Comerç
Cinc marques clàssiques de joguines desafien el poder de les modes i es mantenen en el top 10 des del 2015
En un sector profundament dominat per les modes, hi ha cinc marques de joguines amb entre 50 i 100 anys d’història que fa anys que no surten del ‘top 10’. Com a mínim, pràcticament lideren des del 2015 una llista que elabora la consultora britànica Brand Finance per avaluar quines marques de joguines tenen més o menys valor a ulls del mercat. El rànquing funciona, a més, com a termòmetre per saber quins són els reis a les prestatgeries de les botigues, perquè, tal com afirma el professor d’EAE Business School expert en màrquetingEduardo Irastorza, hi ha un paral·lelisme clar entre les marques de joguines amb més valor i les que més venen. Així, malgrat que els vaivens són obvis una vegada superades les deu primeres posicions d’aquesta llista, el domini és clarament per a l’‘old school’.
La líder indiscutible és Lego, que es manté en primer lloc en la sèrie des del 2015, objecte de l’estudi. Llavors, la segona i tercera posició l’ocupaven Fisher-Price (coneguda per les seves joguines per a nadons) i Barbie, que continuen en aquest ‘top 5’ tot i que una posició per sota per la irrupció de Bandai Namco el 2017.
Aquell any, el valor de marca d’aquesta companyia japonesa responsable dels Tamagotchis i de bona part de l’univers Bola de Drac es va multiplicar per set (de 136 milions de dòlars a més de 1.000), i va saltar de la catorzena a la segona posició que manté des d’aleshores. ¿La raó? Haver començat a utilitzar la fórmula Bandai Namco –adoptada quan les dues empreses es van fusionar a principis dels 2000– de cara al públic, no només en els cursos corporatius i interns. La cinquena posició era i continua sent per a les pistoles de dards i aigua Nerf. I la setena per a Hasbro, que completa el grup de les que fa vuit anys que són al top 10, tot i que el 2023 sigui la que el tanqui.
«El valor de la marca és fonamental, perquè els nens són tremendament marquistes: si tens una arquitectura però no és Lego, no és el mateix», exemplifica Irastorza. «Pots tenir una marca no gaire reconeguda durant un temps i sobreviure, però al final necessites estar a la llista dels 7», apunta aquest professor amb referència a una teoria que afirma que, excepte en sectors que dominem molt, el cervell només pot recordar espontàniament 7 marques de cada categoria.
No obstant, l’èxit mantingut d’aquestes joguines no respon només a això. «La clau és la capacitat de reinventar-se i respondre a dos factors ineludibles: la tecnologia i les modes, que van a una velocitat cada vegada més vertiginosa», completa aquest expert. L’exemple de Lego torna a ser paradigmàtic: va començar sent una joguina tradicional, però de seguida va entendre que necessitava una dimensió en imatges, pel·lícules i videojocs i afegir-se a modes llançant, per exemple, sèries inspirades en Harry Potter i en Star Wars.
Finalment, també influeix la capacitat de mantenir el seu públic al llarg dels anys. «Les marques de joguines es perpetuen en el temps també en la mesura que obtenen la fidelització dels nens que es converteixen en adolescents i en adults: hi ha col·leccionistes de Lego Star Wars de 30 o 40 anys i col·leccionistes de Barbie amb 70», remata Irastorza.
L’efecte de les modes
De tota manera, el rànquing de Brand Finance també és una mostra de com pesen les modes en aquesta indústria. D’acord amb les dades de la consultora, aquest està sent l’any de Hot Wheels, Pop (la dels Funkos), Bola de Drac, les cartes de Magic: The Gathering i Hasbro, que són els noms que ocupen de la sisena a la desena posició al llistat del 2023, mentre que fa només vuit anys, ho era de Playskool, Mobile Suit Gundam, el Monopoly i els Power Rangers que eren en aquesta segona meitat del Top 10 i ara n’han desaparegut. Aquests últims ninots, de fet, ni tan sols apareixen al llistat general.
També figura en aquesta llista de les 25 marques de joguines a què més valor de mercat s’atribueix My Little Pony, que, a jutjar per la corba de la gràfica, va pujar com l’espuma entre el 2017 i el 2019, per caure a la tretzena posició aquest any. Per la seva banda, els Transformers no paren d’oscil·lar: van començar al lloc número 19 i ara estan al 18, però han arribat a pujar fins al 13 el 2019, i a baixar fins al 20 només dos anys després.
Notícies relacionadesHello Kitty surt aquest any a la llista quan no hi havia estat en cap dels vuit anteriors; les princeses Disney, el mateix, a excepció d’una aparició puntual el 2017; i les Monster High, que van arribar a figurar entre les deu primeres, es van esfumar el 2019.
Un altre cas curiós és el d’Star Wars, que entra aquest any per primera vegada en aquesta competició al lloc número 15 i que passa a liderar, alhora, la llista amb què Brand Finance mesura la fortalesa de marca (una mètrica que creua la inversió en màrqueting, amb l’equilibri dels ‘stakeholders’ i el comportament del negoci). «La marca s’ha beneficiat d’un gran nombre de pel·lícules i sèries exitoses en els últims anys, cosa que ha resultat en un fort valor de marca a ulls del consumidor junt amb joguines de gran prestigi», conclou la consultora.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"