Cost de la vida
Llibres un 4% més cars i quaderns gairebé un 13%: així comença la tornada a l’escola més cara de la història
L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ho va advertir fa unes setmanes: aquesta serà la ‘tornada a l’escola’ més cara de la història. Aquesta associació es basava en el fet que ja ho va ser la de l’any passat i que el 2023 tot ha continuat encarint-se, i per això, a més, el poder adquisitiu de qui compra és encara més just. Ara, l’entitat n’ha concretat la xifra: en l’arrencada de curs 2023-2024, una família ha de pagar de mitjana uns 530 euros per fill, entre material, matrícules i menjador.
Segons les últimes dades que ha publicat l’Institut Nacional d’Estadística (INE), referides al mes de juliol, bona part d’aquest increment respon als productes. Els llibres de text s’han encarit un 4,6% en un any, l’augment més elevat des de l’estiu del 2009. La categoria ha estat, a més, instal·lada en aquestes taxes de creixement tot l’any. En general, els productes de paper costen un 12,7% més que el juliol de l’any passat, quan ja havien incrementat el seu preu un 23%. I la categoria que agrupa la resta d’articles de papereria i el material de dibuix, un 6,2%, encara més del que ho feia el juliol del 2022.
De tota manera, de nou segons informació de l’INE, també l’educació infantil s’ha encarit un 1,3%; la primària, un 4,5%; i la secundària, un 3,1%. En els tres casos suposen increments de preu més grans que els de l’any passat, que els de l’anterior i, en general, que el que era habitual abans de la pandèmia en aquestes dates de l’any.
Finalment, el servei de menjador costa un 3,4% més, una taxa que es va disparar el setembre de l’any passat després d’anys instal·lada entorn de l’1% i que tampoc s’anotava des del 2009. No obstant, sol ser al setembre quan puja aquest indicador, així que probablement l’increment de preu serà encara més gran. A Catalunya, aquest curs el menjador valdrà 6,91 euros per alumne i dia, 37 cèntims més que el curs passat. És la tercera vegada que Educació apuja els preus des del curs 2007-08. El preu va estar congelat durant 13 anys, fins al curs 2020-21, en què va pujar per primera vegada. Es va mantenir en el curs 2021-22 i va pujar per segona vegada aquest curs 2022-23.
El mercat del material de segona mà s’ha disparat un 70%
A la pràctica, el que volen dir tots aquests percentatges és que un lot de cinc llibres de text que l’any passat sortia per 125 euros, aquest any, a hores d’ara, hauria de costar una mica més de 130 euros. Un paquet de 100 folis que se situés en els 5 euros avui en costa gairebé 6. I una agenda escolar que rondés els 20 ja és a prop dels 21,5 euros.
En total, entre això, bolígrafs, retoladors, sabates, xandalls, polos i pantalons, entre moltes altres coses, l’OCU calcula que la despesa mitjana per alumne serà entorn dels 530 euros, una xifra que ascendeix als 2.189 euros a l’ampliar la mirada per fer-la anual i al sumar-hi matrícules, quotes de l’escola, extraescolars o el menjador. Més costosa és la situació a Madrid o Catalunya, les comunitats on la tornada a l’escola és encara més cara: les famílies madrilenyes pagaran 2.904 euros de mitjana per fill. Les catalanes, 2.728 euros.
Aquestes xifres poden variar en funció del nivell d’estudis i, sobretot, del tipus de centre escolar. El tipus de centre al qual s’acudeixi és el més decisiu: segons això, la despesa anual pot ser de 1.060 euros per fill en un centre públic a més de 7.000 de mitjana en un centre privat. Entre els dos extrems hi ha els que van a un centre concertat, on de mitjana gasten 3.045 euros.
¿Què hi ha darrere de les pujades?
«Aquí hi ha de tot, des del cost de les primeres matèries (el paper, per exemple, ha pujat molt, però també els químics i plàstics que hi ha darrere de bolígrafs i retoladors), fins al del transport, l’energia i fins i tot els salaris», apunta l’economista i secretari tècnic del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Àngel Hermosilla. «Tot això és una suma de pujades de preu que fan que el producte pugi més del que ho feia fa cinc anys», explica l’expert, que deixa clar que aquest tipus de productes ja solen encarir-se en aquesta època de l’any, perquè és quan les famílies tornen de vacances i es posen a comprar.
És en bona mesura pel context i per la despesa que suposa l’estiu, que, en un any normal, la ‘tornada a l’escola’ ja és un repte gairebé equiparable al de la ‘pujada de gener’, però aquest any s’agreuja, reconeix Hermosilla, per la inflació. «Hi ha gent que va estalviar molt durant la pandèmia i ha anat fent, però som en una situació en què això s’ha esgotat, que ve el setembre, que l’índex de preus de consum (IPC) col·loca el preu dels aliments un 10% més alt...», enumera l’economista.
Crèdits i segona mà
Per això també creixen els crèdits demanats per aquesta raó: l’empresa d’intermediació financera Finanzate assegura que el capital sol·licitat s’ha incrementat gairebé un 30% en els últims tres anys. «Aquesta xifra revela la magnitud de la pressió financera que les famílies enfronten en el seu esforç per assegurar que els fills comptin amb els recursos necessaris per tenir èxit en la seva educació», remarquen els responsables d’aquestes dades en un comunicat. Com a referència, l’‘Informe europeu de pagaments de consumidors’ de l’empresa de gestió de crèdits Intrum apunta que el 83% dels pares a Espanya reconeixen haver demanat diners o haver superat el límit de la targeta de crèdit per comprar articles per als fills. En són el 77%, a Catalunya. Una via que s’entén si es té en compte que tres de cada quatre famílies viuen al dia, segons dades de l’OCU.
Així, davant com es complica aquest escenari el 2023, no és estrany que el mercat de la segona mà s’hagi disparat un 70% aquest estiu, segons dades que ofereix l’economista Àngel Hermosilla. «La gent busca alternatives al llibre nou: ja sigui comprar ara el que és estrictament necessari esperant buscar la resta en una fase de pujada més moderada o explorar fórmules de consum col·laboratiu», indica.
El portal de compravenda de segona mà Milanuncios afirma que la demanda de llibres de text ja utilitzats s’ha més que duplicat (+166%) entre juny i agost, un percentatge que és una mica més alt (+169%) a Catalunya, tercera autonomia amb més demanda, després de Madrid i Andalusia. «Si això s’estén, és possible que els fabricants de llibres de text o de roba escolar se n’hagin de replantejar els preus», apunta Hermosilla. «No és una situació fàcil per a ningú, tampoc per als que hauran de canviar el seu model»,diu.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034