Comunicació empresarial

Mapfre participa activament a l’Agenda Espanya 2050

Fomentar la jubilació activa, afavorir l’emprenedoria sènior i aprofitar el talent dels més grans, claus per afrontar el repte d’una societat longeva

Mapfre participa activament a l’Agenda Espanya 2050
3
Es llegeix en minuts

La societat espanyola és cada vegada més longeva i aquesta situació presenta reptes, oportunitats i també desafiaments tant per a les administracions com per a les empreses. Conèixer el potencial que ofereix l’«economia platejada» i com aprofitar-la ha sigut l’eix del Diàleg sobre el Futur de l’Envelliment, en el qual ha participat Juan Fernández Palacios, director del Centre d’Investigació Ageingnomics de la Fundació Mapfre. Aquest fòrum s’emmarca en l’Agenda 2050: fonaments i propostes per a una estratègia nacional de llarg termini, que pretén coordinar esforços per afrontar els reptes i desafiaments als quals Espanya s’enfronta en les pròximes dècades.

Mapfre està participant a l’Agenda 2050 com un actor destacat per, a través de la seva anàlisi i experiència en diferents àmbits, ajudar a impulsar el debat, coordinar esforços i garantir la prosperitat d’Espanya al món post-Covid.

En aquesta trobada, Juan Fernández Palacios va incidir en la necessitat de començar per corregir els prejudicis arrelats a l’envelliment, com recomana l’OCDE. Així, les empreses poden recolzar dissenyant productes i serveis dirigits específicament a la generació sènior i prenent consciència de la necessitat d’aprofitar el talent d’aquest col·lectiu a les seves organitzacions.

Els poders públics, per la seva banda, han d’apostar pel talent jove sense detriment dels sèniors, combinant la capacitat innovadora i l’energia dels joves amb el coneixement, l’experiència i la visió de llarg termini dels més grans. Així mateix, va insistir que s’ha d’afavorir la possibilitat que les persones grans que vulguin i estiguin en condicions de fer-ho es mantinguin en el mercat laboral. «Malgrat l’atractiu que sembla un futur sense feina, l’experiència indica que s’envelleix millor i de forma més saludable sent útil treballant», va remarcar el director del Centre d’Investigació Ageingnomics de la Fundació Mapfre.

De fet, segons un estudi d’Oxford Economics, els sèniors són el grup amb més poder adquisitiu a Espanya. Així, la despesa mitjana dels de més de 50 anys el 2020 va superar en un 28,5% la d’aquells en el tram d’edat de 25 a 49. A més, aquest informe reflecteix el potencial que encara té l’economia platejada: augmentar la taxa d’ocupació en el rang d’edat d’entre 55 i 64 anys des del nivell actual a Espanya (menys del 50%) al de països com Nova Zelanda (78%) permetria incrementar el PIB a Espanya en més d’un 15% a llarg termini.

Juan Fernández Palacios també va recordar que la tecnologia juga un paper decisiu en l’empoderament d’aquest col·lectiu. De fet, segons el Baròmetre del Consumidor Sénior, publicat pel Centre d’Investigació Ageingnomics de la Fundació Mapfre, el mite de la incompatibilitat dels treballadors madurs amb el món digital es desterra. Prova d’això és que el 78% dels més grans de 55 anys utilitza la tecnologia dia a dia per cobrir les seves necessitats de banca, consum, oci i formació.

Així mateix, va insistir en la necessitat d’establir incentius adequats per elevar l’edat efectiva de jubilació, eliminar obstacles per a l’emprenedoria sènior, fomentar la jubilació activa i, per descomptat, reformar les pensions, per aconseguir un sistema sostenible i suficient.

Notícies relacionades

Aquests diàlegs, que sobre diferents àmbits està organitzant l’Oficina Nacional de Prospectiva i Estratègia de la Presidència del Govern, pretenen donar veu a diferents protagonistes (governs autonòmics i locals, empreses, patronals, universitats, ‘think tanks’, fundacions, ONG, etc.) per dissenyar les prioritats que Espanya ha de marcar-se i com afrontar-les.

L’experiència de Mapfre, a través de les seves anàlisis i estudis i la seva aposta per l’economia silver, desenvolupant productes específics i projectes per aprofitar el talent d’aquest col·lectiu, poden servir d’ajuda per avançar en la solució a aquest repte que Espanya té ja ara mateix. 

Temes:

Mapfre