ruta A ciutat vella
De botigues pel sud del Raval
Les dues cares del teixit comercial. El Raval té un interessant mestissatge de botigues: les dels ravalers de tota la vida i les dels nouvinguts. Hi conviuen espais històrics amb altres de nova creació. La guia Els comerços del Raval Sud juga amb aquesta enriquidora bipolaritat i proposa una interessant passejada per més de 50 negocis singulars.

De botigues pel sud del Raval Parallamps des del 1860 Santuari de lescena Carta amb 150 referències Productes dels dabans Pastissos sense greix animal Vidrieres modernistes_MEDIA_1 /
RESTAURANT GUIXOT LA RIERETA, 8 Carta amb 150 referències
«Aquest any el restaurant Guixot ha complert 25 anys, i som la mateixa gent que vam obrir el negoci», explica José Gutiérrez, que dirigeix amb el seu germà Paco un establiment amb més de 150 referències a la carta. El seu secret és el compromís amb la clientela i treballar només amb productes frescos.«Els nostres plats estrella són els entrepans, les creps i les amanides. Des de fa cinc anys afegim un menú de plats casolans per poc més de 10 euros», explica el José. Cada client s'emporta una targeta quan surt per la porta. I és que«el boca-orella ha funcionat molt bé», assegura el propietari i cuiner, que es declara enamorat del Raval.
LLIBRERIA MILLÀ SANT PAU, 21 Santuari de l¿escena
Fundada l'any 1900, la llibreria Millà està especialitzada en teatre, circ i tota mena d'espectacles. El seu extensíssim arxiu va convertir aquest establiment d'estil noucentista en un lloc de pelegrinatge obligat per a dramaturgs, directors i actors, tant professionals com aficionats, atès que aquesta era l'única manera d'accedir als textos que volien posar en escena.«Pertanyo a la quarta generació i vaig continuar en el negoci familiar perquè he mamat això des de molt petit. Sempre m'han fascinat els llibres antics», assegura el propietari, Lluís Millà. Fins a l'any 2000 també van exercir com a editorial i van editar un total de 250 títols.
TORRENTE MARQUÈS DE BARBERÀ, 21 Parallamps des del 1860
Torrente Tecno Industrial és una empresa familiar referent en la indústria de la instal·lació de parallamps.«Hem buscat i rebuscat, i no hem trobat en el sector un establiment més antic que el nostre», explica orgullós Carles Torrente, copropietari amb el seu germà Jordi d'un negoci punter en el seu moment. I és que el seu besavi Josep va ser pioner a Espanya a l'obrir el local el 1860,«tan sols 100 anys després que Benjamin Franklin inventés el parallamps». Per la seva botiga del Raval sembla que no hi passen els anys:«El 2000 vam fer reformes, però l'entrada la vam restaurar i la vam conservar. És gairebé un museu», afirma el propietari.
VIDALGLASS LA CERA, 13 Vidrieres modernistes
Vidalglass és un taller d'artesania del vidre que va obrir les portes l'any 1920.«La nostra especialitat és la vidriera contemporània i, en general, la decoració sobre vidre pla», explica Jorge Aragone, que hi treballa des de l'any 1992. Vidalglass manté«la línia modernista però actualitzada»en consonància amb els temps que corren avui dia. La clientela és molt variada però cada vegada hi ha més estrangers establerts a Catalunya que ens porten vidrieres per arreglar.«El Raval té fama de barri deprimit i pauperitzat, però és l'únic que està viu de tot Barcelona », defensa Aragone.
LA ESTRELLA NOU DE LA RAMBLA, 32 Pastissos sense greix animal «Aquesta pastisseria va ser fundada el 1825, però la meva família va agafar el negoci el 1927»
, recorda Ferran Pujol, segona generació al capdavant d'un establiment amb una decoració i un mobiliari clàssic que transporten els clients als anys cinquanta. Va ser llavors quan s'hi van fer les últimes reformes.«El negoci no tindrà relleu familiar perquè els meus nebots han sigut més llestos. És molt dur, tot i que jo disfruto amb la meva feina», diu Pujol. Des de fa uns mesos, La Estrella és coneguda també per la llarga llista de postres i dolços sense greixos animals elaborats per la casa Lujuria Vegana.
Notícies relacionadesLA BOTIGUETA DEL RAVAL LA CERA, 5 Productes dels d¿abans
A La Botigueta del Raval hi ha llegums, cereals, fruita seca, llavors, cafè, ous de gallines criades en llibertat i verdures d'hort.«Cada estació de l'any té els seus productes, però això s'ha perdut. Ara la gent menja de tot durant tot l'any», lamenta Natalia Giménez, mestressa d'aquest establiment amb«productes naturals, saludables i que tenen el gust d'abans». Molt a prop del seu local joves emprenedors n'han obert d'altres que donen al carrer de la Cera un altre aspecte.«Hem apostat per aquesta zona i entre nosaltres ens donem molt de suport, com una família», aclareix.
- Successos Els Mossos investiguen una baralla entre un home i el coronel Pedro Baños mentre firmava llibres per Sant Jordi
- Famosos Pep Guardiola i Cristina Serra caçats a Barcelona amb un element compartit revelador: ¿reconciliació a la vista?
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- En delictes de furts lleus El fiscal superior de Catalunya planteja recuperar l’arrest de 30 dies per multireincidència
- SALUT Un bacteri, possible causa de l’augment del càncer colorectal