Turisme rural i urbà
Un motor i una ruta: tot el que es necessita per descobrir Catalunya
El Grand Tour de Catalunya és un viatge pensat per fer-se en vehicle. La proposta recorre 2.000 quilòmetres i es pot completar en 13 dies o en cinc trams dividits en diverses etapes
Hi ha racons que els han de trobar els que busquen com si perseguissin un tresor: recorrent una ruta, seguint un mapa i investigant un destí. Catalunya, amb la seva bellesa rural i urbana que tant la caracteritza, podria ser un tresor que, com a tal, mereix ser descobert. Per això, s’ha creat el Grand Tour de Catalunya, un ‘road trip’ flexible i versàtil que permet donar a conèixer l’essència de la comunitat autònoma amb un itinerari circular de més de 2.000 quilòmetres per recórrer. Aquesta ruta connecta icones culturals, paratges naturals i plaers enogastronòmics que defineixen la personalitat del territori.
Es tracta d’una iniciativa liderada per l’Agència Catalana de Turisme, els Patronats de Turisme i les Oficines de Turisme, que han treballat en conjunt per traçar un trajecte pensat per ser recorregut en vehicle motoritzat. Es pot fer de dues maneres: en una ruta única de 13 dies, la Ruta Icònica, o, per als que vulguin aprofundir més, en cinc trams, d’entre cinc i set etapes cada un (equival a un dia per etapa). A la web del Grand Tour de Catalunya es pot trobar informació en relació amb les rutes i un planificador perquè cada viatger pugui organitzar i customitzar la seva ruta.
En cada tram de l’itinerari es mostren els grans atractius de la comunitat autònoma, com les seves tradicions i festes locals, les seves carreteres amb racons màgics i les seves experiències culturals o a la natura, entre d’altres. Totes les etapes de cada tram comencen en una gran ciutat que està ben comunicada, amb la intenció de facilitar-ne l’accés al visitant.
Tram 1: de la capital catalana a la ciutat romana
Abans de començar a desengranar la primera part de la ruta, els organitzadors d’aquesta proposta, considerant-la com una experiència immersiva, van crear una ‘playlist’ perquè s’escoltés durant el transcurs del viatge, així com un ‘track’ de la ruta.
El tram 1 del Grand Tour de Catalunya dona el tret de sortida a la seu del llegat modernista, la ciutat de Barcelona, i acaba a Tarragona, ciutat romana, terra de calçots, cava i xató. Aquest tram està compost per sis etapes que passen per llocs emblemàtics com Montserrat, el patrimoni històric de Solsona, l’encant de Sitges, el llegat musical de Pau Casals al Vendrell o el nord de la Costa Daurada.
Etapa 1: art cosmopolita a Barcelona
Tot comença a Barcelona. L’objectiu d’aquesta primera etapa és conèixer l’oferta cultural de la ciutat mitjançant l’empremta artística del modernisme promogut per artistes com Antoni Gaudí i Lluís Domènech i Montaner amb obres com la Sagrada Família, el parc Güell, la Casa Batlló o el Palau de la Música i la Casa Lleó Morera.
Etapa 2: del modernisme al cel de Montserrat
El pas següent és passejar pel freqüentat barri de l’Eixample, urbanitzat segons el pla Cerdà, un projecte arquitectònic que va convertir aquesta zona en un espai perfecte per a la construcció d’edificis modernistes. El destí final és Montserrat, que és a poc menys d’una hora del centre de Barcelona, de manera que durant el trajecte es recomana fer una ruta modernista i visitar Santa Coloma de Cervelló, la Colònia Güell i la Masia Freixa a Terrassa.
Etapa 3: de Montserrat al Pla de Bages
La serra més coneguda de Catalunya i on es manté la Verge de Montserrat, també coneguda com la Moreneta, és el principi de la tercera etapa del primer tram, que acaba a Bages. Després de visitar el santuari de Montserrat i el museu, es recomana passejar per l’entorn del parc natural de Montserrat, on es poden veure roques emblemàtiques com la del Cavall Bernat. Amb la mirada posada al Pla de Bages, s’ha de passar pel parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, on hi ha la coneguda Mola, un dels cims més alts. De baixada, es pot passar per Sant Fruitós de Bages, un monestir medieval de Sant Benet, un dels més ben conservats de Catalunya. Finalment, i per als amants de la cultura vinícola, la ruta de les tines de la vall del Montcau descobreix aquestes construccions de pedra seca on s’emmagatzema el raïm. A més, la ruta inclou tastos de diversos vins de la denominació d’origen (DO) Pla de Bages.
Etapa 4: del barroc de Solsona a les aromes del Penedès
L’antepenúltima etapa arrenca a Solsona per conèixer el seu carnaval. Un dels motius pels quals el municipi és conegut són els seus carrers medievals que condueixen a la catedral, on hi ha la Verge del Claustre, una de les obres més importants del romànic català. De camí al Penedès, val la pena disfrutar de les vistes que ofereix el castell de Cardona. Una vegada al Penedès, els paisatges de vinyes acompanyen el visitant en la ruta. La DO Penedès és la més extensa de Catalunya. És molt recomanable visitar Sant Sadurní d’Anoia, la capital del cava, i fer la ruta Miravinya, que recorre cinc miradors i cellers que submergeixen el viatger en la cultura del vi.
Etapa 5: la carretera del Vi i el llegat de Pau Casals
Aquesta part del recorregut comença a Vilafranca del Penedès. Es tracta d’un municipi amb tradicions molt arrelades: una destacada plaça castellera amb una de les colles més potents; una forta cultura vitivinícola, i molt reconeixement pel xató, una salsa elaborada a partir d’ametlles i avellanes torrades, molla de pa amb vinagre, all, ceba, oli, sal i nyora, com a ingredient característic.
A través de la carretera del Vi, una via comercial romana per on es transportava el vi cap al mar, s’arriba al Garraf. És molt recomanable passejar pel passeig marítim de Sitges, un poble costaner a 30 minuts amb cotxe de Vilafranca del Penedès. En especial, es recomana la visita a la col·lecció d’art que va des del segle X fins al XX del Museu Maricel i, per arrodonir l’experiència, provar la malvasia, un vi típic de la zona. Finalment, per conèixer el Vendrell, un altre imprescindible de la ruta és visitar el Museu de Pau Casals, situat a l’antiga casa d’estiueig del músic.
Etapa 6: el Cister, la Capona i Tarragona
Notícies relacionadesFinalment, la sisena i última etapa. Abans d’arribar a Tarragona, és molt recomanable la ruta del Cister, una experiència que barreja el paisatge amb l’espiritualitat. El cert és que aquest camí uneix tres monestirs reals de Catalunya: Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges. A Santes Creus hi ha sepulcres de reis catalans i vidrieres espectaculars. Enllaçada a aquest recorregut hi ha la ruta de la Capona del Pla de Santa Maria, on es poden apreciar les cabanes de pedra seca que els camperols utilitzaven per descansar. L’últim destí d’aquest primer tram del Grand Tour de Catalunya és, tal com s’ha esmentat al principi, la ciutat de Tarragona. Aquest lloc, mundialment conegut pel seu patrimoni romà, conviu amb barris de pescadors i una catedral considerada la primera de Catalunya per la seva grandiositat.
Malgrat haver esmentat una llista àmplia de recomanacions i llocs que val la pena veure si es visita Catalunya, encara queden quatre trams per acabar de recórrer el territori de nord a sud i d’est a oest. És per això que a la web del Grand Tour de Catalunya es poden trobar continguts gràfics i textuals per conèixer millor la ruta i poder adaptar-la. En cas de voler aprofundir en la informació del tram 1, en aquest enllaç es pot indagar més.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034