Patrocina:

"Lideratge i aprenentatge"

Blanca Sorigué imparteix una sessió en l'acte d'inauguració del curs acadèmic 2024-25 de la UIC

La directora general del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Blanca Sorigué, en la ponència inaugural ha animat la comunitat universitària a "cultivar l'actitud" i les "ganes constants d'aprendre"

L'acte ha estat presidit pel rector, Dr. Alfonso Méndiz, i ha comptat amb la presència institucional de la Sra. Laura Román, secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya 

Entre les novetats acadèmiques destaca l'aprovació de sis nous màsters universitaris

Blanca Sorigué, directora general del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, durant lacte inaugural del curs acadèmic 2024-25 de UIC Barcelona.

Blanca Sorigué, directora general del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, durant lacte inaugural del curs acadèmic 2024-25 de UIC Barcelona. / Consorci Zona Franca de Barcelona

4
Es llegeix en minuts

La Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona) ha inaugurat avui el curs acadèmic 2024-25 amb un solemne acte a l'Aula Magna de la universitat, que ha comptat amb una lliçó inaugural a càrrec de Blanca Sorigué, directora general del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB). A l'acte hi han assistit unes 400 persones, entre autoritats acadèmiques, rectors de diferents universitats catalanes i membres de la comunitat universitària.

L'empresària i directora general del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Blanca Sorigué, ha estat l'encarregada d'impartir la lliçó inaugural. Sota el títol 'El poder transformador del lideratge femení', Sorigué ha animat l'alumnat a "cultivar la motivació i les ganes d'aprendre" perquè "serà el que els permetrà enfrontar-se a qualsevol situació i superar els obstacles".

Blanca Sorigué ha assenyalat la necessitat que els estudiants "estiguin al dia de les innovacions" i ha deixat clar que, per "assolir l'èxit són necessaris quatre ingredients, autoconfiança, resiliència i poder veure més enllà per innovar". En la seva opinió, l'èxit passa "per fer el que a un li agrada per poder impactar en els altres i en la societat".

Sorigué ha insistit que, en un món "en plena transformació", cal "poder adaptar-se constantment als canvis" com "ja fem al CZFB, on estem creant la catedral de la indústria 4.0". Per açò, "cal aprendre constantment".

En el seu discurs, la directora del CZFB, primera dona que ostenta la presidència d'aquest organisme, ha destacat que l'"ecosistema" que té la UIC Barcelona és "una xarxa de coneixement, un gran valor a conservar" i ha recordat a l'alumnat que "el més important és tenir actitud, l''skill' més buscat per les empreses actualment". "L'actitud és el compromís amb un mateix, amb l'aprenentatge, amb fer canvis i amb aportar valor als altres i al conjunt de la societat", ha conclòs.

Per la seva banda, la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Laura Román, ha destacat la importància de la UIC Barcelona "dins del sistema universitari de Catalunya" i ha elogiat "el reforç que ha fet dels seus estudis de forma coherent, ajustada i de molta qualitat", així com "el seu compromís en els àmbits que permeten fer una societat millor".

En aquest sentit, ha assenyalat que la universitat s'ha posicionat "de forma important en els àmbits que afecten la vida diària dels ciutadans, com són la salut i l'educació". Segons Román, "en una societat on la població està cada vegada més envellida, la salut és cada vegada més important. D'aquí la importància de la formació de professionals i la creació de màsters com el d'Odontologia i Implantologia o el de Bioenginyeria per la Salut Humana, que demostren una aposta decidida per potenciar l'àrea de la ciència i de la sal", ha afegit.

Reptes de futur

El rector de la UIC Barcelona, Dr. Alfonso Méndiz, que ha donat per inaugurat el curs acadèmic 2024-2025, ha esmentat en la seva intervenció els reptes de la Universitat per als propers tres anys: "la recerca enfocada, la digitalització, la creació d'una estructura i d'una àmplia oferta de programes de màster i postgrau, el redisseny de la carrera acadèmica d'acord amb la nova legislació estatal i un fort impuls al compromís social".

En aquest sentit, el Dr. Méndiz ha recordat que la universitat està elaborant el Pla Estratègic UIC 28, un pla que integra 79 projectes, entorn de quatre objectius estratègics: "captació, retenció i desenvolupament de talent, internacionalització, millora de la governança, de la digitalització i de les infraestructures, i creixement en la recerca i la transferència".

Fites acadèmiques

En el transcurs de l'acte, la secretària general de la Universitat, Belén Castro, ha fet lectura de la memòria acadèmica del curs 2023-2024, que està disponible en versió digital. Durant la lectura, Castro ha repassat les fites més destacades en l'àmbit de la docència, la recerca i transferència de coneixement i les accions de compromís social impulsades per la institució durant el curs anterior.

La secretària general ha destacat, com a novetats acadèmiques, l'aprovació de la creació de sis nous màsters universitaris, cinc d'ells de l'àrea d'odontologia i un de cures pal·liatives.

També ha destacat la constitució de l'Institut Cultura i Pensament (CIP) i el creixement del Campus de l'Experiència per a gent gran, que ja compta amb uns 400 alumnes en 5 seccions: Barcelona, Andorra, Calonge, el Penedès i Bolvir de Cerdanya.

Impacte social

La recerca de la UIC Barcelona pivota sobre dos eixos estratègics que engloben tota la recerca multidisciplinària que es realitza a la comunitat científica de la Universitat: "Salut i atenció integral" i "Persona i innovació social".

Pel que fa a recerca i transferència, la secretària general ha esmentat que en l'actualitat UIC Barcelona compta actualment amb 147 projectes de recerca, 37 dels quals són competitius. La universitat també destaca per les seves 12 famílies de patents vigents i els 24 grups de recerca reconeguts. Compta amb 5 instituts de recerca, 15 càtedres d'empresa i 3 clíniques universitàries.

La internacionalització és una altra de les apostes de la universitat, que durant el curs 2023-2024 va ampliar les seves aliances amb universitats d'altres països i va signar 33 nous convenis de mobilitat. UIC Barcelona té actualment 451 convenis de mobilitat a 63 països i, fruit d'alguns d'aquests convenis, suma un total de 45 dobles titulacions internacionals en la seva oferta acadèmica. En l'actualitat, un 31,76% de l'alumnat és internacional i en els dos campus conviuen 106 nacionalitats.

Notícies relacionades

La memòria del curs fa referència també a la reputació i el posicionament de la universitat, que figura en els principals rànquings nacionals i internacionals. Més enllà de la formació a les aules, Belén Castro ha recordat que des de la UIC Barcelona s'han promogut diferents iniciatives solidàries i de cooperació.

L'acte ha finalitzat amb el tradicional Gaudeaumus Igitur i el rector ha donat per inaugurat el curs acadèmic 2024-2025.