App
Arriba Digital CO2ach, la iniciativa que pretén convertir en un hàbit que els espanyols es desfacin de la brossa digital
Només a Espanya, s’emmagatzemen més de 30.000 milions de fotografies als telèfons mòbils | Accions com aquesta consumeixen energia, que si no és renovable, emet tones de CO2
Cada dia s’estima que al món s’envien al voltant de 100.000 milions de whatsap, es pugen 66.000 fotos al minut només en una xarxa social i el 60% dels correus electrònics no s’obren. Si ens centrem en Espanya, només al nostre país s’emmagatzemen més de 30.000 milions de fotografies als telèfons mòbils. Tot això consumeix energia, que si no és renovable, emet tones de CO2.S’anomena brossa digital i són les grans escombraries invisibles del nostre planeta.
A fi de conscienciar la població sobre aquesta brossa invisible i el seu impacte al medi ambient i, alhora, convertir el desfer-nos de la brossa digital en un hàbit, la Fundació Ecologia i Desenvolupament (Ecodes), amb el suport de la Fundació Accenture, ha posat en marxa un ambiciós projecte amb què es pretén que Espanya disminueixi dràsticament les escombraries «invisibles» que genera cada dia.
A través de l’‘app’, Digital CO2ach, la coneguda organització sense ànim de lucre convida la població a eliminar els seus residus digitals.
Digital CO2ach està dissenyada per assessorar i ajudar la població a reduir la seva brossa digital. Els ciutadans que la descarreguin podran aprendre més sobre la brossa digital i netejar del mòbil tots aquests arxius que ja no necessiten, i aconseguir d’aquesta manera un important estalvi d’energia i en alguns casos també reducció de l’empremta de CO2.
Per donar a conèixer l’aplicació, als contenidors d’escombraries de les ciutats que s’adhereixin al projecte, s’incorporarà un codi QR que redirigirà a la campanya informativa a DigitalCO2ach.com i la descàrrega de l’‘app’.
Digital CO2ach mostrarà la dada d’escombraria digital eliminada de manera col·lectiva entre tots aquells que utilitzin l’‘app’, així com l’equivalent d’energia estalviada.Per això, la implicació dels ajuntaments de tots els municipis del territori nacional, gràcies a la seva capacitat d’arribar als ciutadans, serà clau en la conscienciació de la població sobre la matèria.El primer a sumar-se a aquesta iniciativa és l’Ajuntament de Torrelodones, que, com a part del seu compromís amb el desenvolupament sostenible, és pioner a Espanya a prendre consciència sobre aquesta qüestió i fomentar l’ús de l’‘app’ DigitalCO2ach al municipi de la Comunitat de Madrid. Torrelodones es posiciona a més com a ciutat pilot en l’Agenda 2030 dels ODS.
Presentació del projecte
Presentació del projecteDurant la presentació del projecte, a l’Ajuntament de Torrelodones, Alfredo García-Plata Fernández, alcalde de Torrelodones, va voler deixar de manifest el motiu de convertir-se en el primer ajuntament d’Espanya que s’uneix al pla, «actuar com a comunitat és fonamental per aconseguir un impacte real en la brossa digital. El nostre ferm compromís amb el medi ambient i interès per fomentar els hàbits sostenibles dels nostres ciutadans han sigut els principals motius pels quals hem volgut ser els primers a afegir-nos a Digital CO2ach. Esperem que, gràcies a iniciatives com aquesta, Torrelodones es pugui convertir en un dels municipis pioners en disminució de l’empremta digital».
En paraules de Pablo Barrenechea, director de l’àrea d’Acció Climàtica a Ecodes, «l’empremta «invisible» és un dels principals reptes per a la nostra societat, ja que encara no som conscients dels nostres mals hàbits digitals i la brossa que generem. Digital CO2ach és un projecte escalable a qualsevol país o territori que ens ajuda a reduir la nostra empremta mediambiental invisible i actuar davant el canvi climàtic».
Com reduir l’empremta digital
Com reduir l’empremta digitalAlguns consells que Ecodes recomana per reduir l’empremta invisible són els següents:
Alliberar espai en els dispositius.
Limitar el temps d’ús a les xarxes socials i eliminar les publicacions antigues.
Evitar correus que només donen les gràcies, un OK o «rebut».
Netejar la bústia periòdicament, tant la d’entrada com la de ‘spam’, promocions o la safata d’eliminats. Evitar els CC (posar en còpia) innecessaris o abusar del ‘respondre a tots’.
Posar filtres per a l’‘spam’.
Donar de baixa les subscripcions a ‘newsletters’ que mai s’obren.
Segons dades de la revista ‘Science’, s’estima que el consum d’energia dels centres de dades representa al voltant de l’1% de l’ús de l’electricitat mundial. Les anàlisis afirmen que l’energia utilitzada per aquests centres de dades s’ha duplicat durant l’última dècada i que el seu ús d’energia es triplicarà o fins i tot quadruplicarà en la pròxima dècada.
Notícies relacionadesDigital CO2ach contribueix a assolir quatre dels ODS de les Nacions Unides, ODS 12 (Producció i consum responsables), 7 (Energia assequible i no contaminant), 13 (Acció pel clima) i 17 (Aliances per aconseguir els Objectius). El seu èxit dependrà ara de la implicació dels ajuntaments i la ciutadania.
«A través de Digital CO2ach fem visibles la brossa invisible. Des de Fundació Accenture volem conscienciar la població de la necessitat d’un ús responsable dels mitjans digitals, cosa que inclou desfer-nos de contingut digital que no necessitem, i amb això aconseguirem reduir consum energètic i en alguns casos emissions de CO2 també», afegeix Ana Millán, directora de Fundació Accenture.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034