retrete15
El març del 2016, es va fer realitat al Maresme un projecte comarcal que ha resultat ser un èxit en l’optimització de la gestió de fangs. Simmar, empresa mixta explotadora de les depuradores, i el Consell Comarcal del Maresme, han aprofitat els mitjans a la seva disposició per aconseguir reduir costos, disminuir un 40% els fangs, i generar biogàs, que pròximament permetrà a la depuradora de Pineda de Mar ser autosuficient energèticament.
Els antecedents
Les depuradores depuren l’aigua residual, i en aquest procés es generen uns fangs, que si no tenen una particularitat estranya, poden ser usats en agricultura. En el passat, s’utilitzaven com a fems o acabaven abocats al mar, però avui, és més eficient i sostenible el seu ús com a adob.
No obstant, la norma exigeix que els fangs una vegada païts han de ser madurats i estabilitzats per a la seva aplicació en agricultura. Per estabilitzar-los, es necessiten digestors anaerobis, que mineralitzen el fang en un termini de 30 a 40 dies, convertint gran part de la càrrega orgànica en biogàs. No obstant, no totes les plantes disposen de la infraestructura necessària per realitzar la digestió anaeròbia, raó per la qual al Maresme, només les plantes de Mataró i Pineda de Mar, poden realitzar aquest tractament. La resta de depuradores, com les de Teià, Orrius, Sant Andreu de Llavaneres, Arenys de Mar, Sant Pol de Mar, Tordera, Sant Genís de Palafolls i Sant Daniel, no disposen de la gestió anaeròbia, motiu pel qual els seus fangs no poden anar a agricultura directament. Habitualment, anaven a uns gestors externs que es dedicaven a realitzar el compostatge.
La depuradora de l’Alt Maresme, situada a Pineda de Mar és nova: es va inaugurar el 2013, i va fer previsions a 25 anys vista, tenint en compte factors com el creixement del turisme. Per a la planta es van construir dos digestors, no obstant, els fangs generats a partir de l’aigua residual de la població només requerien un digestor a mitja capacitat. Llavors, sorgeix el pla d’optimització de gestió de fangs del Maresme, amb el qual es tracta de donar ús als digestors infrautilitzats, mitjançant el fang de les altres plantes petites del Maresme, evitant així portar aquesta fracció residual a compostatge, i destinar-la directament a agricultura.
En les depuradores petites, els fangs es concentren (fins al 30% de sequedat) i s’envien a compostatge. La nova infraestructura de Pineda rep aquests fangs per a la seva valorització energètica.
Els avantatges
Sense tenir en compte l’aprofitament del biogàs, la nova planta permet un estalvi superior als 12.000 euros al mes en la gestió de fangs. El cost és altament competitiu i se situa entre els 16-20 euros per tona davant dels 28-35 euros per tona que costa tractar aquesta fracció residual mitjançant el compostatge.
Un altre dels avantatges d’aquesta forma de tractar el fang és la reducció en un 40% del seu volum a causa de la generació de biogàs. S’ha de destacar que el biogàs és un gas amb poder energètic que es pot utilitzar com a combustible. La següent fase del projecte, la implementació del qual està prevista per a l’any que ve, consisteix en la instal·lació de motors de cogeneració per a la producció d’energia elèctrica a partir del biogàs. Amb aquesta inversió s’aconseguirà l’autosuficiència energètica de la depuradora de l’Alt Maresme Nord.
Les conclusions
El projecte es va executar després de portar a terme una prova pilot, durant més d’un any, a la Universitat Autònoma de Barcelona. “El temps ha demostrat que hi guanya la comarca, estalviem diners, reduïm residus i generem biogàs”, assenyalen responsables de Simmar.
La plataforma que s’ha construït per rebre els camions amb fangs, té tractament d’olors, està tancada i resuspèn el fang, enviant-lo als digestors, mitjançant canonades i bombes. Després d’un any i mig es confirma l’èxit: els digestors assumeixen les quantitats i càrregues, i es manté l’estalvi. Tan sols s’ha hagut d’optimitzar la logística: estar més atent a la pressió de fangs i prevenir, mitjançant l’organització, que el repartiment des de les plantes depuradores fins a Pineda de Mar estigui coordinat.
En definitiva, un clar exemple d’eficiència, basat en una idea original de Simmar i el Consell Comarcal del Maresme. Una demostració que, analitzar la situació a llarg termini, permet planificar des d’una visió serena, facilitant la recerca de solucions més eficients. “Abans del projecte tot funcionava correctament a les depuradores de la comarca. No obstant, planificar amb la vista posada en el futur, porta resultats d’optimització, com en aquest cas, en la gestió de fangs”, expressen responsables de Simmar, demostrant la importància de trobar sinergies entre empresa i Administració.M
Amb l'ajuda de Sorea
Sorea ha participat en el projecte d’optimització en la gestió de fangs del Maresme, gestionat per Simmar, empresa responsable de la depuració d’aigües a la comarca, i el Consell Comarcal del Maresme, oferint el seu coneixement en depuració, tractament d’aigües i gestió de l’oficina tècnica. <br/><br/> Sorea gestiona els serveis relacionats amb el cicle integral de l’aigua en més de 270 municipis de tot Catalunya, les Balears i el País Valencià.<br/><br/> Una experiència pionera, que va ser presentada al Saló iWater 2016, així com en diferents ponències per l’Estat, presentant un cas d’èxit en la gestió de fangs, i destacant la col·laboració entre empresa privada i pública.
- De l’avís a Vinícius a la filtració al City
- El temporal descarrega a València i Albacete i causa set desapareguts
- LA GALA DE LA PILOTA D'OR ¿Com es va blindar Aitana Bonmatí?
- Mapes Aquesta és la zona zero de València on ha colpejat la pitjor dana del segle
- Begoña Gómez, imputada per apropiació indeguda i intrusisme