mario Sandoval, Juan Aceituno, Jesús Sánchez, José Carlos García, Ignacio Echapresto, Manuel Alonso, Juan Crujieras, Fernando Pérez de Arellano, Manuel Domínguez, Manu Urbano, Ricardo Sanz, Pedro Almodóvar, Yolanda León, Juanjo Pérez, Fran Vicente, Fina Puigdevall, Manolo de la Osa, Sergi Arola, Begoña Rodrigo i José Luis López de Zubiría, entre molts d’altres.

Segons l’opinió de l’autor, en aquesta gran llista «pot ser que no hi hagi totes les receptes, però sense dubte n’és una bona mostra». A més, cada un els plats elegits que conforma la llista confereix a aquesta obra no només la categoria de compendi de la cuina espanyola, sinó també un reflex de com de vius i creatius que són els fogons a Espanya.

Notícies relacionades

Després dels cinc plats més votats apareixen l’ajoblanco, el bacallà al pil-pil, les tripes a la madrilenya, l’empanada gallega, el pop á feira, el salmorejo, el garrí rostit castellà, el fregit andalús, les papes ‘arrugás’, la samfaina manxega, l’arròs a banda, el marmitako, les ‘migas’ manxegues, la truiteta de gambetes, el lletó rostit, la gallina en pepitòria, la cua de toro a la cordovesa, la sopa d’all, els calçots, la minestra de verdures de Tudela o les torrades de Santa Teresa.

Es tracta d’una obra imprescindible per a experts i aficionats sobre una cuina com l’espanyola, reconeguda per tot el planeta com una de les més riques i diverses. El llibre de 400 pàgines sortirà a la venda dimecres a un preu de 35 euros.

Temes:

Gastronomia