Ocupació

L’ocupació creix a gairebé tots els municipis del Baix Llobregat en el segon trimestre del 2023

L’ocupació creix a gairebé tots els municipis del Baix Llobregat en el segon trimestre del 2023
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La població ocupada en el mercat laboral al Baix Llobregat i l’Hospitalet ha augmentat en 22.604 persones respecte al final del segon trimestre del 2022, amb dades del maig. Així es desprèn de l’últim ‘Informe sobre conjuntura econòmica’, publicat pel Fòrum Empresarial del Llobregat i amb xifres que corresponen al segon trimestre del 2023.

Això implica un augment de la població ocupada del 5,13%. «Cal tenir en compte que som a les portes de l’estiu (i tot el que comporta quant a contractacions) i que amb la reforma laboral actual es considera en actiu la gent que té un contracte fix discontinu, tot i que no estigui treballant», assenyalen des del mateix Fòrum.

En relació amb el primer trimestre d’aquell mateix any, la població ocupada ha augmentat en 6.042 persones, un 1,3% més. Per localitats, només n’hi ha quatre amb dades negatives: Begues, la Palma de Cervelló, Vallirana i el Prat de Llobregat, de les quals «només és significativa la disminució del Prat de Llobregat, amb 2.721 persones ocupades menys».

En canvi, s’observen augments en la població ocupada a la resta i són destacables els augments a: Viladecans (+3.565), l’Hospitalet de Llobregat (+1.057), Sant Joan Despí (+905), Sant Boi de Llobregat (+630) i Castelldefels (+625). En termes relatius, tornen a destacar l’augment de Viladecans (+22,75%) i la disminució de la Palma de Cervelló (-20,36%), com a millor i pitjor localitat per buscar feina en el segon trimestre de l’any.

Cauen un 13% els contractes de treball

En el segon trimestre del 2023 es van firmar 76.773 contractes de treball, una xifra un 6,68% superior a la del trimestre anterior, en el qual es van firmar 71.967 contractes, però un 13,12% menys que en el mateix trimestre de l’any 2022. «S’ha de recordar que fins a la reforma dels models de contractes, teníem una dinàmica d’uns 90.000 a 100.000 contractes trimestrals. Com que ara molts contractes que eren temporals s’han convertit en contractes fixos discontinus, la xifra ha minvat lleugerament», adverteixen des de l’entitat.

«Al llarg de l’any 2022 veiem que ens movíem en xifres de 85.000 a 90.000 contractes trimestrals, però en els últims tres trimestres no s’ha arribat als 80.000. Com cada any, en el segon trimestre s’accelera la contractació per la temporada d’estiu. I aquest any s’han fet 4.806 contractes més que en el primer trimestre», afegeixen.

Com a possible explicació optimista, «podríem pensar que els contractes fixos discontinus de l’any passat s’aprofiten, i per això no es realitzen tants contractes nous». «La visió pessimista ens fa pensar que estem començant a notar un estancament de l’economia», adverteixen per la seva part des del Fòrum Empresarial del Llobregat. En els últims dotze mesos només set poblacions han augmentat el nombre de contractes: Martorell (1.035), Viladecans (196), Sant Joan Despí (194), Abrera (103), Castellví de Rosanes (25), Begues (18) i Corbera de Llobregat (1).

L’economia mundial s’acostuma a la guerra

A primera vista, «sembla que l’economia mundial apunta a una recuperació gradual» després dels durs cops de la pandèmia i de la guerra que Rússia lliura a Ucraïna. «Els problemes en les cadenes de subministrament s’estan dissipant, alhora que els trastorns en els mercats de l’energia i els aliments causats per la guerra estan remetent», comenten des de l’associació comarcal.

Notícies relacionades

Així mateix, la important i sincronitzada contracció de la política monetària portada a terme per la major part dels bancs centrals «hauria de començar a donar els seus fruits, i la inflació hauria de retrocedir cap als nivells fixats com a meta», diuen.

Pel que fa a Espanya, el PIB espanyol va créixer un 0,5% en el primer trimestre del 2023 –enfront la caiguda del 0,1% registrada a l’àrea de l’euro–. La fortalesa de l’economia es va recolzar, entre altres factors, a la recuperació de l’activitat turística i «el vigor de les exportacions d’altres serveis no turístics». Aquest elevat dinamisme de l’activitat s’ha prolongat en el segon trimestre. En la part final s’observen certs senyals de desacceleració que, com passa a escala global, segurament siguin provocats per la política monetària de l’àrea de l’euro, necessària per reconduir la inflació.