NOU SISTEMA DE DISTRIBUCIÓ AL SECTOR PESQUER
Pescanova comprarà la meitat de les captures de Tarragona
La confraria de pescadors inverteix 1,3 milions d'euros en el procés
L'empresa gallega té la intenció d'exportar la fórmula cap a altres zones
La Confraria de Pescadors de Tarragona vendrà la meitat de les seves captures, unes 2.000 tones anuals, a Pescafresca, de l'empresa gallega Pescanova, a partir de finals del mes de setembre. La resta de les captures es comercialitzarà per la subhasta tradicional a la llotja.
Per posar en marxa aquest sistema pioner, els pescadors tarragonins han creat l'empresa Conpestar SLU i han invertit 1,3 milions d'euros en el procés industrial de neteja, manipulació i envasament. És totalment automatitzat per al peix blau i semimanual per al blanc. El sistema ha estat fabricat expressament per una empresa de Girona. A més, per emmagatzemar el producte i possibilitar-ne la conservació abans de ser carregat a la flota de transport de Pescafresca, s'ha instal.lat una cambra frigorífica de 100 metres quadrats.
La inversió inclou un sistema per a la injecció d'ozó al gel, un mètode modern per duplicar el temps de conservació del producte. En total, es crearan sis llocs de treball i la nova figura del controlador de qualitat. Les dues parts van firmar ahir un conveni, vigent per un any prorrogable.
FONS EUROPEUS
El director general de Pesca, Martí Sans, va confiar a cobrir el 70% de la inversió amb fons de la Unió Europea i va mostrar una aposta clara de la Generalitat per aquest projecte, "perquè ajuda a reconvertir el sector i no és l'ajuda per l'ajuda". De moment, Caixa Tarragona ja li ha concedit un crèdit de 300.000 euros.
Sans va admetre que "el pas de sector primari a terciari té els seus riscos". No obstant, tant el director general de pesca, com Esteve Ortiz, patró major de la Confraria, i Roberto Rodríguez, gerent de Pescafresca, van coincidir a valorar que "el futur del sector no és la quantitat, sinó la qualitat". Ortiz va recordar: "Més peix és abaixar preus, patim importacions massives de peix i una escalada del cost del gasoil. Cal adaptar- se als nous temps". Sans, que ha participat en les negociacions, va defensar que l'acord "s'adapta a la perfecció a la visió global que té el Govern sobre la pesca".
Rodríguez va revelar que les negociacions, que han durat 12 mesos, "han estat pitjor que un part" perquè "els pescadors de tot el món, des de Galícia i fins a Xile, són molt reticents a canviar". Va revelar també que "encara que primer era molt escèptic, aquí hem trobat molta predisposició".
PLANES D'EXPANSIÓ
La firma gallega té la intenció d'exportar la fórmula a altres confraries, encara que no s'ha començat a negociar amb cap. "En uns sis mesos, ja es veuran els primers resultats", va explicar el seu gerent. La Generalitat també tindrà observadors quan es posi en pràctica la fórmula.
Els majoristes de la venda de peix, els restaurants i un sector dels pescadors de Tarragona recelen del nou sistema, ja que el producte de més qualitat se seleccionarà directament per a Pescanova. "No serà traumàtic, perquè no es tracta de restar, sinó de sumar, però és normal que el risc d'una cosa tan nova com aquesta generi desconfiança", va recalcar Ortiz. El producte final no portarà cap referència sobre la zona d'origen. "El peix de Tarragona ja té la seva pròpia marca i nosaltres la nostra", va afirmar Rodríguez.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia