Empreses
Cepsa augmentarà un 50% la circularitat dels seus residus el 2030
La companyia es compromet a maximitzar l’ús de materials renovables i circulars per convertir-se en un actor clau en la construcció de nous models de producció sostenibles
Cepsa ha anunciat que augmentarà un 50% la circularitat dels seus residus el 2030, cosa que suposarà minimitzar, reciclar i valoritzar unes 8.000 tones als seus grans centres industrials a Andalusia. Per fer-ho, la companyia s’ha compromès a «maximitzar» l’ús de materials renovables i circulars per convertir-se en «un actor clau» en la construcció de nous models de producció sostenibles.
La mesura s’emmarca dins de la seva estratègia Positive Motion per convertir-se «en líder en mobilitat sostenible a Espanya i Portugal i referent en la transició energètica», com ha assenyalat Cepsa en una nota.
Aquest compromís de Cepsa és «un dels més ambiciosos del sector energètic» i, així, la companyia impulsarà, mitjançant la utilització de noves tecnologies, el desenvolupament de projectes per al coprocessament de residus i la identificació de sinergies amb altres empreses per impulsar la simbiosi industrial.
A més, aprofitarà el seu enfocament cap al residu zero i el seu coneixement de la indústria per maximitzar l’ús dels residus com a matèria primera, a través de solucions sostenibles, i substituirà «de manera progressiva» les fonts fòssils als productes que comercialitza introduint-hi matèries renovables i reciclades.
Mar Perrote, directora de HSEQ de Cepsa, ha manifestat que els compromisos d’economia circular que han presentat els permetran «avançar cap a un model de negoci de residu zero, mitjançant el desenvolupament de solucions més sostenibles», com ara «reduint la generació de residus a les nostres operacions i impulsant la simbiosi industrial per donar una segona vida a matèries primeres que abans eren rebutjades».
La nova estratègia de transformació de la companyia, proposada el 2022, té per objectiu recolzar els clients de Cepsa en el seu procés de descarbonització. Per a això, la companyia es va fixar l’objectiu de reduir la intensitat de carboni dels seus productes comercialitzats entre un 15% i un 20% en aquesta dècada, com a part del seu full de ruta cap a les zero emissions netes.
Així, Cepsa maximitzarà l’ús dels residus propis i de tercers com a matèria primera i els donarà una segona vida. Un exemple d’això és l’acord recent de la companyia amb Aigües i Serveis del Camp de Gibraltar (Arcgisa) per a l’impuls d’accions vinculades a l’economia circular que afecten els residus urbans. En concret, ha explicat Cepsa, aquesta col·laboració està orientada a l’avaluació i recuperació de rebutjos orgànics, olis utilitzats d’origen domèstic, llots biològics i altres residus provinents de les instal·lacions que gestiona Arcgisa.
Mitjançant aquest acord, Cepsa també produirà hidrogen verd a partir d’aigües residuals i així n’evitarà l’abocament al mar. És un projecte que desenvoluparà al seu parc energètic San Roque (Cadis) i que repercutirà de manera «molt positiva» en la disponibilitat d’aigua potable, «cosa que demostra el compromís de la companyia amb l’objectiu que es va fixar l’any passat, per reduir en un 20% la captació d’aigua dolça a zones d’estrès hídric per al 2025», ha assenyalat la companyia.
A més, la companyia ha indicat que substituirà progressivament les matèries primeres fòssils per fonts renovables i reciclades, i que es compromet a augmentar la proporció de matèries primeres renovables i circulars als seus parcs energètics «fins al 15% per al 2030». Això suposarà utilitzar 2,8 milions de tones de matèries primeres per al 2030, de les quals el 75% seran de segona generació i altres residus que, d’una altra manera, es rebutjarien.
Cepsa ha indicat que per al 2030 «liderarà la producció de biocombustibles», com el dièsel renovable i el combustible sostenible per a l’aviació (SAF), produïts a partir de matèries primeres de segona generació, com ara residus orgànics, olis utilitzats de cuina o rebutjos agrícoles, entre d’altres. Un exemple d’aquest tipus de solucions, ha assenyalat, és la producció de SAF a partir de rebutjos agrícoles que ha produït Cepsa i amb el qual «més de 220 vols» van partir de l’aeroport de Sevilla el desembre passat, i així es «va evitar l’emissió de més de 200 tones de CO2».
Notícies relacionadesPer impulsar el canvi, Cepsa ha creat un grup de treball sobre economia circular en el qual participen totes les seves divisions i unitats de negoci, amb l’objectiu d’impulsar la circularitat, tant a la seva activitat com als seus productes. Això inclou l’avaluació de noves tecnologies i la implementació de projectes de coprocessament de residus i sinergies amb altres empreses per impulsar la simbiosi industrial.
Cepsa ha sigut reconeguda per aquest lideratge rebent el segell Key Innovator del programa Innovation Radar de la Comissió Europea, en col·laboració amb AIJU (Institut Tecnològic de Producte Infantil i Oci) i altres empreses i institucions a principis del 2023.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista