UNA ENTITAT DE SANTS-MONTJUÏC
Somriures orientals
L'Associació de Famílies Adoptants a la Xina va néixer fa 21 anys per assessorar les parelles que desitjaven un fill
L'oenagé lidera un projecte d'atenció a orfes cecs
Als barris de Barcelona es couen coses precioses, però en silenci. Es tanquen cercles beneficiosos per a persones de la ciutat, i de països llunyans, com el que fan realitat les famílies integrants de l'Associació de Famílies adoptants a la Xina (AFAC), amb seu al districte de Sants-Montjuïc.
Tot va començar amb l'emissió del reportatge de la BBC Les habitacions de la mort, en què, amb càmera oculta, es mostrava l'abandonament que patien les nenes en orfenats xinesos. La política del fill únic a la Xina i la sobrevaloració per tradició dels nens -al casar-se, la dona passa a pertànyer a la família del marit- va omplir els orfenats de nenes abandonades. A Espanya va créixer l'interès per adoptar aquestes nenes no desitjades.
Francesc Acero, president de l'AFAC, va ser un d'aquells pares adoptants. «L'associació ens orientava sobre la documentació i el protocol per optar a l'adopció», explica Acero. «Des de l'AFAC s'assegurava la transparència i legalitat del procés i la fiabilitat dels informes mèdics de les criatures», afegeix el pare d'Abril Chun, la seva filla de 16 anys, que va arribar amb 18 mesos de Chungking, al sud-oest xinès.
Vint-i-un anys després de fundar-se i després de 17.000 adopcions en les quals l'AFAC ha ajudat, directament o indirectament, ara aquesta entitat amb seu a Hostafrancs és una oenagé que auspicia un projecte d'ajuda a menors orfes invidents en un orfenat de la Xina. Les activitats que realitzen els socis de l'entitat aconsegueixen fons per a això.
'Amb tu per sempre'
A la ciutat de Jiaozou, al nord del país, s'ubica el centre d'acollida on nens i nenes amb deficiència visual, i molts d'ells amb altres patologies afegides, es beneficien des d'inicis l'any passat de l'atenció de tres professors i quatre cuidadors. «Eren nens que ni caminaven, ni parlaven, ni menjaven sòlids -detalla Acero-. Ara, de la mà del nostre projecte Amb tu per sempre, intentem que aquests menors puguin realitzar les seves tasques quotidianes, malgrat els seus problemes de visió. Són 11 nens i l'any que ve els volem construir habitacions al mateix centre on aprenen».
Passatge Verd
Notícies relacionadesTornejos de pàdel, caminades solidàries i venda de llibres dels quals afloren valors solidaris interculturals sumen euros per finançar el projecte que, des de Sants-Montjuïc, il·lumina la vida d'aquestes criatures. Per a elles existeix una altra esperança: el Passatge Verd. És una línia d'adopció exclusiva per a nens i nenes orfes xinesos amb patologies o necessitats especials, com el problema de llavi leporí de Sira Jing quan va ser adoptada pels seus pares catalans.
«Vèiem injust que orfes amb alguna patologia no poguessin tenir aquesta oportunitat», expressa Francesc Betoret. La Sira i la seva germana Lara són actives participants en les accions de l'AFAC. «Ens agrada sobretot la festa de l'any nou xinès», diuen. La Sira, especialment, perquè aquell dia es posa el vestit tradicional. Sant Jordi i altres festes també les celebren amb altres famílies sòcies de l'AFAC.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia