Alimentació
Els restaurants francesos hauran de dir a la carta quins plats no són casolans

BARCELONA 22 12 2016 ON BARCELONA ONBARCELONA RESTAURANTE ENIGMA DE ABERT ADRIA EN LA FOTO LA COCINA FOTO ELISENDA PONS /
Els restaurants francesos hauran de detallar a la carta els plats que no elaboren a les seves cuines. La mesura, que fins ara era opcional als establiments del país veí, passarà ara a ser obligatòria, segons ha anunciat la ministra de Petites i Mitjanes Empreses, Comerç, Artesania i Turisme, Olivia Grégoire.
Entre altres objectius, la mesura aspira a protegir millor els consumidors, buscar així mateix realçar la feina dels restaurants que realment cuinen els seus propis plats i, en tercer lloc, pretén contribuir a la defensa de la gastronomia francesa, declarada com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco el 2010.
🥘Dans quelques mois, si les plats dans les restaurants ne sont pas concoctés sur place, une mention l’indiquera dans le menu.
— Olivia Gregoire (@oliviagregoire) 22 de octubre de 2023
Une mesure pour mieux informer le consommateur et valoriser nos restaurateurs qui proposent de bons petits plats faits maison.https://t.co/EPbNnpXFcv
«Cal valorar els restauradors que proposen bons plats casolans», va afirmar Grégoire diumenge en un missatge a la xarxa X. El propòsit de la iniciativa plantejada per la ministra del Govern de Macron és que a finals d’aquest any les cartes dels 175.000 restaurants que hi ha a França detallin els plats que no s’elaboren a les cuines de cada un, va detallar el rotatiu ‘La Tribune du Dimanche’.
‘Fait maison’, fet a casa
Des del 2014, els establiments de restauració francesos poden marcar com a ‘fait maison’ (fet a casa, o casolà) els plats que elaboren a les seves cuines a partir de productes bruts. Però aquesta mesura, que és opcional, es considera molt vaga, ja que aquest mecanisme no informa dels plats que són cuinats fora del restaurant, sovint de forma industrial i que es reescalfen després en microones abans de servir-se als clients.
No és la primera vegada que la ministra Grégoire es distingeix per la seva defensa de la cuina tradicional francesa, una pràctica que, al seu entendre, també serviria per abaratir els preus dels aliments a França, molt castigada per la inflació.
Aquest estiu, la titular de Petites i Mitjanes Empreses va defensar, per exemple, «ensenyar a cuinar productes en brut de nou per evitar comprar preparats, més cars», va dir el diari ‘Sud-Ouest’, responent una pregunta sobre la inflació i les seves conseqüències en les famílies.
«És necessari que les classes de cuina tornin a l’escola», va afegir també en aquesta mateixa entrevista, en la qual va reivindicar amb insistència «la petita cuina de la vida quotidiana».
- Fenomen controvertit La venda de pisos ocupats prolifera a Barcelona i alimenta un ‘negoci’ paral·lel de desocupacions pagades
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- MotoGp Marc Márquez demostra el seu enorme poder als EUA
- A partir del 2 d’abril Novetats en la Renda 2024: pagament per bizum, deducció per lloguer i millora per als donatius
- Automoció Wayne Griffiths abandona d'imprevist la presidència de Seat
- EL PORTER RETALLA TERMINIS Ter Stegen s’incorpora al grup per acabar la temporada amb el Barça
- Multimèdia | ¿És la universitat un negoci? Així evolucionen la pública i la privada a Espanya
- Pressupostos prorrogats El PSC admet que la negociació de la segona ampliació de crèdit amb ERC i els Comuns «està verda»
- Oportunitat de lideratge Catalunya oferirà 78 places per a científics de màxim nivell dels EUA amb un pressupost de 30 milions d’euros