EMPRESES
Galán arriba a la junta d’accionistes d’Iberdrola amb els deures fets
En l’actualitat, la companyia és la segona elèctrica en cotització borsària del món i ha multiplicat el seu volum per set els últims vint anys fins als 76.000 milions d’euros
El president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, arriba a la junta general d’accionistes de divendres amb els objectius complerts. Aquest dimarts presentava resultats del primer trimestre, en què la companyia arriba a uns beneficis nets de 1.485 milions a cavall dels seus 10.400 milions d’inversió i la millora en el mercat nacional i del Regne Unit.
Galán té el ‘conclave’ de l’elèctrica basca sota control, de manera que es dona per segur que revalidarà el lloc per als pròxims quatre anys. La companyia acumula unes quantes setmanes amb l’acció cotitzant en xifres rècord i impulsant l’Ibex. L’accionista es mostra satisfet amb els resultats, veu que la seva inversió té un retorn segur. Malgrat l’estancament dels beneficis a Espanya veu que l’expansió internacional d’Iberdrola ha revertit en beneficis i inversions a Espanya.
Fa 20 anys, quan Galán va redirigir la companyia cap a les renovables, els seus competidors es burlaven de com alimentaria la generació si un dia no hi havia sol o vent. Avui, la companyia basca és la segona elèctrica en cotització borsària del món i ha multiplicat el seu volum per set els últims vint anys fins als 76.000 milions d’euros. A més, ha aconseguit augmentar gairebé sis vegades el seu benefici operatiu i per set els seus actius.
La companyia ha convertit el mar del Nord i les principals economies d’Europa (Alemanya, el Regne Unit i França) en els seus grans clients gràcies a l’‘offshore’. En l’horitzó, la conquesta d’Amèrica, immers en una profunda modernització de les seves infraestructures. És a dir, que s’ha convertit en un dels mercats més importants del món.
Malgrat els problemes que ha tingut la companyia en la compra de PNM i la infraestructura que desenvolupava a Maine els afers sembla que estan encarrilats. L’adquisició de la companyia nord-americana ja sembla un simple tràmit i els tribunals acaben de donar la raó en un contenciós local al tema de Maine. Així, es desemboira el futur perquè la filial d’Iberdrola, Avangrid, es continuï desenvolupant als EUA.
Avui, el Grup Iberdrola és referència mundial en renovables en un moment d’aposta clara pel canvi de paradigma energètic, obligat per l’emergència climàtica i la necessitat dels països de ser autosuficients.
És necessari girar la vista més de 20 anys enrere per explicar com Iberdrola és avui el gegant energètic que tenim davant nostre. El 2001 desembarcava a la companyia Ignacio Sánchez Galán procedent d’Airtel, avui Vodafone. Va arribar en un moment complicat perquè Endesa havia intentat, infructuosament, quedar-se amb l’elèctrica.
Llavors, l’empresa tenia gairebé tot el seu negoci a Espanya. Recolzat en els seus actius i un equip jove, va apostar per invertir en generació i xarxes en un moment en què Espanya experimentava un fort creixement i del qual el sector era deficitari. El seu primer pla estratègic (2002-2006) projectava duplicar el volum i els resultats de la companyia. Inspirat en els principis de la cimera climàtica de Kyoto (1988), en què es demanava la reducció de les emissions mundials de C02 un 7%, va redireccionar la companyia cap a aquest segment energètic, especialment cap a l’eòlica, davant el corrent d’opinió global.
Aquest canvi junt amb la desinversió en activitats no estratègiques i la canalització dels esforços empresarials a la generació, distribució i comercialització va fer que complís amb anticipació el seu pla. El seu segon pas empresarial va estar encaminat a consolidar l’aposta per les renovables i fer créixer la companyia a escala internacional.
Entre el 2007 i el 2008 va entrar al Regne Unit i els EUA, a l’aconseguir part de l’accionariat de ScottishPower i Energy East, respectivament. Alhora, va desenvolupar les bases de Mèxic i el Brasil amb renovables, i més tard va integrar la nord-americana UIL a Avangrid, mentre avançada l’expansió per Europa.
Ara, el pla estratègic que s’ha marcat fins al 2025 està encarrilat i alguns objectius ja s’han executat aquest primer trimestre. En total, 47.000 milions d’inversió. Iberdrola ha ampliat la cartera de grans clients gràcies al fet que garanteix subministrament elèctric verd a preus competitius i tancats a llarg termini. Els principals fons sobirans del món, Singapur i Noruega, comparteixen l’estratègia de la companyia. N’hi ha prou amb donar un cop d’ull a l’agenda internacional del seu president, equiparable a un ministre d’Exteriors, per confirmar la bona marxa de l’entitat. Per exemple, s’ha entrevistat últimament amb els mandataris dels EUA, el Brasil o el Regne Unit.
Iberdrola subministra avui energia a prop de 100 milions de persones en desenes de països i desenvolupa el seu negoci renovable, de xarxes i comercial a Europa (Espanya, el Regne Unit, Portugal, França, Alemanya, Itàlia i Grècia), els Estats Units, el Brasil, Mèxic i Austràlia, i manté com a plataformes de creixement mercats com el Japó, Taiwan, Irlanda, Suècia i Polònia, entre d’altres. Té presència en una trentena de països, amb més de 40.000 treballadors de 90 nacionalitats.
A més, l’empresa contribueix al desenvolupament de l’eix del nord espanyol (Galícia, Astúries i el País Basc) i és el principal comprador dels treballs d’empreses de l’eòlica. És la líder mundial en energies renovables; va assolir els 40.000 MW renovables, al tancament del 2022, i disposarà de 12.100 MW més, que seran operatius els pròxims tres anys. Compta amb 1,2 milions de quilòmetres de distribució i transport, més de 450 subestacions i 1,6 milions de transformadors.
Notícies relacionadesAvui Iberdrola impulsa la Borsa espanyola i és un dels valors més sòlids als parquets de tot el món. El seu volum és tal que permet una contribució al PIB de més de 37.000 milions d’euros anuals i dona feina indirecta a més de 400.000 persones arreu del món. Només l’any passat va fer compres a proveïdors que van superar els 17.800 milions d’euros.
Quan es parla de beneficis, la companyia redirigeix el punt de mira al seu caràcter inversor: Iberdrola representa el 20% del total de totes les inversions de l’IBEX.
- De l’avís a Vinícius a la filtració al City
- El temporal descarrega a València i Albacete i causa set desapareguts
- LA GALA DE LA PILOTA D'OR ¿Com es va blindar Aitana Bonmatí?
- Mapes Aquesta és la zona zero de València on ha colpejat la pitjor dana del segle
- Begoña Gómez, imputada per apropiació indeguda i intrusisme