Alimentació

L’oli d’oliva torna a pujar de preu aquest 2025 després de nou mesos de descensos

L’absència de pluges al novembre i desembre ha provocat una reducció de la producció, que ja s’ha començat a traslladar als preus

Així es tria el ‘top 10’ dels millors olis d’oliva elaborats a Catalunya

L’oli d’oliva torna a pujar de preu aquest 2025 després de nou mesos de descensos

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Després de nou mesos pràcticament seguits de descensos, el preu de l’oli d’oliva ha començat aquest 2025 resistint-se a rematar la baixada i sense arribar als 3 euros el litre que alguns havien pronosticat. Lluny d’això, aquesta primera setmana del nou any s’està pagant a 4,133 euros enorigen. I és que la collita d’oliva, que inicialment semblava que seria per fi abundant, després de dues campanyes marcades per la sequera, no està sent tan productiva com s’havia pensat. L ’absència de pluges dels dos últims mesos a les principals zones productores està fent que el fruit de l’olivar no tingui el rendiment desitjat i que doni menys oli del previst.

El Sistema d’Informació de Preus en Origen de l’Oli d’Oliva (Pool Red), que és la referència en el control de costos en origen (cosa que se li paga a l’agricultor quan deixa l’oliva al molí o al trull), va registrar el 3 de gener, data de la seva última actualització, increments de preu per a totes les varietats d’oli d’oliva. El que més va pujar va ser el verge, que va augmentar 47 cèntims en unasetmana, així que ha passat de valer 3,51 euros a costar-ne 3,98. L’extra verge s’ha col·locat aquesta setmana en 4,25 cèntims, quatre cèntims més que l’anterior registre, mentre que el llampant (el que després es refina) puja 22 cèntims, fins als 3,78 euros.

Acte d’inici de la collita d’oli a la denominació d’origen Siurana, l’octubre passat a Vila-seca (Tarragonès). /

JOAN REVILLAS

La Federació Espanyola d’Industrials Fabricants d’Oli d’Oliva, un altre dels organismes que recull dades sobre els preus d’aquest producte, ha apujat aquesta setmana el preu de l’oli d’oliva verge extra dels 4 euros de finals del 2024 als 4,08 euros el quilo. El verge s’ha encarit sis cèntims, fins als 3,91 euros per quilo i el llampant augmenta 10 cèntims, fins als 3,68 euros per quilo.

Una collita mal calculada

La falta de pluges al novembre i al desembre, especialment a les àrees d’Andalusia i Extremadura, que és on més oli d’oliva es produeix, ha causat un clima d’intranquil·litat entre els agricultors, no només perquè aquestes pluges haurien acabat d’engreixar l’oliva i l’haurien fet, així, més productiva, sinó també pels efectes negatius que aquesta absència d’aigua té a l’oliverar ja de cara a la collita 2025-2026.

Els rendiments d’aquest any no estan sent els desitjables, i s’han quedat entorn del 16% i el 17%, així que, tot i que hi ha hagut més quantitat d’olives que altres anys, finalment no es comptarà amb la producció final d’oli d’oliva que s’havia estimat al principi.

A més, el sector refinador ja està dient que tindrà problemes per proveir-se d’olis llampants, perquè els que estan arribant aquesta campanya són de molt baixa acidesa, així que ja han anunciat que potser hagin de recórrer a olis d’Itàlia o Tunísia, on la collita està anant millor que a Espanya.

Un IVA del 4% des de l’1 de gener

Notícies relacionades

El març del 2024, el preu de l’oli d’oliva en origen va tocar sostre, al situar-se en els 9 euros ellitre, però les pluges que van arribar a la primavera van invertir la tendència alcista i van fer que, davant la previsió d’una millor collita per a la següent campanya, els imports comencessin a reduir-se. Des d’aleshores, tret d’un repunt que hi va haver al juny, semblava que la tònica seria a la baixa. Fins que una altra vegada el clima ha fet que els preus tornin a pujar.

A més d’aquest increment en els mercats en origen, el consumidor final també començarà a notar aviat l’augment de dos punts que s’ha aplicat, des de l’1 de gener passat, a l’IVA d’aquest producte, després de la derogació de la mesura aprovada pel Govern a mitjans del 2022 d’eximir els aliments bàsics d’aquest impost. Ara l’ampolla d’oli d’oliva es ven amb un IVA superreduït del 4%, quan fins al 31 de desembre era del 2%.