Alimentació

El preu del sucre arriba al nivell més alt des del 2010 al mercat mundial

El preu del sucre arriba al nivell més alt des del 2010 al mercat mundial
2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

¿Podria ser el sucre el pròxim oli d’oliva? L’índex de preus d’aquest producte obtingut de la canya va créixer el setembre passat en gairebé un 50% respecte al mateix mes de l’any passat, segons ha alertat aquesta setmana la FAO (les sigles en anglès de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació). L’organisme remarca que el sucre ha arribat així al seu nivell més alt des del novembre del 2010 i ho atribueix al fenomen meteorològic del Niño, que ha afectat els principals països productors, i l’increment dels costos de producció.

En concret, en els mercats mundials, aquest ingredient clau en la indústria alimentària es va situar al setembre en una mitjana de 162,7 punts, això és 14,5 punts (un 9,8%) més que el mes anterior i 53 més que el setembre del 2022 (un 48,3% més). La FAO explica, en el seu resum mensual de preus de productes agrícoles internacionals, que la situació és conseqüència «principalment de l’augment de la preocupació per les perspectives mundials d’una oferta més limitada a la pròxima campanya de 2023-2024».

També el mercat espanyol ho està notant. Aquí, el preu del sucre ha pujat l’últim any un 40,5% segons l’última dada de l’IPC, que, no obstant, situa l’augment des d’agost en un 0,4%, de la qual cosa es conclou que les pujades que s’estan veient en l’àmbit internacional encara no haurien tingut trasllat a Espanya.

Els experts que elaboren l’informe de la FAO ja fa mesos que adverteixen que els principals països sucrers, Tailàndia i l’Índia, s’enfronten a unes condicions meteorològiques més seques del que és habitual relacionades amb el fenomen del Niño. L’augment dels preus del petroli també ha tingut el seu impacte en l’increment del sucre. De fet, aquest s’hauria disparat encara molt més si el Brasil no hagués esmorteït l’efecte.

El país sud-americà es troba ara en plena collita de la canya de sucre i allà la meteorologia ha sigut favorable, a diferència de l’esdevingut al sud-est asiàtic. Això, sumat al debilitament de la moneda brasilera (el real) davant el dòlar dels Estats Units, ha aconseguit contenir l’augment intermensual dels preus mundials del sucre.

Els olis vegetals baixen

A l’altre costat de la balança, l’índex de preus dels olis vegetals de la FAO ha constatat una baixada en els olis d’origen vegetal (tret del d’oliva). Aquests productes van registrar al setembre una mitjana de 120,9 punts, cosa que representa un 3,9% menys que a l’agost, en la que és la seva segona disminució mensual consecutiva.

Notícies relacionades

En aquest cas, el descens de l’índex es va deure a la disminució dels preus mundials dels olis de palma, gira-sol, soja i colza. Els preus internacionals del de palma van continuar disminuint el setembre, degut principalment a l’augment estacional de la producció als principals països productors asiàtics.

La cotització mundial de l’oli de gira-sol va descendir notablement, a causa de la incidència de la collita de llavors d’aquest cereal a la regió del Mar Negre, en el marc de les intenses activitats de comercialització dels agricultors. I pel que fa a la colza, els preus internacionals van disminuir a causa del manteniment dels abundants subministraments per a l’exportació arreu del món, mentre que els preus internacionals de l’oli de soja també van seguir la mateixa tendència, malgrat les perspectives d’augment de la demanda del sector del biodièsel.